• Kalendář

Kalendář

‹  Září 2021  ›

StČtSoNe
12345
PoÚtStČtSoNe
6789101112
PoÚtStČtSoNe
13141516171819
PoÚtStČtSoNe
20212223242526
PoÚtStČt
27282930

12. září 2021

Exkurze do památníku Karla Čapka

KLUB ALUMNI UK

Členy absolventského spolku zveme na komentovanou prohlídku památníku Karla Čapka.


15. září 2021 – 16. září 2021

Duševního vlastnictví v oblasti veřejného zdraví - přednášky prof. Matthewse v Praze

Srdečně Vás zveme na sérii přednášek zaměřených na otázky duševního vlastnictví v oblasti veřejného zdraví, které ve dnech 15. a 16. 9. 2021 přednese odborník na právo duševního vlastnicví z Queen Mary University of London, .prof. Duncan Matthews.

Přednášky se uskuteční prezenčně v prostorech Kampusu Hybernská, Hybernská 4, Praha 1, v budově A (hned za vrátnicí v průjezdu vpravo, po schodech nebo výtahem), 3 patro.

Vstup je volný, ale z důvodu kapacity prostor je nutná REGISTRACE - ZDE.

Je možné se zúčastnit i pouze vybraných přednášek.

Přednášky proběhnou v angličtině bez tlumočení.


21. září 2021

Rétorika aneb mistrovství mluveného projevu

DOKTORANDI

Jak umocnit kouzlo slova tak, abyste zaujali a předali to podstatné? Jak přesvědčit posluchače o tom, že chtějí slyšet to, co jim říkáte? Přijďte na praktický workshop a procvičte si umění rétoriky!


22. září 2021

Studentská konference: Antropologie těhotenství a porodu

Fakulta humanitních studií UK zve na studentskou konferenci „Antropologie těhotenství a porodu“, která se uskuteční 22. září 2021 v areálu FHS UK v Troji (Pátkova 2137/5, Praha 8) v místnosti č. 2.21. Konference se věnuje společenskovědní reflexi porodnictví a reprodukční medicíny v Česku i globálně.

V současné době probíhá call for papers. Návrhy příspěvků je možné posílat do 22. srpna 2021 na emailovou adresu daniela.kordikova@gmail.com. Vítány jsou příspěvky doktorských, stejně jako pokročilých magisterských a bakalářských studentů a studentek ve formě prezentace nebo workshopu. Přijímáme společenskovědní i interdisciplinární příspěvky reflektující oblast zdravotní péče během těhotenství, porodu a raného rodičovství, biopolitiky a biomoci v oblasti reprodukční medicíny, kultury a antropologie těhotenství a porodu. Délka příspěvku je stanovena na 20 minut, následuje diskuse. Všechny informace ohledně přihlášky naleznete v pozvánce.

Konference je finančně podpořena z programu Progres Q22.

(foto: shutterstock.com)


22. září 2021

Slavnostní udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat k slavnostnímu udělení čestné vědecké hodnosti

doktora honoris causa v oboru společenských věd, kterou převezme prof. Thomas Hylland Eriksen

Katedra sociální antropologie, Fakulta sociálních věd, Univerzita v Oslu

a

čestné vědecké hodnosti

doktora honoris causa v oboru moderní dějiny, kterou převezme

prof. Dr. phil. PhDr. Marek Nekula

vedoucí centra pro česká studia BOHEMICUM, profesor Ústavu slovanských jazyků a literatur, Univerzita Řezno

ve středu dne 22. září 2021

ve 14.30 hodin

ve Velké aule historické budovy Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1.

Po skončení programu ve Velké aule jste srdečně zváni do recepčních místností v přízemí Karolina.

Účast laskavě potvrďte na rsvp@cuni.cz nebo tel.: 224 491 251.

Místa zaujměte do 14.20 hodin.


22. září 2021

Jak zacvičit se stresem

Chcete získat inspiraci pro práci se stresem? Zveme vás na online seminář poraden Centra Carolina. Pozornost zaměříme na to, jak dopadům stresu předcházet. Kromě jiného si vyzkoušíte i drobná relaxační cvičení.


23. září 2021

Workshop Design Thinkingu pro studenty UK

Inovační laboratoř UK společně s Grow with Google nabízí studentům UK napříč obory možnost absolvovat zdarma intenzivní online workshop zaměřený na Design Thinking, tedy metodu používanou na hledání řešení při realizaci inovativních nápadů a projektů všeho druhu. Postupy metody DT se dají prakticky využívat v mnoha jak studijních, tak i mimostudijních situacích.

Co Vás na workshopu čeká?

► Zažijete metodu Design Thinking v praxi a naučíte se na vlastním nápadu, jak ji prakticky využívat.

► Vyzkoušíte si postupy, které Vám pomohou řešit nejen běžné otázky, ale mohou stát třeba i u zrodu vašeho vlastního start-upu.

► Potkáte se se studenty z různých fakult a s dalšími inspirativními lidmi z UK.

► Zažijete opravdu aktivní online workshop s využitím Google nástrojů

► Kurzem vás provedou zkušení lektoři z Grow with Google

Obzvlášť zveme ty, ► kteří už mají nápad, třeba na novou službu/inovaci, nebo naopak ty, ► kteří chtějí něco podniknout a nápad hledají.

Workshop je preeventem předmětu Inovační laboratoř: Rozjeď projekt, který opět startuje od října a v rámci kterého můžete s pomocí zkušených mentorů posunout svůj nápad ještě o kousek dál.

Workshop je zdarma. Registrace je nutná.


23. září 2021

Open Science podmínky v Horizon Europe

Přednáška vysvětlí povinnosti příjemců projektů z rámcového programu Horizont Evropa týkající se otevřeného přístupu k vědeckým informacím. Představí základní dokumenty upravující otevřený přístup v programu Horizont Evropa a bude se věnovat možnostem sdílení publikací a výzkumných dat. Dále vysvětlí fungování veřejných licencí Creative Commons a jejich využití při sdílení vědeckých informací. Po přednášce bude následovat prostor pro diskusi.

Účast na akci je bezplatná, ale je vyžadována předchozí registrace.


23. září 2021

Tisková konference ke vzniku nového investičního fondu i&i Biotech Fund

Srdečně Vás zveme na tiskovou konferenci, která představí vznik nového investičního fondu i&i Biotech Fund, který se primárně zaměří na investice do akademických spin-off společností. 

Váženými hosty TK budou předsedkyně AV ČR, Eva Zažímalová, rektor Univerzity Karlovy, Tomáš Zima, jeden ze zakladatelů fondu i&i Biotech Fund, Jaromír Zahrádka a mnoho dalších. 

Tisková konference se uskuteční 23. 9. od 17:00 v prostorách Vlasteneckého sálu, v Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1).

Tisková konference bude streamovaná na univerzitním kanále YouTube, kde bude možné taktéž pokládat dotazy.

Tiskovou konferenci můžete online sledovat také zde:

YouTube


24. září 2021 – 25. září 2021

Nakladatelství Karolinum - Svět knihy

Milí čtenáři, Svět knihy Praha je již za dveřmi a my budeme moc rádi, když si ve svých nabitých programech uděláte chvilku a na největším tuzemském knižním veletrhu nás navštívíte. Přijďte na setkání s našimi autory a odneste si příjemné zážitky i nové podepsané knížky s 20% slevou. Najdete nás tradičně v pravém křídle Průmyslového paláce (stánek č. P 601).

Páteční program

Sobotní program


24. září 2021

250letý Orchestr mediků Semmelweisovy univerzity v Praze

250letý Orchestr mediků Semmelweisovy univerzity (Maďarsko, Budapešť) vznikl před jedenácti lety, jeho uměleckým vedoucím a dirigentem je od roku 2009 Gergely Dubóczky. Jeho členy jsou především posluchači budapešťské lékařské univerzity a studenti několika dalších maďarských vysokoškolských institucí.


30. září 2021

Konference SCI-PO 2021: Veřejná politika v oblasti výzkumu, vývoje a inovací

Byla zahájena registrace na již čtvrtý ročník konference SCIPO (Science Policy), která se uskuteční 30. září 2021 hybridní formou. Od svého vzniku v roce 2018 je konference zaměřena na aktuální témata veřejné politiky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Konference je zdarma a online, registrujte se.


30. září 2021 – 22. října 2021

Opevněná krajina

Výstava netradiční formou představí různé typy pramenů týkajících se východních Krkonoš a roku 1938, tedy výstavby československého opevnění, každodennosti ve stínu bunkrů, obecních voleb, obsazení Krkonoš německou armádou apod. Příběh tří kamarádů – badatelů (historičky, archeoložky a etnologa) provede návštěvníky procesem odhalování minulosti. Takřka detektivní pátrání je zavede do terénu, paměťových institucí v Čechách i v Německu, na kávu k pamětníkům, soukromým sběratelům či odborníkům i do virtuálního světa internetových databází. Výslednice jejich příběhů se tak poskládá z výpovědi knih a časopisů, archivních materiálů, historických fotografií, filmů, vzpomínek. Návštěvníkům bude přitom poskytnut obecný návod, jakými cestami se při pátrání za otázkami minulosti vydat.


3. října 2021

Festival Den architektury na FHS UK

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy otevře své brány veřejnosti v rámci letošního ročníku festivalu Den architektury, a to v neděli 3. října od 15 do 18 hod. na adrese Pátkova 2137/5, 182 00 Praha 8 – Libeň.

Jedenáctý ročník celorepublikového festivalu, do kterého jsou zapojena česká, moravská a slovenská města a obce všech velikostí, organizuje spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami. Všechny akce proběhnou od pátku 1. října do čtvrtka 7. října, především pak o víkendu 2. až 3. října 2021. Spolek KRUH prostřednictvím festivalu umožňuje široké veřejnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí.


5. října 2021

Setkání k uctění památky prof. MUDr. Milana Elledera, DrSc. (1938–2011)

Dne 5. října se bude v prostorách děkanátu 1.LF UK konat vzpomínkové setkání k 10 letům od úmrtí Prof. MUDr. Milana Elledera, DrSc. Prof. Elleder byl významným představitelem světové a evropské patologie v oblasti vzácných (zejména lysosomálních střádacích) onemocnění.


5. října 2021

Představení nových varhan Karolina

Univerzita Karlova si Vás dovoluje srdečně pozvat na představení nových varhan Karolina v úterý 5. října 2021 od 19.00 hodin ve Velké aule Karolina Praha 1, Ovocný trh 3.

Na varhany zahraje Jan Kalfus.

Bližší informace a program naleznete v pozvánce. Prosíme o potvrzení Vaší účasti na e-mail rsvp@cuni.cz.


6. října 2021

Slavnostní udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa v oboru lékařských věd

Dovolujeme si vás srdečně pozvat k slavnostnímu udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa v oboru lékařských věd, kterou převezmou

 

Prof. Thomas F. Babor, Ph.D., M.P.H.,

emeritní profesor komunitního lékařství a veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Univerzita Connecticut,

                                                                                                                                    a

Prof. Dr. med. Hans-Georg Kräusslich,

děkan Lékařské fakulty, Ruprechto-Karlova univerzita v Heidelbergu, Oddělení infekčních nemocí a virologie, Fakultní nemocnice Heidelberg.

 

Slavnostní zasedání se uskuteční ve středu dne 6. října 2021 ve 14:00 hodin ve Velké aule historické budovy Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1.


9. října 2021 – 10. října 2021

Kurz psychické odolnosti pro studenty

Současná doba může být těžká i pro ty, kteří byli běžně hodně psychicky odolní. Ve chvíli, kdy se nacházíme ve velkém stresu, je obtížné hledat způsoby, jak z toho ven. Nebojte se sdílet vaše zkušenosti z tohoto náročného období pod vedením týmu psycholožek - doktorandek UK.


12. října 2021

Jak pořádat udržitelné eventy?

Chcete, aby po Vašich akcích zůstalo víc inspirace než klíčenek a kelímků?

Přijďte si poslechnout, jak naplánovat svůj event udržitelně!

Zveme Vás na první podzimní Inovační snídani v Kampusu Hybernská - už v úterý 12. 10. od 9 do 12 hod.

O své zkušenosti a vychytávky se podělí Martina Kafková z M-ocean agency a Andrea Šustrová, Kokoza, o. p. s. REGISTRUJTE SE ZDE, děkujeme.

Více informací v LinkedIN události.

Akci pořádá Inovační laboratoř UK v rámci Týdne inovací.


13. října 2021

Webinář: Studium a výzkum v USA - Fulbrightova stipendia

Máte zájem o Fulbrightovo stipendium na rok 2022/2023? Přijďte na webinář ke stipendiím pro uchazeče, kteří již mají ukončené bakalářské studium a chtějí v USA realizovat svůj výzkumný projekt během magisterského či doktorského studia. Na Vaše dotazy k přihlášce, výběrovému řízení a pobytu v USA budeme odpovídat my i naši absolventi. Neváhejte, uzávěrka je 1. února a je nejvyšší čas se začít připravovat. Stačí poslat registrační formulář https://bit.ly/webináře


14. října 2021

Projektové možnosti na UK - GA UK a další

DOKTORANDI

Zajímá vás, jak se aktivně zapojit do výzkumných projektů nejen na UK a jak zažádat o grant? Zúčastněte se našeho online semináře, zjistěte, jak na to, a chopte se své příležitosti!


20. října 2021

Pracovní veletrh pro studenty a absolventy sociálních věd 2021

20. října se v areálu FSV v Pekařské 16 od 09.00 do 16.00 uskuteční tradiční celofakultní pracovní veletrh, který organizačně zaštituje IPS FSV UK. Mezi vystavovateli studenti a absolventi sociálních a humanitních věd naleznou zástupce Bezpečnostní informační služby, Člověka v tísni, Hlavního města Prahy, Ministerstva životního prostředí, Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnostÚřadu vlády ČR a dalších institucí a organizací. Akce se uskuteční v místnosti č. 205. Budeme rádi za pomoc při propagaci události, kterou naleznete i na Facebooku - http://bit.ly/veletrhips21.

Součástí akce bude celá řada doprovodných aktivit, a to například focení na CV od profesionálního fotografa, workshop zaměřený na psaní CV a přípravu na pohovory či tombola.

Od 14:00 do 15:30 pak proběhnou přednášky se zástupci vystavovatelů, a to v místnosti 212. Konkrétně vystoupí Jakub Zelený z Člověka v tísni, a to na téma Komunikace změny klimatu: teorie a praxe v ČR i ve světě; Jiří Holík, ředitel odboru kanceláře ministra životního prostředí s přednáškou na téma Kariéra ve státní správě, služební zákon a politika a Alice Krutilová z Úřadu vlády, která je ředitelkou Odboru pro předsednictví v Radě EU.


20. října 2021

Workshop na podporu podnikání pro studenty Univerzity Karlovy

Láká tě svoboda v podnikání, ale nevíš jak začít? Je pro tebe nedostatek zkušeností nebo peněz překážkou?

Ukážeme ti, jak bez velkých investic, rizik a kontaktů rozjet vlastní podnikatelský projekt. 

Ve vzdělávacím kurzu, který se skládá z 8 setkání, krok za krokem přetvoříme tvůj nápad v reálný byznys. Bude to dřina i zábava! A že žádný podnikatelský záměr ještě nemáš? Nevadí, i s tím ti pomůžeme.

Co tě v kurzu čeká:

• jak krok po kroku podnikat efektivně, s minimem rizik a financí

• jak budovat produkt, který zákazníci milují a potřebují

• univerzální techniky pro nastartování jakéhokoli projektu

• získáš zpětnou vazbu od úspěšných podnikatelů

Podzimní běh kurzu Podnikni to! na UK začíná 20. října 2021. 

Kurz je otevřen pro všechny studenty Univerzity Karlovy bez rozdílu fakulty a studijního oboru. Přihlásit na kurz se můžete v odkazu zde.


21. října 2021

E-mailová komunikace v angličtině

Chcete aby Vaše e-maily v angličtině byly výstižné a bez chyb? SWC UK nyní nabízí tříhodinový interaktivní seminář zaměřený na úskalí e-mailové komunikace v angličtině. Zveme všechny zaměstnance UK!


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Strategická vládní komunikace: Co se děje, když stát (ne)umí mluvit s občany

Koronavirová pandemie ukázala, jak důležitá je vládní komunikace s občany. Vláda by měla umět komunikovat s veřejností srozumitelně, rychle, jednoduše a s využitím jak nejmodernějších prostředků, tak tradičních nástrojů. Co se děje, když vládní komunikace selhává? Jak to zlepšit? Co je to vlastně strategická komunikace státu, k čemu by měla být – a kde jsou její limity? Videopřednáška poskytne krátký vhled do toho, co to je strategická komunikace vlády, jak by měla vypadat a k čemu by měla sloužit. 

Publikum: studenti SŠ, studenti VŠ, dospělá veřejnost

Téma: psychologie, sociologie

Přibližná délka trvání: 60 min

Přednášející

doc. PhDr. Denisa Hejlová, Ph.D.

Katedra marketingové komunikace a public relations FSV UK

Více informací zde.


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Může být móda udržitelná? Greenwashing v módě: kdy dochází ke zneužívání environmentálních témat

Udržitelná móda – častokrát skloňovaný pojem. Lidé chtějí módu, která je ekologická, šetrná k přírodě a vyrobená za etických podmínek. Není to ale nekonečný rozpor? Móda je založená na střídání trendů a stylů, tedy na proměně a obměně. Jak firmy využívají či spíše zneužívají toho, že spotřebitelé chtějí stále něco nového, ale přitom nechtějí ničit přírodu? Podíváme se na fenomén tzv. greenwashingu, tedy zneužívání ekologických témat v módním byznysu.

 

Další informace: https://iksz.fsv.cuni.cz/

Přednášející

doc. PhDr. Denisa Hejlová, Ph.D.

Katedra marketingové komunikace a public relations FSV UK

Více informací zde.


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Laboratorní vyšetření výživového stavu a jeho zhodnocení u osob s nadváhou a obezitou

Výživový stav zásadně souvisí se zdravotním stavem jedince, výstižné je označení „zdravotně nutriční stav“. Optimální stav je dán vyváženým příjmem potravy, fyziologickým vstřebáváním a využíváním všech jejích složek. Při komplexním vyšetření nutričního stavu se snažíme odhalit osobní a rodinná rizika vývoje možných malnutričních stavů. Klinická podezření pak ověřujeme laboratorními testy. Složení těla měříme pomocí klinické BIA InBody S10 a měření pulsní vlny přístrojem MaxPuls.

Přednášející

MUDr. Pavel Sedláček, Ph.D.

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

MUDr. Monika Bludovská, Ph.D.

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

Mgr. Iva Kladnická

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Laboratorní zátěžová vyšetření u vytrvaleckých sportovců

Pravidelné laboratorní zátěžové testy jsou v dnešní době běžnou součástí tréninkové rutiny profesionálních i amatérských vytrvaleckých sportovců. Tyto zátěžové testy jsou důležité nejen pro posouzení aktuální výkonnosti sportovce, ale též ke stanovení, jak má být tento sportovec v dalším tréninkovém procesu správně zatěžován. Naše video demonstruje, jak se některé takové testy provádějí.

Přednášející

MUDr. Pavel Brož, Ph.D.

Ústav sportovní medicíny a aktivního zdraví, LF UK v Plzni

Bc. Jana Žídeková

Ústav sportovní medicíny a aktivního zdraví, LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Jeden rok obětí, druhý rok trýznitelem – paměť a zkušenost základní vojenské služby 1968–2004

Unikátní orálně-historický projekt, běžící od roku 2019, se zaměřil na zkušenost několika generací českých mužů se základní vojenskou službou. Z pořízených orálně-historických narativů vyplývá, že jen minimum bývalých vojáků chápe svoji vojnu jako pomyslný přechodový rituál mužnosti a téměř všichni ji pokládají za ztrátu času. V situaci důvěry a anonymity muži v naprosté většině opustili vyprávění v souladu s dominantními veřejnými reprezentacemi o vojně.

Přednášející

Mgr. et Mgr. Petr Wohlmuth, Ph.D.

Fakulta humanitních studií

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Mohou modulátory estrogenového receptoru ovlivnit průběh Covidu-19 a dalších virových onemocnění?

Zdá se, že řada virových onemocnění včetně krvácivé horečky vyvolané ebolou a covidem-19, který je způsoben virem SARS-CoV-2, má zřejmě mírnější průběh u žen než u mužů. Tento jev může být podmíněn řadou faktorů včetně skutečnosti, že ženy lépe pečují o své zdraví. Svůj vliv by však mohla mít také estrogenová signalizace. Ukazuje se totiž, že stimulace estrogenového receptoru významně zlepšuje protivirovou imunitu a dýchací a srdečně-cévní funkce u žen.

Přednášející

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc.

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Nadváha a obezita. Jde o evoluci či pandemii chronického onemocnění?

Za posledních 40 let se výskyt obezity celosvětově zdvojnásobil. Počet dospělých s nadváhou již převažuje nad těmi s tzv. „normální váhou“ či podvýživou. Obezigenní prostředí interferuje s genetickým naprogramováním člověka. Podle nejnovější definice je obezita považována za chronické recidivující onemocnění, které je branou k dalším metabolickým, kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním. V přednášce budou diskutovány jak současné možnosti její léčby, tak i možnosti prevence.

Přednášející

prof. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D.

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Tělesná aktivita a její význam pro zdraví, délku a kvalitu života

Za posledních 250 let se délka lidského života prodloužila na neuvěřitelný dvojnásobek. Často ale nemalou část tohoto dlouhého života nežijeme kvalitně – ztrácíme pohyblivost, jsme sužováni řadou nemocí, stáváme se závislými na pomoci okolí. Přednáška se zabývá příčinami tohoto nepříznivého vývoje a ukazuje, že jediným řešením je aktivní a zdravý životní styl s fyzickým pohybem. Dnes již máme dostatek vědeckých údajů pro to, že takový životní styl je skutečným a snadno dostupným elixírem mládí.

Přednášející

doc. MUDr. Aleš Kroužecký, Ph.D.

Ústav sportovní medicíny a aktivního zdraví LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Večer se Science Slamem - SOUTĚŽ 2021

Soutěžní večer se Science Slamem 2021 v Campusu Hybernská


2. listopadu 2021

Týden AV: Mladí mladým: Mozaika svobody – studentská generace roku 1989 v časosběrné perspektivě

Dokument, který vznikl ve spolupráci Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a České televize, představuje pomyslnou mozaiku vzpomínek někdejších studentských revolucionářů z roku 1989 na sametovou revoluci i dění následující. Pracuje zejména s původními orálně historickými rozhovory a autenticky tak zachycuje, jak narátoři z celé České republiky v současnosti reflektují – euforicky i kriticky – 90. léta, počátek 21. století i současnost. Zvláštní místo je v dokumentu věnováno dnešní mladé generaci.

Přednášející

prof. PaedDr. Mgr. Miroslav Vaněk, Ph.D.

Fakulta humanitních studií

Mgr. Jana Wohlmuth Markupová, Ph.D.

Fakulta humanitních studií

Více informací zde.


2. listopadu 2021

Týden AV: Aktuální problémy ústavního práva po volbách do Poslanecké sněmovny

Krátká přednáška s následnou diskusí bude příležitostí prodiskutovat ústavněprávní problémy, které vyvstanou v souvislosti s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny a s povolebním vývojem. Mohou jimi být např. hodnocení první aplikace nového volebního systému, fungování zvláštních pravidel pro konání voleb během pandemie, postavení vlády v demisi, role jednotlivých aktérů při sestavování vlády nebo procedurální pravidla ustavování Poslanecké sněmovny po volbách.

Přednášející

prof. JUDr. PhDr. Jan Wintr, Ph.D.

Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Příroda jako zdroj léčivých látek – od izolace k přesnému určení struktury

Jak se moderní věda vypořádává s určováním struktury dosud neznámých látek izolovaných z exotických léčivých rostlin či jiných přírodních materiálů? A mají nám v dnešní době léčivé rostliny ještě co nabídnout? A jak konkrétní látku z rostliny získat? Nejen o tom s předními odborníky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Pro zájemce navíc ukázka nejmodernějších přístrojů fakulty.

 

Přednášející

prof. Ing. Lucie Cahlíková, Ph.D.

Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Na moři, za plotem, na síti: role digitálních médií v diskusích o polarizujících společenských tématech

Jak jednají lidé v prostředí sociálních sítí, internetových fór a online diskusí? Jak se na internetu vyjadřují k významným společenským a politickým tématům? K jakým komunikačním faulům, stereotypním hodnocením a nenávistným projevům se uchylují? Jak projevují své emoce? Science café o roli digitálních médií v diskusích o zásadních (a polarizujících) společenských otázkách s důrazem na netolerantní ideologie a neslušné formy online komunikace.

 

Přednášející

PhDr. Lenka Vochocová, Ph.D.

Katedra mediálních studií FSV UK

Mgr. Ing. Jana Rosenfeldová

Katedra marketingové komunikace a public relations FSV UK

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Koncepce civilního procesu a jejich pojetí

V moderním civilním procesu se vyskytly dvě legislativní koncepce. První je tzv. liberální koncepce, stojící na myšlence, že civilní sporné řízení slouží jen individuálním zájmům těch, jejichž spor je rozhodován. V důsledku rychlého rozvoje společnosti na sklonku 19. století se však prosazuje jiná, tzv. sociální koncepce. Ta vyzdvihuje význam civilního soudního řízení pro celou společnost. Hledání přiměřené koncepce civilního sporného procesu je cílem příspěvku.

Přednášející

JUDr. Miroslav Sedláček, Ph.D., LL.M.

Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Den s částicemi

Víte, jak vypadá den částicového fyzika? Prožijte ho s ním od probuzení až do večera! Napůl kreslený a napůl hraný film Den s částicemi Vám přiblíží nejen život lidí pracujících na obřích experimentech v CERNu, ale také Vás zasvětí do tajů nejmenších známých částic, jako jsou kvarky či Higgsův boson. Den s částicemi získal v roce 2021 řadu ocenění na mezinárodních festivalech vědecko-populárních filmů, mj. první cenu v kategorii nejlepší česko-slovenský snímek na festivalu Academia Film Olomouc.

 

Přednášející

Mgr. Vojtěch Pleskot, Ph.D.

Matematicko-fyzikální fakulta UK

Více informací zde.


4. listopadu 2021

Týden AV: Ekonomie, emoce a iracionalita

 únoru 2020 se světové akciové trhy propadly během měsíce o více než 33 %, aby se již v srpnu zotavily do původních hodnot. Šlo o největší krach od gradace globální finanční krize v letech 2008 a 2009, kdy hodnota amerického trhu spadla za půl roku téměř na polovinu. Dokáže moderní ekonomie vysvětlit a modelovat podobné extrémní jevy? Jsou investoři skutečně tak racionální, jak mnohé finanční modely předpokládají? A kolikrát více člověka mrzí ztráta než jej potěší zisk stejného množství peněz?

 

Pednášející

PhDr. Jiří Kukačka Ph.D.

Institut ekonomických studií

Více informací zde.


5. listopadu 2021 – 6. listopadu 2021

Juniorská vědecká konference - 10. ročník

Baví tě poznávat, zkoumat a bádat? Je ti 10-19 let a zajímají tě přírodní nebo technické vědy? Tak se přihlas na konferenci, kde si vyzkoušíš roli vědce a podělíš se o své poznatky s dalšími nadšenci.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy pořádá 5. – 6. 11. 2021 už podesáté juniorskou vědeckou konferenci. Zajímáš se o vědu a baví tě bádat? Je ti 10 až 19 let? Pak stačí vytvořit projekt a včas se přihlásit! Třeba se právě ty staneš nejlepším mladým vědcem či vědkyní!

Více informací zde


9. listopadu 2021

Inovační snídaně: Jak učit podnikavost zážitkem?

Podnikavost, tedy schopnost využívat příležitosti a nápady a vytvářet z nich hodnoty pro ostatní, je kompetence budoucnosti. I proto se stala tématem další Inovační snídaně, na kterou Vás a Vaše studenty a akademickou obec zve Inovační laboratoř Univerzity Karlovy do Kampusu Hybernská. Setkání se uskuteční v úterý 9. listopadu od 9,30 do 12 hod. v Čítárně Kampusu Hybernská (v Kavárně Hlína).

Pozvání přijal Martin Vítek, zakladatel Soutěž & Podnikej a předseda správní rady Nadačního fondu vzdělávání a podnikání, který bude hovořit o tom, jakým způsobem lze za pomoci zážitkové pedagogiky v mladých lidech probouzet podnikavost.


11. listopadu 2021

Mezinárodní konference Future Port Youth v Kampusu Hybernská

Inovační laboratoř Univerzity Karlovy Vás zve na mezinároní konferenci Future Port Youth, kterou budete moci sledovat 11. listopadu v Kampusu Hybernská. Future Port Youth je jedinečná celoevropská hybridní konference (především) pro studenty všech oborů zaměřená na žhavá témata budoucnosti, přijít podívat se ale může každý. Cílem akce je inspirovat mladé lidi k pozitivní vizi budoucnosti a podnítit jejich zájem o inovativní nástroje a koncepty tak, aby mohli budovat lepší svět pro všechny.

REGISTRUJTE SE zde:

https://forms.office.com/r/NPmrYuc5QT


11. listopadu 2021

1. ročník akce Den na vozíku ve spolupráci s Centrem Paraple

Dovolujeme si vás pozvat na 1. ročník akce DEN NA VOZÍKU ve čtvrtek dne 11.11.2021. Akci spolupořádají Univerzita Karlova a Centrum Paraple a jejími patrony jsou rektor UK Tomáš Zima a ředitel CP David Lukeš.

Cílem této akce je, aby si (nejen) studenti vyzkoušeli pohybovat se v prostředí fakulty na vozíku, ale i zajistit finanční pomoc na podporu CP: pomocí prodeje společného symbolu. Po celý tento den bude totiž na všech 14 pražských fakultách UK probíhat prodej společného symbolu - brože, která byla navržena speciálně pro tento den.

Více informací o akci naleznete zde.


11. listopadu 2021

Den otevřených dveří na Farmaceutické fakultě UK

Den otevřených dveří pro středoškoláky. Získáš informace o studijních programech Farmacie a Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví. Poslechni si zkušenosti studentů, projdi fakultu a získej odpovědi na časté dotazy k přijímacímu řízení.


11. listopadu 2021

Diskuze - Den na vozíku

V rámci akce Den na vozíku se uskuteční

diskuzní fórum za účasti rektora Tomáše Zimy, prorektorky Mileny Králíčkové, ředitele Centra Paraple Davida Lukeše a zástupci UK POINTU


12. listopadu 2021

Rok od černého čtvrtku 12. 11. s 11+1 v Kampusu Hybernská

Projekt 11+1 pod záštitou Studentského Majálesu z. s. a Agory z. s. svým názvem odkazuje k 11 uvězněným studentům a profesorce, které si režim Alexandra Lukašenka vybral k demonstraci své síly vůči akademické obci a studentstvu. Jako posílení studentů podporujeme aktivní dobrovolníky, kteří mají vůli nasadit své síly pro účinnou pomoc.

Událost na Facebooku.


13. listopadu 2021

Pojď studovat na Karlovku!

V sobotu 13. listopadu, od 9:00 do 16:00, tě seznámíme s možnostmi a podmínkami studia na Karlovce.

Co uvidíš a uslyšíš?

Přednášky fakult Univerzity Karlovy, kde se dozvíš přesné podmínky o přijímačkách, tipy, jak se na přijímačky připravit a co tě všechno při studiu čeká.

Budeš si moci vybrat z téměř 600 studijních oborů na 17 fakultách UK a rozhodnout se, zda chceš studovat v Praze, Plzni nebo Hradci Králové.

Co zažiješ?

Zažiješ simulované soudní jednání, zkusíš si pár chirurgických stehů nebo tě překvapí pokusy s dusíkem. Další ochutnávky programu budeme postupně zveřejňovat.

Vše podstatné nalezneš zde.


16. listopadu 2021

Koncert z cyklu 1. LF UK v srdci Karlova

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy vás srdečně zve na 31. koncert z cyklu Fakulta v srdci Karlova v úterý 16. listopadu 2021 v 19.30 hodin. Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého, ulice Ke Karlovu, Praha 2.


17. listopadu 2021

Slavnostní koncert pořádaný u příležitosti státního svátku 17. listopadu a Mezinárodního dne studentstva

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na slavnostní koncert pořádaný u příležitosti státního svátku 17. listopadu a Mezinárodního dne studentstva ve středu dne 17. listopadu 2021 v 19:00 hodin ve Velké aule Karolina.

Kapacita byla naplněna. Děkujeme vám za zájem a těšíme se na setkání.


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám