Aktuální události a příležitosti ve 4EU+

Nejnovější informace o dění ve 4EU+ sledujte také na webových stránkách Aliance a na sociálních sítích: Twitter, LinedInFacebook a Instagram.




SEED4EU+ 2024/2025


Deadline pro podání žádosti: 30. září 2024

Informační webinář: 21. června, 15:00-16:00


Aliance 4EU+ vyhlašuje druhé kolo iniciativy SEED4EU+, která poskytuje finanční podporu pro realizaci inovativních projektů zaměřených na posílení spolupráce mezi členskými univerzitami. Tentokrát se zvláštním důrazem na výzkumné aktivity, tato iniciativa nabízí akademické komunitě příležitost ke spolupráci na netradičních iniciativách, které překračují běžné rámce grantových výzev. Akademici z osmi členských 4EU+ univerzit mohou předkládat společné inovativní návrhy, které posílí strategickou alianční spolupráci a zapojí dalších univerzitních komunit do budování "One Comprehensive Research-Intensive European University".





4EU+ Visiting Professorships 2024


Deadline pro podání žádosti: 20. května 2024

Informační webinář: 18. dubna, 16:00


Aliance 4EU+ v rámci svého dlouhodobého úsilí o posilování meziuniverzitní spolupráce a excelence vyhlašuje druhý ročník iniciativy Visiting Professorships. Tento program nabízí ambiciózním vědcům a akademikům jedinečnou příležitost pro sdílení odborných znalostí a získání nových perspektiv prostřednictvím 2-3 měsíčního pobytu na jiné 4EU+ univerzitě.





Digital Innovation in Teaching & Learning: 4EU+ workshops


duben 2024


Aliance 4EU+ zve akademickou komunitu na sérii online workshopů, které se soustředí na využívání nových technologií ve výuce. Workshopy jsou otevřené doktorandům a akademikům, kteří chtějí využít této platformy k výměně zkušeností v mezinárodním kontextu a rozšíření pedagogických perspektiv. Pro účast je potřeba se registrovat.





Program Barrande 2025


Termín pro podání žádostí: 30. května 2024


Program Barrande je program mobility vědců mezi Českou republikou a Francií. Cílem je umožnit oběma týmům se blíže seznámit a prohloubit jejich spolupráci. Po dobu dvou let financuje pobyty českých vědců ve Francii a francouzských vědců v České republice. Výzva je otevřena doktorandům a mladým výzkumníkům ve všech vědeckých oborech.


Výzva na webu MŠMT (česky)

Výzva pro francouzskou stranu na webu Campus France (francouzsky)





Open for you! Third series of 4EU+ webinars to discover open science (2024)


leden - červenec 2024


Ponořte se do světa open science s Aliancí 4EU+! Již potřetí organizují 4EU+ univerzity sérii webinářů zaměřených na různé aspekty open science, na které jsou srdečně zváni doktorandi, akademici i kdokoliv další, koho tato problematika zajímá.




SDG Summer School: Planetary Health


Ženeva, 1.-26. července 2024


Letní škola je určena bakalářským a magisterským studentů, kteří se zajímají o udržitelný rozvoj a globální zdravotní problémy související s Cíli udržitelného rozvoje (SDGs). Čtyřem studentům z 4EU+ univerzit bude poskytnuto stipendium pokrývající náklady na dopravu, ubytování a stravu.


Přihlašování je otevřené do 30. dubna 2024.






InZone Online Language Tutor


Aliance 4EU+ posiluje svůj závazek sloužit společnosti prostřednictvím nového partnerství s InZone, programem Ženevské univerzity, který je průkopníkem inovativních přístupů k vysokoškolskému vzdělávání v komunitách postižených konflikty a humanitárními krizemi.


Pokud hovoříte plynně anglicky nebo francouzsky a můžete věnovat 2 hodiny týdně výuce uprchlíků v Jordánsku a Keni, staňte se dobrovolným lektorem a pomozte otevřít nové možnosti těm, kteří se chtějí učit a rozvíjet.





4EU+ Online courses: Heidelberg University Summer Semester 2024


Všichni studenti Univerzity Karlovy se mohou přihlásit na online kurzy nabízené pro letní semester Univerzitou v Heidelbergu. V nabídce jsou kurzy z různých oborů v angličtině i němčině. Více informací naleznete na 4EU+ studentském portále.


Přihlašování je otevřené do 30. března 2024.


Seznam kurzů (leták)






Cross-Sector Intelligence and Foresight to Accelerate the SDGs


online, 13. března 2024, 13:00


Zabýváte se Cíli udržitelného rozvoje (SDGs) v rámci 4EU+ Flagshipů nebo mimo ně? Ženevská univerzita ve spolupráci UNECE pořádá akci "Cross-Sector Intelligence and Foresight to Accelerate the SDGs".






4EU+ studentské minigranty 2024


Deadline pro podání žádosti: 29. února 2024.


Studujete na UK a chtěli byste spolu s mezinárodním týmem rozvinout svůj projektový nápad? Právě pro vás jsou určené 4EU+ studentské minigranty! Univerzita Karlova prostřednictvím tohoto programu už potřetí podpoří studentské týmy spolupracující v rámci Aliance 4EU+. Můžete žádat o financování aktivit v oblasti vědy, vzdělávání a třetí role univerzity do výše 150 000 Kč.





4EU+ akademické minigranty 2024


Deadline pro podání žádosti: 29. února 2024.


Univerzita Karlova podporuje týmy spolupracující v rámci Aliance 4EU+ prostřednictvím tzv. minigrantů. Maximální výše finanční podpory na vědecké či vědecko-vzdělávací aktivity pro nové týmy je stanovena na 300 000 Kč. Stávající projektové týmy mohou žádat o podporu do výše 250 000 Kč za účelem finalizace dosažených výstupů a naplnění strategie dlouhodobé udržitelnosti projektu, tedy podání společné žádosti o externí financování.





4EU+ pořádá pokročilý kurz farmakoepidemiologie


Deadline pro přihlašování: 29. února 2024.


Pokročilý kurz farmakoepidemiologie je otevřen pro PhD studenty, ale i další studenty a zájemce, např. bioinformatiky, lékaře, farmaceuty. Vyučujícími jsou zahraniční odborníci a pedagogové ze Sorbonny, Milána, Kodaně, Heidelbergu a další. Kurz je kombinován (on-line + short-term mobility). On-line část je zdarma, mobilita do Heidelbergu je zajištěna SEED4+ grantem.  






4EU+ Coffee Talk: Unconventional digital education


27. listopadu, 14:00


První online Coffee Talk projektu "4EU+ pro Ukrajinu" se bude konat 27. listopadu 2023, a zaměří se na sdílení zkušeností v oblasti nekonvenčního digitálního vzdělávání, včetně použití virtuálních laboratoří, umělé inteligence a 3D tisku ve výuce. Akce je otevřená pro všechny zájemce o digitální vzdělávání. Pro účast se registrujete zde.




TRAIN4EU+ Webinar: Transfer from academia to business and society


27. listopadu, 9:30 - 13:30


Webinář organizován v rámci projektu TRAIN4EU+ Sorbonnou má za cíl ukázat, jak může akademická sféra úspěšně spolupracovat s podnikatelským sektorem a společností.




Teaching Excellence at 4EU+ Universities


Zúčastněte se závěrečného setkání projektu Teaching Excellence at 4EU+ Universities 23. listopadu v Praze. Prozkoumejte inovativní postupy předních evropských univerzit, jak sdílejí své strategie pro zlepšení kvality výuky. Zaregistrujte se a nechte se inspirovat!






Sledujte online 4EU+ Annual Meeting v Miláně


8. listopadu, 9:00


Letošní 4EU+ Annual Meeting se koná od 7. do 9. listopadu v Miláně pod heslem #BuildingBridges - Becoming One European University. Hlavní část programu bude možné sledovat živě na YouTube kanále 4EU+ ve středu 8. listopadu od 9:00.


Více informací na webu 4EU+






Zapoj se do iniciativy 4EU+ Votes Europe: Hledáme studentského koordinátora a aktivní účastníky!


Hledáme nadšené studenty, kteří chtějí aktivně formovat budoucnost Evropy a podílet se na kampani, kterou 4EU+ plánuje v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.


Zjisti více a přihlas se buď jako studentský koordinátor kampaně nebo jako její účastník do 12. listopadu.






Staň se 4EU+ studentským ambasadorem!


Víš, co je Aliance 4EU+ a ideálně už máš zkušenost s některým aliančním projektem, kurzem či jinou aktivitou? Pokud tě zajímá mezikulturní spolupráce a komunikace, ovládáš angličtinu a chceš se stát součástí jedinečné studentské komunity, je tato příležitost přímo pro tebe.


Tak neváhej, promysli, jak tuto výzvu uchopíš a pošli přihlášku do 12. listopadu.





Budujeme 4EU+ Student Network @CU


Studentští zástupci UK ve 4EU+ ve spolupráci s Local Office vyzývají fakuty k nominaci svých studentských zástupců do nově vznikající skupiny 4EU+ Student Network na UK.


Za každou fakultu budou do Networku vybráni 2 zástupci, kteří získají možnost přednostního zapojení do 4EU+ aktivit a budou fungovat jako prostředníci mezi studenty fakulty a Aliancí.


Pro informací a vyjádření zájmu se na nás prosím obraťte na adrese 4euplusstudents@cuni.cz.




Zahajovací workshop projektu Translate 4EU+


Studenti a učitelé z participujících 4EU+ univerzit se setkali v Heidelbergu, aby zahájili semestrální projekt Translate 4EU+, jehož náplní je překlad dokumentace 4EU+ do pěti jazyků. Projekt simuluje mezinárodní překladatelskou zakázku a jeho součástí je správa terminologie a koordinace mezi týmy.





4EU+ Urban Health Case Challenge


Chcete pracovat v multidisciplinárním týmu a společně se studenty z univerzit z celé Evropy řešit skutečné výzvy? Přihlaste se do 4EU+ Urban Health Case Challenge 2023 a reprezentujte Univerzitu Karlovu v této unikátní studentské soutěži!


Přihlašování je otevřeno do 15. října studentům všech úrovní a disciplín.




Online kurzy pro zimní semestr jsou otevřeny pro zápis


Většina 4EU+ univerzit již zveřejnila nabídku vybraných online kurzů otevřených k zápisu všem 4EU+ studentům. Nabídky je k dispozici na 4EU+ Studentském portále.





#GrowingTogether: Výsledky výzev SEED4EU+ a 4EU+ Visiting Professorships jsou zveřejněny


Aliance 4EU+ zveřejnila výsledky dvou významných inicativ podporujících rozvoj společných výzkumných a vzdělávacích aktivit, které akademikům, vědcům a studentům 4EU+ univerzit umožní společně růst.







Paris-Panthéon-Assas University se stala osmou členskou univerzitou 4EU+


Pařížská univerzita se zaměřením na sociální vědy a právo do Aliance 4EU+ přistoupila k 1. červenci 2023.




Ženevská univerzita nabízí 4EU+ studentům online kurzy v oblasti programování a chemické biologie


Introduction to Programming: Learn the basics of programming using SCALA language


Chemical Biology: Interdisciplinary research and design in chemical biology: this course is only open to students with knowledge in the fields of Chemistry, Biology, and/or Biophysics.


Kurzy jsou dostupné na 4EU+ studentském portále. Deadline pro přihlašování je 1. září 2023.





Letní škola 4EU+ Against Cancer


Letní škola pořádaná v rámci iniciativy 4EU+ Against Cancer se letos bude konat 2. - 5. června 2023 v Mariánských lázních.


Deadline pro podání přihlášky: 15. května 2023.


Článek o proběhlé letní škole si můžete přečíst zde.





Záznam informačního webináře k novým 4EU+ výzvám


26. dubna 2023 se uskutečnil informační webinář pro zájemce o podání přihlášky do jedné ze dvou nových 4EU+ výzev SEED4EU+ a 4EU+ Visiting Professorships. Záznam akce spolu s prezentací je zveřejněn na webu 4EU+. Doplňující pravidla finančního čerpání na Unvierzitě Karlově pro projekty SEED4EU+ najdete v kanále 4EU+ na UK na MS Teams.





#GrowingTogether: 4EU+ otevírá nové příležitosti pro akademickou komunitu


Ve snaze upevňovat a rozšiřovat spolupráci své akademické komunity otevírá Aliance 4EU+ dvě nové pilotní výzvy, které umožní akademikům, vědcům a studentům sedmi 4EU+ univerzit rozvíjet kolaborativní projekty a společně růst.


Deadline pro podání projektových žádostí do obou výzev je 1. června 2023.


Více informací: SEED4EU+

Více infromací: 4EU+ Visiting Professorships





4EU+ MOOCs


V rámci aliance 4EU+ vznikly dva otevřené online kurzy, které jsou široké veřejnosti nabízeny zdarma na platformě Coursera.


European Citizenship – Development, Scope, and Challenges

Data Literacy: What is it and Why Does it Matter?


Studenti a zaměstnanci Univerzity Karlovy mají do 30.9.2023 možnost absolvovat oba kurzy zakončené certifikátem zdarma. Více informací a detaily o přihlašování naleznete na Portálu elektronických zdrojů UK.




Univerzita Karlova podpoří další projekty rozvíjející spolupráci v rámci 4EU+


Univerzita Karlova vyhlásila výsledky pátého ročníku akademických mini-grantů na podporu spolupráce v rámci aliance 4EU+ a druhého ročníku mini-grantů studentských. V letošním roce bude podpořeno celkem 34 projektů a společných iniciativ reagujících na výzvy a problémy, kterým dnešní svět čelí.






4EU+ Visioning Conference: The Transforming Role of European Universities


24. října 2022, 12:00, online


Závěrečná konference pilotního projektu European Universities shrne úspěchy a dopad tříletého projektu. Zástupci 4EU+ i dalších univerzitních aliancí se také zamyslí nad novými výzvami budoucností iniciativy.


Záznam konference je možné zhélednout na YouTube kanále 4EU+.




1st 4EU+ Tomorrow’s Research and Science Innovation in Student’s Start-ups


10.-11. listopadu 2022

Praha - Kampus Hybernská


Akce pořádaná v rámci studentského projektu, který sdružuje studenty z univerzit 4EU+ aliance a vytváří platformu pro sdílení informací a nápadů, jak rozvinout originální startupový nápad.


Článek shrnující výstupy akce





Erasmus Days with 4EU+


13. října 2022, 13:00, 4EU+ YouTube


Zástupci všech aliančních univerzit na této online akci pro studenty a doktorandy 4EU+ univerzit představili svou nabídku mobilit v rámci programu Erasmus+.


Záznam online konference je možné zhlédnout zde.





Aliance 4EU+ rozšířená o Univerzitu v Ženevě uspěla s navazujícím projektem 1CORE!


Projekt One Comprehensive Research European University (1CORE) byl vybrán pro financování ve výzvě Erasmus+ Evropské univerzity vypsané Evropskou komisí. Aktivity, které Aliance bude v rámci nového projektu rozvíjet, navazují na úspěšný pilotní projekt, v němž se podařilo nastartovat budování integrovaného univerzitního systému. Nyní se členové Aliance zavazují k dalšímu prohlubování spolupráce v oblasti vzdělávání, vědy a inovací. 4EU+ se navíc rozrůstá o nového člena- Univerzitu v Ženevě.






4EU+ uspořádala konferenci o vzdělávacích a výzkumných infrastrukturách


Zástupci 4EU+, dalších evropských univerzitních aliancí a Evropské komise na online konferenci konané 8. června 2022 sdíleli své zkušenosti se spoluprací a sdílením vzdělávacích a výzkumných infrastruktur a diskutovali o hlavních výzvách a příležitostech v této oblasti.


Článek o konferenci (web 4EU+)

Hlavní výstupy a otázky

Záznam plenárního jednání




Archiv


Poslední změna: 11. červen 2024 12:41 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Evropské centrum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám