Aktuální události a příležitosti ve 4EU+

Nejnovější informace o dění ve 4EU+ sledujte také na webových stránkách Aliance a na sociálních sítích: Twitter, LinedInFacebook a Instagram.





4EU+ Visiting Professorships 2024


Deadline pro podání žádosti: 20. května 2024

Informační webinář: 18. dubna, 16:00


Aliance 4EU+ v rámci svého dlouhodobého úsilí o posilování meziuniverzitní spolupráce a excelence vyhlašuje druhý ročník iniciativy Visiting Professorships. Tento program nabízí ambiciózním vědcům a akademikům jedinečnou příležitost pro sdílení odborných znalostí a získání nových perspektiv prostřednictvím 2-3 měsíčního pobytu na jiné 4EU+ univerzitě.





Digital Innovation in Teaching & Learning: 4EU+ workshops


duben 2024


Aliance 4EU+ zve akademickou komunitu na sérii online workshopů, které se soustředí na využívání nových technologií ve výuce. Workshopy jsou otevřené doktorandům a akademikům, kteří chtějí využít této platformy k výměně zkušeností v mezinárodním kontextu a rozšíření pedagogických perspektiv. Pro účast je potřeba se registrovat.





Program Barrande 2025


Termín pro podání žádostí: 30. května 2024


Program Barrande je program mobility vědců mezi Českou republikou a Francií. Cílem je umožnit oběma týmům se blíže seznámit a prohloubit jejich spolupráci. Po dobu dvou let financuje pobyty českých vědců ve Francii a francouzských vědců v České republice. Výzva je otevřena doktorandům a mladým výzkumníkům ve všech vědeckých oborech.


Výzva na webu MŠMT (česky)

Výzva pro francouzskou stranu na webu Campus France (francouzsky)





Open for you! Third series of 4EU+ webinars to discover open science (2024)


leden - červenec 2024


Ponořte se do světa open science s Aliancí 4EU+! Již potřetí organizují 4EU+ univerzity sérii webinářů zaměřených na různé aspekty open science, na které jsou srdečně zváni doktorandi, akademici i kdokoliv další, koho tato problematika zajímá.




SDG Summer School: Planetary Health


Ženeva, 1.-26. července 2024


Letní škola je určena bakalářským a magisterským studentů, kteří se zajímají o udržitelný rozvoj a globální zdravotní problémy související s Cíli udržitelného rozvoje (SDGs). Čtyřem studentům z 4EU+ univerzit bude poskytnuto stipendium pokrývající náklady na dopravu, ubytování a stravu.


Přihlašování je otevřené do 30. dubna 2024.






InZone Online Language Tutor


Aliance 4EU+ posiluje svůj závazek sloužit společnosti prostřednictvím nového partnerství s InZone, programem Ženevské univerzity, který je průkopníkem inovativních přístupů k vysokoškolskému vzdělávání v komunitách postižených konflikty a humanitárními krizemi.


Pokud hovoříte plynně anglicky nebo francouzsky a můžete věnovat 2 hodiny týdně výuce uprchlíků v Jordánsku a Keni, staňte se dobrovolným lektorem a pomozte otevřít nové možnosti těm, kteří se chtějí učit a rozvíjet.





4EU+ Online courses: Heidelberg University Summer Semester 2024


Všichni studenti Univerzity Karlovy se mohou přihlásit na online kurzy nabízené pro letní semester Univerzitou v Heidelbergu. V nabídce jsou kurzy z různých oborů v angličtině i němčině. Více informací naleznete na 4EU+ studentském portále.


Přihlašování je otevřené do 30. března 2024.


Seznam kurzů (leták)






Cross-Sector Intelligence and Foresight to Accelerate the SDGs


online, 13. března 2024, 13:00


Zabýváte se Cíli udržitelného rozvoje (SDGs) v rámci 4EU+ Flagshipů nebo mimo ně? Ženevská univerzita ve spolupráci UNECE pořádá akci "Cross-Sector Intelligence and Foresight to Accelerate the SDGs".






4EU+ studentské minigranty 2024


Deadline pro podání žádosti: 29. února 2024.


Studujete na UK a chtěli byste spolu s mezinárodním týmem rozvinout svůj projektový nápad? Právě pro vás jsou určené 4EU+ studentské minigranty! Univerzita Karlova prostřednictvím tohoto programu už potřetí podpoří studentské týmy spolupracující v rámci Aliance 4EU+. Můžete žádat o financování aktivit v oblasti vědy, vzdělávání a třetí role univerzity do výše 150 000 Kč.





4EU+ akademické minigranty 2024


Deadline pro podání žádosti: 29. února 2024.


Univerzita Karlova podporuje týmy spolupracující v rámci Aliance 4EU+ prostřednictvím tzv. minigrantů. Maximální výše finanční podpory na vědecké či vědecko-vzdělávací aktivity pro nové týmy je stanovena na 300 000 Kč. Stávající projektové týmy mohou žádat o podporu do výše 250 000 Kč za účelem finalizace dosažených výstupů a naplnění strategie dlouhodobé udržitelnosti projektu, tedy podání společné žádosti o externí financování.





4EU+ pořádá pokročilý kurz farmakoepidemiologie


Deadline pro přihlašování: 29. února 2024.


Pokročilý kurz farmakoepidemiologie je otevřen pro PhD studenty, ale i další studenty a zájemce, např. bioinformatiky, lékaře, farmaceuty. Vyučujícími jsou zahraniční odborníci a pedagogové ze Sorbonny, Milána, Kodaně, Heidelbergu a další. Kurz je kombinován (on-line + short-term mobility). On-line část je zdarma, mobilita do Heidelbergu je zajištěna SEED4+ grantem.  






4EU+ Coffee Talk: Unconventional digital education


27. listopadu, 14:00


První online Coffee Talk projektu "4EU+ pro Ukrajinu" se bude konat 27. listopadu 2023, a zaměří se na sdílení zkušeností v oblasti nekonvenčního digitálního vzdělávání, včetně použití virtuálních laboratoří, umělé inteligence a 3D tisku ve výuce. Akce je otevřená pro všechny zájemce o digitální vzdělávání. Pro účast se registrujete zde.




TRAIN4EU+ Webinar: Transfer from academia to business and society


27. listopadu, 9:30 - 13:30


Webinář organizován v rámci projektu TRAIN4EU+ Sorbonnou má za cíl ukázat, jak může akademická sféra úspěšně spolupracovat s podnikatelským sektorem a společností.




Teaching Excellence at 4EU+ Universities


Zúčastněte se závěrečného setkání projektu Teaching Excellence at 4EU+ Universities 23. listopadu v Praze. Prozkoumejte inovativní postupy předních evropských univerzit, jak sdílejí své strategie pro zlepšení kvality výuky. Zaregistrujte se a nechte se inspirovat!






Sledujte online 4EU+ Annual Meeting v Miláně


8. listopadu, 9:00


Letošní 4EU+ Annual Meeting se koná od 7. do 9. listopadu v Miláně pod heslem #BuildingBridges - Becoming One European University. Hlavní část programu bude možné sledovat živě na YouTube kanále 4EU+ ve středu 8. listopadu od 9:00.


Více informací na webu 4EU+






Zapoj se do iniciativy 4EU+ Votes Europe: Hledáme studentského koordinátora a aktivní účastníky!


Hledáme nadšené studenty, kteří chtějí aktivně formovat budoucnost Evropy a podílet se na kampani, kterou 4EU+ plánuje v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.


Zjisti více a přihlas se buď jako studentský koordinátor kampaně nebo jako její účastník do 12. listopadu.






Staň se 4EU+ studentským ambasadorem!


Víš, co je Aliance 4EU+ a ideálně už máš zkušenost s některým aliančním projektem, kurzem či jinou aktivitou? Pokud tě zajímá mezikulturní spolupráce a komunikace, ovládáš angličtinu a chceš se stát součástí jedinečné studentské komunity, je tato příležitost přímo pro tebe.


Tak neváhej, promysli, jak tuto výzvu uchopíš a pošli přihlášku do 12. listopadu.





Budujeme 4EU+ Student Network @CU


Studentští zástupci UK ve 4EU+ ve spolupráci s Local Office vyzývají fakuty k nominaci svých studentských zástupců do nově vznikající skupiny 4EU+ Student Network na UK.


Za každou fakultu budou do Networku vybráni 2 zástupci, kteří získají možnost přednostního zapojení do 4EU+ aktivit a budou fungovat jako prostředníci mezi studenty fakulty a Aliancí.


Pro informací a vyjádření zájmu se na nás prosím obraťte na adrese 4euplusstudents@cuni.cz.




Zahajovací workshop projektu Translate 4EU+


Studenti a učitelé z participujících 4EU+ univerzit se setkali v Heidelbergu, aby zahájili semestrální projekt Translate 4EU+, jehož náplní je překlad dokumentace 4EU+ do pěti jazyků. Projekt simuluje mezinárodní překladatelskou zakázku a jeho součástí je správa terminologie a koordinace mezi týmy.





4EU+ Urban Health Case Challenge


Chcete pracovat v multidisciplinárním týmu a společně se studenty z univerzit z celé Evropy řešit skutečné výzvy? Přihlaste se do 4EU+ Urban Health Case Challenge 2023 a reprezentujte Univerzitu Karlovu v této unikátní studentské soutěži!


Přihlašování je otevřeno do 15. října studentům všech úrovní a disciplín.




Online kurzy pro zimní semestr jsou otevřeny pro zápis


Většina 4EU+ univerzit již zveřejnila nabídku vybraných online kurzů otevřených k zápisu všem 4EU+ studentům. Nabídky je k dispozici na 4EU+ Studentském portále.





#GrowingTogether: Výsledky výzev SEED4EU+ a 4EU+ Visiting Professorships jsou zveřejněny


Aliance 4EU+ zveřejnila výsledky dvou významných inicativ podporujících rozvoj společných výzkumných a vzdělávacích aktivit, které akademikům, vědcům a studentům 4EU+ univerzit umožní společně růst.







Paris-Panthéon-Assas University se stala osmou členskou univerzitou 4EU+


Pařížská univerzita se zaměřením na sociální vědy a právo do Aliance 4EU+ přistoupila k 1. červenci 2023.




Ženevská univerzita nabízí 4EU+ studentům online kurzy v oblasti programování a chemické biologie


Introduction to Programming: Learn the basics of programming using SCALA language


Chemical Biology: Interdisciplinary research and design in chemical biology: this course is only open to students with knowledge in the fields of Chemistry, Biology, and/or Biophysics.


Kurzy jsou dostupné na 4EU+ studentském portále. Deadline pro přihlašování je 1. září 2023.





Letní škola 4EU+ Against Cancer


Letní škola pořádaná v rámci iniciativy 4EU+ Against Cancer se letos bude konat 2. - 5. června 2023 v Mariánských lázních.


Deadline pro podání přihlášky: 15. května 2023.


Článek o proběhlé letní škole si můžete přečíst zde.





Záznam informačního webináře k novým 4EU+ výzvám


26. dubna 2023 se uskutečnil informační webinář pro zájemce o podání přihlášky do jedné ze dvou nových 4EU+ výzev SEED4EU+ a 4EU+ Visiting Professorships. Záznam akce spolu s prezentací je zveřejněn na webu 4EU+. Doplňující pravidla finančního čerpání na Unvierzitě Karlově pro projekty SEED4EU+ najdete v kanále 4EU+ na UK na MS Teams.





#GrowingTogether: 4EU+ otevírá nové příležitosti pro akademickou komunitu


Ve snaze upevňovat a rozšiřovat spolupráci své akademické komunity otevírá Aliance 4EU+ dvě nové pilotní výzvy, které umožní akademikům, vědcům a studentům sedmi 4EU+ univerzit rozvíjet kolaborativní projekty a společně růst.


Deadline pro podání projektových žádostí do obou výzev je 1. června 2023.


Více informací: SEED4EU+

Více infromací: 4EU+ Visiting Professorships





4EU+ MOOCs


V rámci aliance 4EU+ vznikly dva otevřené online kurzy, které jsou široké veřejnosti nabízeny zdarma na platformě Coursera.


European Citizenship – Development, Scope, and Challenges

Data Literacy: What is it and Why Does it Matter?


Studenti a zaměstnanci Univerzity Karlovy mají do 30.9.2023 možnost absolvovat oba kurzy zakončené certifikátem zdarma. Více informací a detaily o přihlašování naleznete na Portálu elektronických zdrojů UK.




Univerzita Karlova podpoří další projekty rozvíjející spolupráci v rámci 4EU+


Univerzita Karlova vyhlásila výsledky pátého ročníku akademických mini-grantů na podporu spolupráce v rámci aliance 4EU+ a druhého ročníku mini-grantů studentských. V letošním roce bude podpořeno celkem 34 projektů a společných iniciativ reagujících na výzvy a problémy, kterým dnešní svět čelí.






4EU+ Visioning Conference: The Transforming Role of European Universities


24. října 2022, 12:00, online


Závěrečná konference pilotního projektu European Universities shrne úspěchy a dopad tříletého projektu. Zástupci 4EU+ i dalších univerzitních aliancí se také zamyslí nad novými výzvami budoucností iniciativy.


Záznam konference je možné zhélednout na YouTube kanále 4EU+.




1st 4EU+ Tomorrow’s Research and Science Innovation in Student’s Start-ups


10.-11. listopadu 2022

Praha - Kampus Hybernská


Akce pořádaná v rámci studentského projektu, který sdružuje studenty z univerzit 4EU+ aliance a vytváří platformu pro sdílení informací a nápadů, jak rozvinout originální startupový nápad.


Článek shrnující výstupy akce





Erasmus Days with 4EU+


13. října 2022, 13:00, 4EU+ YouTube


Zástupci všech aliančních univerzit na této online akci pro studenty a doktorandy 4EU+ univerzit představili svou nabídku mobilit v rámci programu Erasmus+.


Záznam online konference je možné zhlédnout zde.





Aliance 4EU+ rozšířená o Univerzitu v Ženevě uspěla s navazujícím projektem 1CORE!


Projekt One Comprehensive Research European University (1CORE) byl vybrán pro financování ve výzvě Erasmus+ Evropské univerzity vypsané Evropskou komisí. Aktivity, které Aliance bude v rámci nového projektu rozvíjet, navazují na úspěšný pilotní projekt, v němž se podařilo nastartovat budování integrovaného univerzitního systému. Nyní se členové Aliance zavazují k dalšímu prohlubování spolupráce v oblasti vzdělávání, vědy a inovací. 4EU+ se navíc rozrůstá o nového člena- Univerzitu v Ženevě.






4EU+ uspořádala konferenci o vzdělávacích a výzkumných infrastrukturách


Zástupci 4EU+, dalších evropských univerzitních aliancí a Evropské komise na online konferenci konané 8. června 2022 sdíleli své zkušenosti se spoluprací a sdílením vzdělávacích a výzkumných infrastruktur a diskutovali o hlavních výzvách a příležitostech v této oblasti.


Článek o konferenci (web 4EU+)

Hlavní výstupy a otázky

Záznam plenárního jednání




Archiv


Poslední změna: 4. duben 2024 12:57 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Evropské centrum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám