Mentoring

Mentoringový program Univerzity Karlovy pro mladé vědecké pracovníky


Univerzita Karlova s potěšením oznamuje otevření Mentoringového programu pro mladé vědecké pracovníky.


Mentoringový program představuje novou formu karierní podpory pro mladé vědecké pracovníky Univerzity Karlovy skrze sdílení neformálních praxí.

Během pilotního cyklu bude podpořeno dvacet dvojic mentor-mentee.


Harmonogram pilotního mentoringového cyklu: 


08-10/24

Výzva pro přihlašování do programu - mentoři 

11-12/24

Výzva pro přihlašování do programu – mentees 

01/25

Sestavování dvojic mentee-mentor 

02/25 - 01/26

Mentoringová setkání (cca pět setkání za rok) 


Mentoringový program je zaměřen na:


1. Poskytnutí nástrojů pro hladký rozvoj kariéry mladých vědeckých pracovníků. Pomáhá efektivně překonávat překážky a řešit dilemata týkající se kariérního směřování.


2. Podporu rovných příležitostí a kulturní a institucionální změny na Univerzitě Karlově, s důrazem na podporu žen ve vědě a výzkumu.


Cílová skupina


Mentees jsou zaměstnanci Univerzity Karlovy - mladí vědečtí pracovníci v počáteční fázi své kariéry – držitelé titulu Ph.D. s maximálně osmi lety praxe ve vědě a výzkumu, ženy a muži. Vítáni jsou uchazeči bez ohledu na preferovanou další kariéru ve výzkumu – uchazeči směřující k habilitaci i ti, kteří plánují další karierní kroky mimo akademii.


Mentoři jsou zkušení vědečtí pracovníci s minimálně osmi lety praxe ve vědě a výzkumu po získání titulu Ph.D. Očekává se, že mentoři budou pocházet z Univerzity Karlovy, jiné české nebo zahraniční akademické instituce a z neakademické sféry (firmy, státní instituce, neziskové organizace). Mentoři pocházející z akademického prostředí musí mít permanentní pracovní pozici (docent nebo profesor). U mentorů pocházejících z neakademického prostředí nebude titul Ph.D. vyžadován.


Očekávané přínosy mentoringového programu: 


Přínosy pro mentees 


  • Identifikace a dosažení preferovaných kariérních cílů mladého vědeckého pracovníka prostřednictvím získání neformálních informací a přístupu k novým sítím (networking).  

  • Informovaná rozhodnutí v oblasti posilování kompetencí usnadňující postup ve zvolené kariérní dráze. 

  • Informovaná rozhodnutí v oblasti slaďování osobního a profesního života. 


Přínosy pro mentory 


  • Osvojení mentorovacích dovedností a jejich transfer do práce školitele a pedagoga. 

  • Osvojení si podporující kultury v práci s mladými vědeckými pracovníky. 


Přínosy pro UK 


  • Fungující mentoringový program jako ověřený podpůrný nástroj pro ženy – mladé vědecké pracovnice v počáteční fázi své kariéry a následné snížení genderové segregace na středních a vyšších pozicích univerzitního managementu. 

  • Zavadění nových postupů kariérního rozvoje mladých vědeckých pracovníků skrze sdílení zkušeností od zkušených kolegů z UK a jiných institucí. 


Obsah mentoringových setkání 

Setkání musí být vždy důvěrného charakteru. Vzájemná důvěra a vědomí, že diskutovaná témata a informace nebudou zveřejněny mimo dvojici je základem úspěšného mentoringu.  

Tematicky by se setkání měla týkat zaměření mentoringového programu, tj. stanovení a dosažení kariérních cílů, identifikace kompetencí potřebných k jejich dosažení a kombinaci osobního a profesního života (pokud relevantní). Při prvním setkání si mentee ve spolupráci s mentorem stanoví ve Smlouvě o mentoringu specifické cíle, kterých chce během mentoringových setkání dosáhnout.  

Příklady diskutovaných témat jsou: specifika kariéry v akademii, cesta k trvalé pracovní pozici, kariérní přechod do neakademické instituce, kompetence potřebné k dosažení kariérních cílů, soutěživost/konflikty v rámci výzkumné skupiny, kombinaci osobního a pracovního života atd. 

Vítány jsou různé formy setkání: diskuze, společná návštěva odborného sympozia nebo networkingové akce apod. 


Výběr mentorů / mentorek 

Mentoři budou vybráni na základě výzvy k podávání přihlášek pro mentory (Call for mentors). Na základě přijatých přihlášek bude proveden výběr dvaceti mentorů tak, aby pokud možno rovným dílem byli zastoupeni muži a ženy, aby mentoři svým zaměřením pokrývali všechny hlavní vědecké disciplíny (humanitní a společenské vědy, přírodní vědy, lékařské vědy a technické obory) a zároveň byli jak zaměstnanci UK (agents of change), tak pocházeli z jiných akademických a neakademických institucí. Důraz bude kladen na variabilitu karierních drah.

Seznam mentorů bude zveřejněn na stránkách programu s tím, že v případě potřeby budou osloveni i potenciální mentoři mimo tento seznam, kteří by reflektovali preference zájemců ze strany mentees. Mentees budou mít možnost sami navrhnout mentora, kterého administrátor programu osloví. Mentoři za svoji mentorskou činnost nebudou honorováni.

Hlavním přínosem pro mentory je získání nových kompetencí skrze mentoring. Mezi tyto kompetence patří zejména: schopnost motivovat a podporovat mladší kolegy, vedení lidí, komunikační schopnosti, schopnost podívat se na situaci pohledem druhého, tvorba kultury otevřené zpětné vazby. 

Mentor by kromě toho měl být člověk, který je připraven sdílet svoje vlastní zkušenosti, znalosti a expertízu; měl by být empatický, otevřený a podporující. 


Výběr mentees 

Mentees budou vybráni na základě výzvy k podávání přihlášek pro mentees. Přihláška se bude skládat z přihlašovacího formuláře, CV a motivačního dopisu. V případě, že administrátor mentoringového programu obdrží více než dvacet přihlášek, provede výběr na základě těchto kritérií: a) pohlaví (přednost bude dána ženám vědkyním, bude pro ně rezervována polovina míst pro mentees), b) vědecká disciplína (preferováno bude široké zastoupení disciplín napříč univerzitou), c) motivace zájemců k účasti v programu. Zvláštní zřetel bude kladen na přihlášky obsahující témata rodičovství, mobility a netradiční kariérní dráhy. 


Matching mentee – mentor 

Matching bude probíhat na základě preferencí mentees uvedených v přihlášce do programu, kde si budou moci vybrat mentora ze seznamu. V případě, že ani jeden potenciální mentor nebude odpovídat preferencím menteeho, administrátor projektu osloví další potenciální mentory mimo původní seznam. Vítané budou dvojice mentee-mentor s interdisciplinárním přesahem. Specialista na agendu rovných příležitostí bude přizván k procesu matchingu tak, aby mentoringový program představoval co největší přínos v oblasti rovných příležitostí na UK. 

Mentoři a mentees musí mít zároveň „minimální profesní odstup“. Minimálním profesním odstupem je míněno, že mentor nesmí být zaměstnanec/kyně stejné katedry/ústavu jako mentee. Jako mentoři budou nicméně upřednostňováni/y zkušení/é vědci/vědkyně působící v podobném oboru na zahraničních univerzitách nebo zájemci ze soukromého sektoru, aby byla zajištěna nezávislost mentorů na domovské instituci postdoktoranda. 

 

Zde naleznete bližší informace v případě, že máte zájem účastnit se programu jako mentor: Call for mentors

 

Bližší informace pro mentees a přihláška do mentoringového programu budou zveřejněny zde začátkem listopadu 2024. 


V případě dotazů se obracejte na Evu Janů na e-mail: eva.janu@ruk.cuni.cz s předmětem "Mentoringový program pro mladé vědecké pracovníky”

Mentoringový program administruje Odbor pro vědu a výzkum, Rektorát UK 

 

Další nástroje na podporu kariérního rozvoje mladých vědeckých pracovníků na UK 

Mentoringový program je jedním z pilířů Programu kariérního rozvoje pro mladé vědecké pracovníky na UK. Mladí vědečtí pracovníci mohou kromě mentoringu využít i nabídku vzdělávání dle Evropského kompetenčního rámce pro výzkumné pracovníky. 



Poslední změna: 26. srpen 2024 14:55 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor pro vědu a výzkum
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám