Investice do výzkumu patří do výzkumu, ne vydavatelům. Univerzita Karlova se připojila ke stanovisku Ligy evropských výzkumných univerzit

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

ExternĂ­ odkaz www.cuni.cz


PROHLÁŠENÍ


Praha 17. března 2016 – Univerzita Karlova se připojila k výzvě, kterou Liga evropských výzkumných univerzit (LERU) zaslala nizozemskému předsednictví v Radě EU. LERU v něm odmítá současnou praxi, podle níž evropské univerzity platí značnou část svých rozpočtů nakladatelům. Jedná se o stovky milionů euro, které by mohly být investovány do výzkumu a vzdělávání.


Liga evropských výzkumných univerzit dosavadní praxi vydavatelů časopisů kritizuje.


Podle zprávy Harvardovy univerzity z roku 2012 vytvářejí vydavatelé na vysokých školách dlouhodobě neudržitelnou situaci; vědecká interakce se totiž za stávajících podmínek stala „fiskálně neudržitelná a akademicky omezující“. Některé vědecké časopisy stojí ročně až 40.000,- dolarů, přičemž zisk vydavatelů často činí 35 % a více. Kromě poplatků za předplatné jsou investice do akademického výzkumu zatíženy rovněž náklady na publikování článků (tzv. Article Processing Charges; APC), které při publikování formou Golden Open Access činí v průměru až 2.000,- euro za článek. Někteří vydavatelé tak dostanou zaplaceno za stejný obsah dokonce dvakrát.


„Vánoce skončily,“ prohlásil Kurt Deketelaere, generální tajemník LERU. „Apeluji na Evropskou komisi a na nadcházející nizozemské předsednictví v Radě EU, aby společně s dalšími zúčastněnými stranami a subjekty představily rozumné řešení.“ V době otevřené vědy představuje otevřený přístup k výsledkům akademického výzkumu jeden ze základních kamenů nového paradigmatu výzkumu. Zajištění toho by mělo být jedním z hlavních cílů komisaře EU pro výzkum, Carlose Moadase, i nizozemského předsednictví v Radě EU. Z velké části na tom závisí další rozvoj vůdčí role EU ve výzkumu a inovacích.


Svým stanoviskem „Moving Forwards on Open Access” vyzývá LERU všechny univerzity, výzkumné ústavy, investory do výzkumu i samotné výzkumníky, aby podepsali toto stanovisko, a vyslali tak Evropské komisi a nizozemskému předsednictví v Radě EU jasnou zprávu.


Liga evropských výzkumných univerzit (LERU) je konsorciem významných evropských univerzit. Byla založena v roce 2002 jako partnerství dvanácti univerzit, na nichž probíhá špičkový výzkum. V roce 2010 získalo členství dalších devět univerzit. Členské univerzity LERU se nacházejí v deseti evropských zemích.


Členství v LERU je pravidelně hodnoceno na základě širokého spektra kvalitativních i kvantitativních kritérií, jako jsou rozsah výzkumu, dopad výzkumu a jeho financování, úspěšná příprava doktorandů, rozsah a excelence akademických aktivit atd.



Za správnost:


Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz



Univerzita Karlova v Praze


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. S více než půl milionem bodů, podle aktuálně platné státní Metodiky hodnocení výsledků, vede UK před druhou institucí v pořadí s enormním náskokem. Univerzita má přes 7800 zaměstnanců, z toho téměř 4300 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 52 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s 661 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje téměř 20 000 studentů, v magisterských téměř 25 000 studentů a v doktorských 8000 studentů. Téměř 7500 studentů jsou cizinci. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Nejrůznější kurzy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 16 000 účastníků. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013 – 2014, který vypracovalo Středisko vzdělávací politiky PedF UK a hodnotící uplatnění absolventů na trhu práce, vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení abolventů UK  na trhu práce patří k nejvyšším.


Poslední změna: 21. leden 2018 23:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám