4EU+ pro studenty


  • Aliance 4EU+ studentům nabízí řadu studijních, vědeckých i mimoškolních příležitostí. Aktuální informace sleduj zde.


  • Většina 4EU+ univerzit vypisuje každý semestr nové sdílené on-line kurzy a letní školy. Nabídka je k dispozici na 4EU+ Studentském portále.


  • Přehled aktuálních a plánovaných kurzů a dalších možností, jak se zapojit, sleduj na webu Aliance 4EU+ a sociálních sítích.


  • Kontakt na studentské zástupce Univerzity Karlovy ve 4EU+ je zde.


Jsi studentem UK? Pak jsi také 4EU+ studentem!

A co to znamená být 4EU+ studentem? Jaké výhody to přináší?

Aliance 4EU+ je strategickým partnerstvím, kde se setkávají rektoři, pracovní skupiny a různě zaměřené výbory a komise. To může znít trochu nudně, nicméně všechno se to děje s hlavním úmyslem umožnit studentům naší univerzity co nejvíce těžit ze spojení osmi významných evropských univerzit, získat mezinárodní zkušenost a rozšířit si obzory. Díky 4EU+ jsi tak trochu studentem všech členských univerzit, nejen Univerzity Karlovy (i když ta se o tebe pořád bude starat nejvíce a zůstane tvoji alma mater). 


Možnost studovat v zahraničí a rozšířit si obzory...to zní fajn, ale od toho je tu Erasmus, ne? A tam je mnohem více zapojených zemí a univerzit. Proč si tedy vybírat 4EU+?

Otázku, jaký je rozdíl mezi Erasmem a 4EU+, slýcháme často. Není to ale úplně správně položená otázka. Erasmus a evropské univerzitní aliance tu rozhodně nejsou od toho, aby si konkurovaly. Ba naopak, pilotní projekt European Universities Evropská komise podpořila právě v rámci programu Erasmus+, ale to už trochu zabíháme do podrobností. Podstatné je, že samozřejmě můžeš vyjet na klasický Erasmus (a určitě to udělej, pokud to aspoň trochu jde), můžeš na něj ale také vyjet na jednu z 4EU+ univerzit a kromě všech dalších benefitů, které Erasmus nabízí, využít také toho, že jsou vazby na tvojí domácí instituci mnohem hlubší než v jiných případech. Je velká šance, že i v tvém oboru už byly navázány kontakty, probíhají společné aktivity a všechna administrativa a uznávání předmětů poběží hladce. Navíc v tomto případě nemusíš řešit, zda má tvoje fakulta s danou univerzitou spolupráci, v rámci 4EU+ totiž byla podepsána smlouva umožňující vycestovat na Erasmus bez ohledu na fakultu či obor studenta.


Na klasickém Erasmu už jsi byl nebo z nějakého důvodu nemůžeš vycestovat na tak dlouho? Může něco Aliance nabídnout i tobě?

Jedním z cílů univerzitní aliance je umožnit zkušenost se studiem na zahraniční univerzitě i těm, kteří nemohou v zahraničí strávit celý semestr nebo akademický rok. Profesoři z 4EU+ univerzit se spojili a společně vytvořili řadu vzdělávacích aktivit spadajících do čtyřech Flagshipů (hlavních oblastí). V rámci většiny z nich mají studenti, kteří se do nich zapojí, možnost účastnit se krátkodobé mobility na některé z dalších univerzit. 


Zapojení do 4EU+ aktivit a projektů ale nabízí mnohem více než fyzickou mobilitu. Skvělé je, že pro to, abys vyzkoušel/a, jak se vyučuje jinde než na Karlovce, nemusíš nikam odjíždět. Univerzity využily toho, že covidová doba přesunula mnoho kurzů do online prostředí, a začaly každý semestr nabízet některé předměty vyučované distančně všem 4EU+ studentům. Tyto sdílené kurzy jsou ideální příležitostí zkusit si vyučování v cizím jazyce (nejčastěji v angličtině, ale v nabídce jsou i kurzy v jiných jazycích). Zároveň si můžeš zvolit takové kurzy, které na UK nenajdeš, ať už přímo z tvého oboru, nebo zkusit něco nového z jiné oblasti. 


Aliance si klade za cíl budovat takovou vzdělávací nabídku, která bude složená z různých výukových formátů, od jednorázových workshopů, seminářů a letních škol až po společně studijní programy. Všechny aktivity jsou založené na inovativních vzdělávacích konceptech, málokdy se jedná o klasický formát přednášky, na které studenti jen poslouchají. Studenti přebírají aktivní roli v rozhodování o své studijní cestě a mají také možnost podílet se na vytváření prvků, které budou její součástí. Studenti jsou zkrátka alfou a omegou fungování 4EU+. 


Co ti účast ve 4EU+ aktivitách může přinést?

Mimo to, že budeš dále doplňovat své odborné znalosti, budeš mít také příležitost rozvíjet své soft skills. Ve všech 4EU+ kurzech si studenti vyzkouší spolupráci v mezinárodních týmech, protože je většina kurzů interdisciplinární. Aktivity také rozvíjí klíčové dovednosti a kompetence, např. kritické myšlení či datovou gramotnost.


Řada z účastníků kurzů a dalších aktivit naváže během dané akce nová přátelství a zůstávají se zahraničními studenty v kontaktu i po jejím skončení. Takto vytvořené vazby pak můžete využít k navázání další spolupráce, kterou může Aliance podpořit. Stačí sledovat naše stránky - například minigranty a podobné projekty jsou skvělým nástrojem, prostřednictvím kterých mohou studentské týmy realizovat. 


4EU+ není jen o studiu, ale i o budování mezinárodní studentské komunity. Každá univerzita nominovala tři zástupce do tzv. 4EU+ Student Committee, jejímž úkolem je reprezentovat studenty a zastávat jejich zájmy ve strukturách Aliance. Na naše studentské zástupce se můžeš obrátit, pokud se do 4EU+ chceš zapojit ve větší míře nebo máš nějaký nápad, který by stálo za to realizovat na alianční úrovni.


Všechny společné aktivity postupně vedou k propojování studentských komunit na jednotlivých univerzitách a vytváření 4EU+ studentské komunity. Společně už vystupovaly třeba univerzitní sbory, studenti plánují uspořádat studentskou konferenci, chystají se sportovní turnaje a řada dalších aktivit.


Určitě se vyplatí sledovat aktuální nabídky a příležitosti na webu 4EU+ a sociálních sítích. Přihlásit se můžeš také k odběru našeho newsletteru:



Na konkrétní zkušenosti studentů, kteří se do 4EU+ už zapojili, se můžeš podívat tady: 


Sleduj kampaň #4euplus4me na sociálních sítích

Záznam konference  v Miláně, na které se hovořilo o zapojení studentů a spolupráci s nimi

Dojmy studentů, kteří se zapojili do prvních dvou ročníků 4EU+ Urban Health Case Challenge:

Video ze závěrečné konference multidisciplinárního vzdělávacího projektu UNREAD

Terénní kurz geologů a geografů v Itálii

SHADOW - Peer to peer shadowing: pilotní projekt výuky cizích jazyků a kultury

Studenti se zapojili do vedení diskuzí na výroční konferenci Aliance


Poděl se i ty o své zážitky z 4EU+!

Už jsi se účastnil/a některé z 4EU+ aktivit a rád/a bys sdílel/a své dojmy s ostatními studenty na UK a ve 4EU+? Dej nám vědět na .


Také můžeš sdílet svoji zkušenost na sociálních sítích a označit v příspěvku profil 4EU+ či některých z hashtagů: #4euplus, #4euplus4me.






Poslední změna: 4. březen 2024 10:46 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Evropské centrum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám