• Aktuality

Aktuality

Obnova akademického života na Univerzitě Karlově: Rozcestník

Univerzita Karlova půl roku po tragické události z 21. prosince 2023 pokračuje v budování bezpečného prostředí, připravenosti a odolnosti. V rámci obnovy akademického života jsme aktualizovali rozcestník užitečných kontaktů psychologické pomoci, informací o bezpečnosti a dalších podpůrných aktivitách. Podpora je nadále dostupná pro studující, vyučující a zaměstnankyně a zaměstnance z celé univerzity.

21. června 2024


Univerzita Karlova udělila tři stříbrné pamětní medaile

Na posledním předprázdninovém zasedání Vědecké rady udělila Univerzita Karlova tři stříbrné medaile. Ve čtvrtek 27. června si je z rukou prorektora Jana Kuklíka převzali při příležitosti významných životních jubileí profesoři Radan Brůha, Jan Pachl a František Vítek.

27. června 2024


UK bude letos obhajovat prestižní certifikát HR Award

Je to již pět let, co Univerzita Karlova získala od Evropské komise prestižní ocenění „HR Excellence in Research“ (tzv. HR Award). Díky tomuto ocenění UK zvyšuje svoji prestiž a atraktivitu pro získávání nových vědkyň a vědců, včetně těch zahraničních, neboť získané ocenění je pro ně zárukou, že splňuje evropské standardy v péči o zaměstnance, v otevřenosti a transparentnosti výběrového řízení i v kvalitě pracovního prostředí.

27. června 2024


Unikátní studie: Staroegyptští písaři přetěžovali krk i ramena

Šestice českých autorek a autorů z Univerzity Karlovy, Národního muzea a ČVUT publikovala v časopise Scientific Reports článek, v němž odhalili přetížení čelistního kloubu, krku a ramenních kloubů staroegyptských úředníků. Podívali se důkladně na 69 kosterních ostatků privilegovaných mužů z lokality v Abúsíru, aby zjistili, že u písařů se oproti kontrolní skupině vyvinuly četné potíže.

27. června 2024


Nový prezident Slovenska uctil oběti prosincové střelby

První oficiální návštěva České republiky a první zastavení na jeho cestě. Nový slovenský prezident Peter Pellegrini, který se funkce ujal v polovině června, při své první oficiální cestě do ČR ve středu 26. června hned na její úvod zavítal k Filozofické fakultě UK. Na nově vybudovaném pietním místě na náměstí Jana Palacha uctil památku obětí prosincové střelby.

26. června 2024


Dvacátá Zahradní slavnost UK bilancující, medailová i děkující

V prostorách zahradního sálu Valdštejné zahrady se podvacáté sešli přátelé Univerzity Karlovy. U příležitosti Zahradní slavnosti, pořádané 24. června 2024 tradičně pod záštitou Senátu České republiky, si hosté společně s vedením univerzity připomněli nejnovější úspěšné počiny Karlovky. A došlo i na udílení pamětních medailí a poděkování za studentské aktivity!

25. června 2024


Centrum resilience UK pomůže posilovat odolnost

Půl roku uplynulo v pátek 21. června od tragické události na Filozofické fakultě UK, při níž zahynulo 14 lidí a 25 jich bylo zraněno. Univerzita Karlova v den půlročního výročí představila Centrum resilience, jehož cílem je posilovat odolnost studujících, vyučujících a všech zaměstnanců a zaměstnankyň UK a vytvářet bezpečné, inkluzivní a pozitivní pracovní a studijní prostředí.

21. června 2024


VědaFest podvanácté: Věda je všude a Karlovka jakbysmet

Zábavný vědecký festival pod širým nebem VědaFest opět po roce přilákal na pražský „Kulaťák“ nejen příznivce laboratorního dobrodružství, ale i ty, co si chtějí „jen“ zobnout z bohatého vědecko-technického menu, či třeba trochu tápou v široké nabídce možností středoškolského a vysokoškolského studia. Akce se silným zastoupením UK, která nemá v celé ČR obdoby, se konala již podvanácté.   

20. června 2024


UK a Planetum budou společně popularizovat astronomii

Největší česká univerzita a Planetum – Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy se dohodly na vzájemné podpoře a spolupráci v oblasti astronomie, fyziky, chemie, biologie, zeměpisu, IT a dalších příbuzných oborů. Společně připraví konkrétní projekty v oblasti vzdělávání a vědy, které povedou ku prospěchu v mnoha oblastech.

19. června 2024


Mezinárodní GSPORT liga univerzit zná svého druhého vítěze

Po téměř roce intenzivního soupeření a napínavých zápasů se mezinárodní GSPORT* liga univerzit dočkala vrcholu v areálu Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Závěrečný boj mezi univerzitními týmy z České republiky, Finska, Slovenska, a Norska již podruhé ovládla VŠB – Technická univerzita Ostrava.

19. června 2024




Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám