4EU+ pro akademické pracovníky

Nepřehlédněte:


SEED4EU+ 2024/2025


Deadline pro podání žádosti: 30. září 2024

Informační webinář: 21. června, 15:00-16:00


Aliance 4EU+ vyhlašuje druhé kolo iniciativy SEED4EU+, která poskytuje finanční podporu pro realizaci inovativních projektů zaměřených na posílení spolupráce mezi členskými univerzitami. Tentokrát se zvláštním důrazem na výzkumné aktivity, tato iniciativa nabízí akademické komunitě příležitost ke spolupráci na netradičních iniciativách, které překračují běžné rámce grantových výzev.



  • 4EU+ akademikům přináší možnost navázat novou zahraniční spolupráci na vzdělávacích a vědeckých projektech.


  • Aktuální nabídku kurzů pro akademické pracovníky a dalších příležitostí v rámci 4EU+ můžete sledovat zde.


  • V případě zájmu o rozvoj spolupráce v rámci Aliance nabízí UK akademickým pracovníkům pomoc s podáním přihlášky a identifikace vhodných projektů, do kterých se zapojit.


  • Možnost výjezdu na partnerskou univerzitu.


  • Bližší informace poskytne 4EU+ Local Office na UK.



Vytvoření Aliance 4EU+ bylo strategickým rozhodnutím vedení zapojených institucí a jedná se o iniciativu zahrnující celé univerzity. To, jakou konkrétní podobu aktivity a klíčové alianční projekty mají a budou mít, nicméně závisí hlavně na vás, akademických pracovnících. Jedním ze základních principů fungování Aliance je bottom-up přístup, tedy snaha neurčovat projektové aktivity shora, ale dát prostor nápadům a spolupráce, které přirozeně vznikají na všech úrovních univerzity.


Na základě analýzy již existujících vědeckých a vzdělávacích spoluprací byly na samém počátku fungování Aliance ustanoveny čtyři Flagshipy, multidisciplinární oblasti reflektující zásadní výzvy dnešního světa, do kterých se společné projekty soustředí:


  1. Zdraví ve městech a demografická změna

  2. Evropanství: multilingvismus, plurality a občanství

  3. Digitalizace, modelování, transformace

  4. Enviromentální tranzice


Aliance podporuje navazování kontaktů a spolupráce zejména v těchto široce pojatých oblastech. Univerzita Karlova podporuje nově vznikající primárně vědecké projekty formou tzv. minigrantů (seed funding). V prvních letech fungování Aliance se takto podařilo podpořit desítky aktivit různého zaměření ze široké škály oblastí.


Přes šedesát vzdělávacích aktivit bylo podpořeno v rámci dvou výzev spadajících do celoaliančního pilotního projektu European Universities, jehož základním stavebním kamenem je inovativní vzdělávání. Dalším krokem v budování 4EU+ vzdělávací nabídky je spuštění tzv. Flagship learning pathways, flexibilních výukových cest zabudovaných do vzdělávacích programů jednotlivých univerzit. V akademickém roce 2022/2023 otevření svých learning pathways pilotně testuje Flagship 2. Součástí nabídky jsou kromě společných aktivit připravených napříč 4EU+ univerzitami (tzv. "joint courses") i kurzy, které vyučující pravidelně otevírají 4EU+ studentům prostřednictvím virtuální mobility (tzv. "shared courses").


Aliance jako taková není grantovou agenturou a nefinancuje implementaci společných projektů, snaží se ale různými způsoby pomáhat zabezpečit udržitelnost aktivit, které vznikají. S cílem pomoci týmům zabezpečit navazující financování vznikl tzv. Grant Support Service (GSS) skládající se z odborníků ze všech členský institucí. Kontaktní osobou na UK je Mgr. Eva Matějcová.


Na každé univerzitě funguje 4EU+ local office, která se stará o koordinaci všech oblastí spolupráce a mohou se na ni obracet akademici, kteří by se rádi zapojili do aliančních aktivit, ale zatím nemají kontakty na ostatních partnerských univerzitách. V případě UK spadá local office pod Evropské centrum.


4EU+ local office na UK


Zapojení do Aliance 4EU+ akademikům přináší možnost navázat novou zahraniční spolupráci, spojit síly a kapacity a podílet se na inovativních vzdělávacích a vědeckých projektech. Je to příležitost internacionalizovat univerzitu, propojovat studijní programy a umožnit studentům převzít aktivní roli v rozhodování o svých studijních cestách.  


V neposlední řadě jde i o příležitost dále se rozvíjet a využít zkušenosti expertů v různých oblastech, které se Aliance snaží zprostředkovat (např. workshopy ABC- Learning Design metody, research-based education a další).





Poslední změna: 11. červen 2024 12:42 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Evropské centrum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám