• Kalendář

Kalendář

‹  Duben 2021  ›

ČtSoNe
1234
PoÚtStČtSoNe
567891011
PoÚtStČtSoNe
12131415161718
PoÚtStČtSoNe
19202122232425
PoÚtStČt
2627282930

9. dubna 2021

Workshop Design Thinkingu pro vyučující a zaměstnance UK

Inovační laboratoř UK společně s Grow with Google Vám nabízí intenzivní online workshop zaměřený na Design Thinking, tedy metodu řešení problémů zaměřenou na uživatele. Pomáhá otevírat a efektivněji využívat lidskou tvořivost. Jde tedy o téma, které může být velmi zajímavé pro každého, kdo by si přál dál rozvíjet své schopnosti a dovednosti.

WS je tentokrát určený všem vyučujícím a zaměstnancům napříč fakultami a obory UK a proběhne v pátek 9. 4. 2021, od 9.45 do 15 hod. Vzhledem ke struktuře kurzu je nezbytné zúčastnit se celé doby trvání.

REGISTRACE a další informace ZDE.


10. dubna 2021

Den celoživotního vzdělávání online

Chystáme pro vás i vaši rodinu online zábavné vzdělávací odpoledne. Vyberte si, co budete sledovat, zda přednášku nebo besedu s úspěšnými absolventy UK, kteří žijí a pracují v zahraničí. Zúčastněte se vědomostního kvízu na téma historie Univerzity Karlovy a vyhrajte pěknou cenu.


13. dubna 2021

Možnosti studia a stáží v zahraničí pro doktorandy

Jaké jsou možnosti výjezdů do zahraničí během doktorského studia a co je potřeba pro úspěšný pobyt udělat? To vše je možné se dozvědět na webináři 13. 4., který je určený pro všechny současné (i budoucí) studenty doktorských programů na UK.


19. dubna 2021 – 25. dubna 2021

Kariérní týden na UK

V týdnu od 19. dubna jsme pro vás připravili program nabitý přednáškami a aktivitami na podporu kariéry.

Zde naleznete harmonogram jednotlivých webinářů a nabídku dalších služeb. 

Na všechny aktivity je nutné se registrovat, abychom vám mohli poslat odkaz na připojení. 

REGISTRACE NA JEDNOTLIVÉ AKCE ZAHÁJENA!


24. dubna 2021

Přijímačky z matematiky pro SŠ nanečisto

Milé deváťačky, milí deváťáci,

sami si nedovedeme přesně představit, jaké překážky právě vám doba koronavirová staví do cesty. Rádi bychom vás ale podpořili v tom, co umíme. Cvičné přijímačky z matematiky na střední školu, které Matfyz připravuje, se budou velmi podobat těm, které budete skládat později doopravdy. Přijímačky se budou konat 24. 4. od 10:00 do cca 13:00 jako stream na webu MFF UK.

Přijímačky na SŠ nanečisto jsme na Matfyzu rozdělili na:

Na Přijímačky nanečisto není potřeba se předem hlásit a jsou pro všechny zdarma. Snadno si tak nanečisto vyzkoušíte svoje znalosti a dovednosti.

Více informací zde.


27. dubna 2021

Jarní hudební podvečer

Přeneste se s námi do hudebního světa v úterý 27. dubna od 18 hodin. Jarním hudebním podvečerem Vás bude provázet muzikolog Haig Utidjian, sbormistr a šéfdirigent Sboru a Orchestru Univerzity Karlovy.


29. dubna 2021

Zpátky do kondice: Jak na to po roční pandemii?

Pandemie koronaviru zatěžuje život každého z nás už více než rok a dopady onemocnění na lidské zdraví jsou v často velmi rozsáhlé. S čím vším se lidé po prodělané nemoci covid-19 potýkají? Jak se dostat zpátky do kondice? Nejen o tom budou diskutovat na webináři ve čtvrtek 29. dubna 2021 od 17.00 fyzioterapeut prof. PaedDr. Pavel Kolář, Ph.D., obezitolog z 1. LF UK doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D. a MUDr. Mikuláš Skála a MUDr. Michal Kopecký z Plicní kliniky Lékařské fakulty Hradec Králové.


3. května 2021 – 7. května 2021

Třetí tréninková škola projektu EuroAgeism Horizont 2020 a Diskuzní den online

Třetí tréninková škola projektu EuroAgeism v programu Horizont 2020 propojí úsilí mladých výzkumníků, zralých výzkumných pracovníků, odborníků z různých praktických oborů i zástupců politických organizací, kteří budou diskutovat o aktuálních otázkách souvisejících se stárnutím populace v různých částech Evropy a dalších zemích a o problémech vyplývajících z demografických změn ve zdravotnictví, sociálně-ekonomické sféře i o perspektivách stárnutí v Evropě a jiných zemích v následujících desetiletích.


6. května 2021 – 26. června 2021

Výstava Amazonka v prostorách Karolina

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na otevření výstavy Amazonka, která bilancuje úspěchy českých vědců při cestě za objevením pramenů „královny řek“. Návštěvníci mohou shlédnout řadu výstavních panelů mapující dvacet let, jež uběhly od objevných výprav českých expedic k pramenům jihoamerické řeky Hatun Mayu, což značí v kečuánštině Velkou řeku.

Výstava bude přístupná široké veřejnosti v pražském Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1) od 6. května do 25. června 2021, denně mezi 10 a 18 hodinouVstup se řídí aktuálními epidemiologickými opatřeními, v současné době je maximální počet návštěvníků 30, povinné jsou respirátory a rozestupy 2 metry. Hromadné prohlídky nejsou povoleny. Vstup je zdarma.

Bližší informace o výstavě jsou k dispozici na stránkách magazínu UK Forum, kde je rovněž ke zhlédnutí virtuální prohlídka výstavy.


12. května 2021

Rektorský sportovní den byl zrušen

Dovolujeme si Vás touto cestou informovat, že Rektorský sportovní den Univerzity Karlovy, který se  měl konat ve středu dne 12. 5.2021, byl vzhledem k trvající epidemiologické  situaci  zrušen.


14. května 2021 – 16. května 2021

Zahradnické trhy v Kuksu

Jsme rádi, že po roční pauze Vás můžeme pozvat na Zahradnické trhy v Kuksu, které pořádá České farmaceutické muzeum ve spolupráci s NKP Hospitál Kuks a obcí Kuks – konají se 14. května (od 12 do 18 hodin), 15. května (od 9 do 18 hodin) a 16. května (od 9 do 16 hodin) na nádvoří Hospitálu Kuks.

Zahradnické trhy nabídnou široký sortiment balkónových i zahradních rostlin, keřů, skalniček a doplňkového tematického zboží.

Odborné přednášky, které bývají nedílnou součásti Zahradnických trhů, není možné z důvodu platných protiepidemických opatření uspořádat.

Parkování je organizované obcí Kuks na záchytném parkovišti na okraji obce.

Vstupné: základní – 40 Kč, zlevněné (děti nad 6 let, studenti, důchodci) – 30 Kč, zdarma děti do 6 let, ZTP a ZTP-P. Vstupenky jsou k prodeji na místě, bez předchozí rezervace.


25. května 2021 – 10. června 2021

Zjistěte, jak podporovat vědce v praktikování open science

Centrum pro podporu open science zve všechny technicko-administrativní pracovníky Univerzity Karlovy na sérii školení zaměřující se na pomoc výzkumným pracovníkům při správě výzkumných dat a publikování v režimu open access.

Školení navazuje na úspěšnou sérii přednášek Open science: od dat k publikaci, která nabídla akademickým a výzkumným pracovníkům UK vhled do světa publikačního režimu open access jak ve vztahu k publikacím, tak k výzkumným datům a jejich správě.

Jak podporovat open science je školení věnováno obdobným tématům optikou administrativních pracovníků poskytujících metodickou a administrativní podporu vědy a výzkumu na UK. Není tedy určeno pouze fakultním koordinátorům open access, ale i koordinátorům publikační činnosti, pracovníkům grantových a studijních oddělení a dalším kolegům poskytujícím IT či informační podporu. Právě na ně se mohou totiž vědečtí a akademičtí pracovníci čím dál častěji obracet i s otázkami souvisejícími s otevřeným přístupem k vědeckým informacím.  

Více informací zde.


25. května 2021 – 10. června 2021

Jak podporovat open science

Centrum pro podporu open science UK zve technicko-administrativní pracovníky Univerzity Karlovy na sérii školení zaměřenou na podporu správy výzkumných dat (research data management) a otevřeného publikování (open access).


26. května 2021 – 28. května 2021

Svatá Ludmila - Ženy v christianizaci střední Evropy

Mezinárodní konference si klade za cíl prohloubit poznání o postavení a významu žen v raném středověku se zaměřením na období počátku christianizace střední Evropy. Inspirací k této konferenci je významné jubileum úmrtí svaté Ludmily – první historicky doložené ženy, panovnice a světice v českých dějinách.

Konference zaměřená na témata spojena se sv. Ludmilou proběhne zdarma online 26. až 28. 5. 2021.

Svatá Ludmila 1100 let

Konferenci pořádá Svatá Ludmila 1100 let, z. s., který zaštiťuje akce směrem k 1100. výročí smrti sv. Ludmily a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.


3. června 2021

Alternativní metriky a open peer-review

Pro českou vědecko-výzkumnou sféru jsou alternativní metriky (altmetrics) a open peer-review velkou neznámou. Dosud není přímo jasné, jak by měla probíhat jejich implementace například v otevřeném publikování nebo dokonce při hodnocení veřejného dopadu. Online přednáška se bude věnovat těmto souvislostem a základním nástrojům.


12. června 2021 – 13. června 2021

Víkend otevřených zahrad 2021

V akci jsou vítány všechny zahrady a parky v České republice, které mohou nabídnout něco zajímavého např. historický význam, ekologický přístup, nevšední design, dendrologickou sbírkou či zajímavým příběhem. Do akce se mohou zapojit i jiné zajímavé a významné plochy zeleně - ovocné sady, náměstí, historické hřbitovy, kláštery, arboreta či botanické zahrady. Víkend otevřených zahrad je určen jak pro veřejné, tak i soukromé zahrady a parky. 

Navštívit můžete i mimo jiné i

zahradu léčivých rostlin Farmaceutické fakulty UK.

Budeme mít otevřeno od 8:00 do 18:00 hodinvstup je zdarma. Pro lepší orientaci v areálu zahrady budou po tuto dobu k dispozici studenti Farmaceutické fakulty UK, kteří návštěvníkům podají informace. Pro veřejnost bude přístupná Naučná stezka farmacie a venkovní areál zahrady – např. kolekce pivoněk a růží, botanické záhony léčivých rostlin, fytoterapeutický systém aj.


15. června 2021 – 18. června 2021

Univerzita Karlova zve na výroční konferenci Coimbra Group 2021

Univerzita Karlova letos ve třetím červnovém týdnu hostí výroční konferenci Coimbra Group (asociace významných nejstarších evropských univerzit). Jejím tématem je Sustainable Universities in the 21st Century (udržitelný rozvoj na univerzitách).

Vzhledem k opatřením spojeným s pandemií covid-19 se i letošní ročník koná pouze online. Uskuteční se ve dnech 15. – 18. června 2021 prostřednictvím webu https://coimbra2021.cuni.cz/CG21-1.html

Konference se bude věnovat vzdělávání, výzkumu, inovacím a role univerzit ve společnosti,formulovaným v cílech trvale udržitelného rozvoje OSN. Hovořit se bude o postavení a působení univerzit v prostředí tzv. víceúrovňové správy (multi-level governance) a také o teoretickém rámci víceúrovňové správy (mezinárodní, evropská, národní a místní úroveň) aplikovaném na poli vzdělávání a výzkumu. Tématem bude i role a vzájemná interakce OSN, Evropské komise a dalších evropských institucí včetně Evropského parlamentu, univerzitních asociací (včetně Coimbra Group) či Evropských univerzitních aliancí, studentských organizací a univerzit samotných.


17. června 2021

Longevity: Přichází konec stárnutí? Zveme na přednášku 17. 6. od 17 h.

Lidský život se prodlužuje. Co to ale znamená pro naši společnost a budoucnost lidstva? Jak žít plný život i v pozdějším věku? A co pro to můžeme udělat už nyní?

Inovační laboratoř Univerzity Karlovy, která spadá pod CPPT a Hyb4City, Vás zve na úvodní přednášku z cyklu zaměřeného na téma longevity = dlouhověkosti. Akce nazvaná Longevity: Začátek konce stárnutí? se uskuteční ve čtvrtek 17. června 2021 od 17 hod. v Kampusu Hybernská (budova A, 3. patro - bude označeno). Setkáním Vás provede Petr Šrámek - český inovátor a popularizátor vědeckého pokroku v oblasti umělé inteligence a dlouhověkosti.

Více o tématu longevity v rámci Inovační laboratoře najdete na webu IL ZDE.

REGISTRUJTE se ZDE. (Registrace je povinná.)


21. června 2021 – 22. června 2021

Kyberfestival 2021

Konference o kybernetické bezpečnosti Kyberfestival 2021 se koná ve dnech 21. až 22. června 2021. Pořádají ji studenti druhého ročníku SSPŠ z pilotního oboru Kybernetická bezpečnost a jejím cílem je položit základ vzniku komunity středních škol, jejich studentů, učitelů i ředitelů pro sdílení společných projektů, příkladů dobré praxe a osvěty. V budoucnu by na to mohla navázat spolupráce s regionální a státní správou, odbornými organizacemi i soukromými subjekty. Výsledkem setkání má být také memorandum o spolupráci a návrhy na konkrétní projekty v oblasti kybernetické bezpečnosti a jejich financování. 

Hosty setkání budou mimo jiné ředitel Národního ústavu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka, předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš, armádní generál AČR ve výslužbě Petr Pavel a řada dalších. 

Více informací o konferenci naleznete na https://kyberfestival.eu/lang/cz/index.html


24. června 2021

Poslední rozloučení s prof. Janem Sokolem

Poslední rozloučení s prof. Janem Sokolem proběhne

ve čtvrtek 24. 6. v 15,30

zádušní mší v bazilice sv. Markéty v Praze na Břevnově.


24. června 2021

Prof. Martin Hilský - W. Shakespeare: Sonety

KDY? 24.6. 18:00 - 19:30 hodin

KDE? Hybernská 4, Praha 1, Kampus Hybernská, 3. patro budovy A (Prostory Hyb4City), Divadelní sál.

KUDY? Z ulice Hybernská do průjezdu a hned za vrátnicí doprava do 3. patra.

Kapacita Divadelního sálu je omezená. Po naplnění sálu bude možné sledovat stream v Hlavním sále budovy E.

Prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., špičkový anglista, překladatel, esejista, profesor anglické literatury, který přeložil do češtiny celé Shakespearovo dílo. Je čerstvým držitelem ceny Magnesia Litera za knihu roku - Shakespearova Anglie. 

Několik sonetů přednese speciální host večera Gabriel Andrews - filmový a divadelní herec, muzikant a zpěvák - původem ze Sydney v současnosti žijící a tvořící v Praze.


1. července 2021

Benefiční koncert pro jižní Moravu

Studenti Pedagogické fakulty UK a zvláště studenti katedry hudební výchovy pořádají benefiční koncert na podporů obětí tornáda na jižní Moravě.

Veškerý výtěžek z akce bude věnován na pomoc pro Integrovanou střední školu Hodonín zasaženou tornádem.

Odkaz na sbírku: https://www.donio.cz/PomocIntegrovaneStredniSkole


19. července 2021 – 23. srpna 2021

Letní příměstské tábory

Univerzita Karlova připravila sérii letních příměstských táborů pro děti, které ve školním roce 2020/2021 plnily povinnou školní docházku. Čeká na ně pestrý program např: Cesta kolem světa, Olympijské hry, Příroda kolem nás nebo Putování vesmírem. Obsah táborů připravily fakulty UK.

Podrobné informace a přihlášení.


26. července 2021 – 27. července 2021

Čtvrtý ročík Letní filosofické školy: Literární strategie ve filosofii

Fakulta humanitních studií UK zve na čtvrtý ročník Letní filosofické školy s podtitulem „Literární strategie ve filosofii“, kterou pořádá docent Aleš Novák v rámci projektu Filosofický podcast. Letní škola se uskuteční ve dnech 26. až 27. července 2021 v areálu FHS UK v Troji (Pátkova 2137/5, Praha 8 – Libeň) a je otevřena všem zájemcům bez nutnosti registrace.

Přednášky a semináře v pořadí již čtvrté Letní filosofické školy budou tematizovat a demonstrovat rozličné vybrané podoby konkrétních literárních strategií záměrně a programově aplikovaných v rámci vedení filosofického argumentu nebo prostě jen myslitelského gesta. Do centra pozornosti se dostane nejen text, ale i jeho autor i čtenář, se kterým se od začátku počítá, který autorské gesto kompletuje a se kterým si leckterý autor mnohdy pohrává.

Kompletní program bude k dispozici na facebookové stránce.


18. srpna 2021 – 20. srpna 2021

Konference: Proximité et distance en même temps. Jean-Paul Sartre et Emmanuel Lévinas en dialogue

Fakulta humanitních studií UK zve na mezinárodní konferenci „Proximité et distance en même temps: Jean-Paul Sartre et Emmanuel Lévinas en dialogue (něm. „Gleichzeitige nähe und ferne: Jean-Paul Sartre und Emmanuel Levinas im dialog“), která se uskuteční ve dnech 18. až 20. srpna 2021 hybridně online a ve Vile Lanna (V Sadech 1/1, Praha 6).

Na konferenci vystoupí řada zahraničních hostů. Konference je otevřena všem, ale je nutné se předem přihlásit prostřednictvím emailu na mariussitsch@hotmail.de. Bližší informace naleznete v pozvánce.


6. září 2021 – 10. září 2021

Orientační týden pro studenty prvních ročníků

Svět Univerzity Karlovy se vám otevírá a my vám chceme pomoci se v něm zorientovat. Zjistíte, jak účinně využívat univerzitní knihovny a informační zdroje, mluvit se bude o studiu, financích, službách pro studenty i možnostech vycestovat do zahraničí. Provedeme vás všemi nástrahami Studijního informačního systému a e-learningovými možnostmi výuky. Stranou zájmu nezůstane ani studentský život a aktivity studentských spolků.

Kde?

Připojit se k nám můžete z chalupy nebo od vody - přednášky pro vás zveřejníně postupně v tematických blocích na  a na webinářích se setkáme v MS TEAMS.

Co vše na vás čeká?

Webináře a videopřednášky, témata najdete níže. Pozor! Budou přibývat další! 

Podrobný program zveřejníme na konci srpna a zašleme vám ho také emailem.

Více informací


8. září 2021

Aktuální proměny učitelského vzdělávání

Jak se ve světle pandemie změnila učitelská příprava v České republice? Jaké nové výzvy přináší doba postcovidová? A kam vzdělávání učitelů bude směřovat v nejbližších letech? Přesně tyto otázky budeme řešit na naší konferenci pořádanou Pedagogickou fakultou UK. Součástí konference bude i vernisáž československé výtvarné přehlídky nazvané „BOJ S PANDEMIÍ“.


9. září 2021

Seminář o etice ve výzkumu

Témata akademické a vědecké integrity a etiky ve výzkumu a akademickém chování jsou nejen stále více podstatnou součástí projektových návrhů, ale svým významem dosahují i obecných principů chování v akademickém prostředí. Na úrovni rektorátu Univerzity Karlovy v rámci Evropského centra Odboru výzkumu a vývoje jsme proto připravili seminář, který se proto dotkne nejen témat etiky ve výzkumu hodnoceným v rámci návrhů projektů evropského rámcového programu podpory výzkumu a vývoje Horizont Evropa, ale v obecnější rovině i etického akademického přístupu ke vzdělávání studentů, publikačním aktivitám a dalším souvisejícím otázkám. Seminář bude vycházet z metodologie vyvinuté v rámci projektu.

 


9. září 2021

Nová společnost GeneSpector Innovations s.r.o. má technologii předpovídající průběh infekčního onemocnění včetně Covid-19

Univerzita Karlova Vás srdečně zve na tiskovou konferenci, která představí novou společnost GeneSpector Innovations s.r.o. a její nový převratný diagnostický přístup k předpovědi průběhu onemocnění covid-19. Její využití je však univerzální a lze jej stejně dobře použít například i pro diagnostiku složitých průběhů jiných infekčních onemocnění.

Tisková konference se uskuteční ve čtvrtek 9. září 2021 v 10.30 hodin v prostorách Vlasteneckého sálu v Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1).

Více informací zde.


12. září 2021

Exkurze do památníku Karla Čapka

KLUB ALUMNI UK

Členy absolventského spolku zveme na komentovanou prohlídku památníku Karla Čapka.


15. září 2021 – 16. září 2021

Duševního vlastnictví v oblasti veřejného zdraví - přednášky prof. Matthewse v Praze

Srdečně Vás zveme na sérii přednášek zaměřených na otázky duševního vlastnictví v oblasti veřejného zdraví, které ve dnech 15. a 16. 9. 2021 přednese odborník na právo duševního vlastnicví z Queen Mary University of London, .prof. Duncan Matthews.

Přednášky se uskuteční prezenčně v prostorech Kampusu Hybernská, Hybernská 4, Praha 1, v budově A (hned za vrátnicí v průjezdu vpravo, po schodech nebo výtahem), 3 patro.

Vstup je volný, ale z důvodu kapacity prostor je nutná REGISTRACE - ZDE.

Je možné se zúčastnit i pouze vybraných přednášek.

Přednášky proběhnou v angličtině bez tlumočení.


21. září 2021

Rétorika aneb mistrovství mluveného projevu

DOKTORANDI

Jak umocnit kouzlo slova tak, abyste zaujali a předali to podstatné? Jak přesvědčit posluchače o tom, že chtějí slyšet to, co jim říkáte? Přijďte na praktický workshop a procvičte si umění rétoriky!


22. září 2021

Studentská konference: Antropologie těhotenství a porodu

Fakulta humanitních studií UK zve na studentskou konferenci „Antropologie těhotenství a porodu“, která se uskuteční 22. září 2021 v areálu FHS UK v Troji (Pátkova 2137/5, Praha 8) v místnosti č. 2.21. Konference se věnuje společenskovědní reflexi porodnictví a reprodukční medicíny v Česku i globálně.

V současné době probíhá call for papers. Návrhy příspěvků je možné posílat do 22. srpna 2021 na emailovou adresu daniela.kordikova@gmail.com. Vítány jsou příspěvky doktorských, stejně jako pokročilých magisterských a bakalářských studentů a studentek ve formě prezentace nebo workshopu. Přijímáme společenskovědní i interdisciplinární příspěvky reflektující oblast zdravotní péče během těhotenství, porodu a raného rodičovství, biopolitiky a biomoci v oblasti reprodukční medicíny, kultury a antropologie těhotenství a porodu. Délka příspěvku je stanovena na 20 minut, následuje diskuse. Všechny informace ohledně přihlášky naleznete v pozvánce.

Konference je finančně podpořena z programu Progres Q22.

(foto: shutterstock.com)


22. září 2021

Slavnostní udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat k slavnostnímu udělení čestné vědecké hodnosti

doktora honoris causa v oboru společenských věd, kterou převezme prof. Thomas Hylland Eriksen

Katedra sociální antropologie, Fakulta sociálních věd, Univerzita v Oslu

a

čestné vědecké hodnosti

doktora honoris causa v oboru moderní dějiny, kterou převezme

prof. Dr. phil. PhDr. Marek Nekula

vedoucí centra pro česká studia BOHEMICUM, profesor Ústavu slovanských jazyků a literatur, Univerzita Řezno

ve středu dne 22. září 2021

ve 14.30 hodin

ve Velké aule historické budovy Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1.

Po skončení programu ve Velké aule jste srdečně zváni do recepčních místností v přízemí Karolina.

Účast laskavě potvrďte na rsvp@cuni.cz nebo tel.: 224 491 251.

Místa zaujměte do 14.20 hodin.


22. září 2021

Jak zacvičit se stresem

Chcete získat inspiraci pro práci se stresem? Zveme vás na online seminář poraden Centra Carolina. Pozornost zaměříme na to, jak dopadům stresu předcházet. Kromě jiného si vyzkoušíte i drobná relaxační cvičení.


23. září 2021

Workshop Design Thinkingu pro studenty UK

Inovační laboratoř UK společně s Grow with Google nabízí studentům UK napříč obory možnost absolvovat zdarma intenzivní online workshop zaměřený na Design Thinking, tedy metodu používanou na hledání řešení při realizaci inovativních nápadů a projektů všeho druhu. Postupy metody DT se dají prakticky využívat v mnoha jak studijních, tak i mimostudijních situacích.

Co Vás na workshopu čeká?

► Zažijete metodu Design Thinking v praxi a naučíte se na vlastním nápadu, jak ji prakticky využívat.

► Vyzkoušíte si postupy, které Vám pomohou řešit nejen běžné otázky, ale mohou stát třeba i u zrodu vašeho vlastního start-upu.

► Potkáte se se studenty z různých fakult a s dalšími inspirativními lidmi z UK.

► Zažijete opravdu aktivní online workshop s využitím Google nástrojů

► Kurzem vás provedou zkušení lektoři z Grow with Google

Obzvlášť zveme ty, ► kteří už mají nápad, třeba na novou službu/inovaci, nebo naopak ty, ► kteří chtějí něco podniknout a nápad hledají.

Workshop je preeventem předmětu Inovační laboratoř: Rozjeď projekt, který opět startuje od října a v rámci kterého můžete s pomocí zkušených mentorů posunout svůj nápad ještě o kousek dál.

Workshop je zdarma. Registrace je nutná.


23. září 2021

Open Science podmínky v Horizon Europe

Přednáška vysvětlí povinnosti příjemců projektů z rámcového programu Horizont Evropa týkající se otevřeného přístupu k vědeckým informacím. Představí základní dokumenty upravující otevřený přístup v programu Horizont Evropa a bude se věnovat možnostem sdílení publikací a výzkumných dat. Dále vysvětlí fungování veřejných licencí Creative Commons a jejich využití při sdílení vědeckých informací. Po přednášce bude následovat prostor pro diskusi.

Účast na akci je bezplatná, ale je vyžadována předchozí registrace.


23. září 2021

Tisková konference ke vzniku nového investičního fondu i&i Biotech Fund

Srdečně Vás zveme na tiskovou konferenci, která představí vznik nového investičního fondu i&i Biotech Fund, který se primárně zaměří na investice do akademických spin-off společností. 

Váženými hosty TK budou předsedkyně AV ČR, Eva Zažímalová, rektor Univerzity Karlovy, Tomáš Zima, jeden ze zakladatelů fondu i&i Biotech Fund, Jaromír Zahrádka a mnoho dalších. 

Tisková konference se uskuteční 23. 9. od 17:00 v prostorách Vlasteneckého sálu, v Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1).

Tisková konference bude streamovaná na univerzitním kanále YouTube, kde bude možné taktéž pokládat dotazy.

Tiskovou konferenci můžete online sledovat také zde:

YouTube


24. září 2021 – 25. září 2021

Nakladatelství Karolinum - Svět knihy

Milí čtenáři, Svět knihy Praha je již za dveřmi a my budeme moc rádi, když si ve svých nabitých programech uděláte chvilku a na největším tuzemském knižním veletrhu nás navštívíte. Přijďte na setkání s našimi autory a odneste si příjemné zážitky i nové podepsané knížky s 20% slevou. Najdete nás tradičně v pravém křídle Průmyslového paláce (stánek č. P 601).

Páteční program

Sobotní program


24. září 2021

250letý Orchestr mediků Semmelweisovy univerzity v Praze

250letý Orchestr mediků Semmelweisovy univerzity (Maďarsko, Budapešť) vznikl před jedenácti lety, jeho uměleckým vedoucím a dirigentem je od roku 2009 Gergely Dubóczky. Jeho členy jsou především posluchači budapešťské lékařské univerzity a studenti několika dalších maďarských vysokoškolských institucí.


30. září 2021

Konference SCI-PO 2021: Veřejná politika v oblasti výzkumu, vývoje a inovací

Byla zahájena registrace na již čtvrtý ročník konference SCIPO (Science Policy), která se uskuteční 30. září 2021 hybridní formou. Od svého vzniku v roce 2018 je konference zaměřena na aktuální témata veřejné politiky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Konference je zdarma a online, registrujte se.


30. září 2021 – 22. října 2021

Opevněná krajina

Výstava netradiční formou představí různé typy pramenů týkajících se východních Krkonoš a roku 1938, tedy výstavby československého opevnění, každodennosti ve stínu bunkrů, obecních voleb, obsazení Krkonoš německou armádou apod. Příběh tří kamarádů – badatelů (historičky, archeoložky a etnologa) provede návštěvníky procesem odhalování minulosti. Takřka detektivní pátrání je zavede do terénu, paměťových institucí v Čechách i v Německu, na kávu k pamětníkům, soukromým sběratelům či odborníkům i do virtuálního světa internetových databází. Výslednice jejich příběhů se tak poskládá z výpovědi knih a časopisů, archivních materiálů, historických fotografií, filmů, vzpomínek. Návštěvníkům bude přitom poskytnut obecný návod, jakými cestami se při pátrání za otázkami minulosti vydat.


3. října 2021

Festival Den architektury na FHS UK

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy otevře své brány veřejnosti v rámci letošního ročníku festivalu Den architektury, a to v neděli 3. října od 15 do 18 hod. na adrese Pátkova 2137/5, 182 00 Praha 8 – Libeň.

Jedenáctý ročník celorepublikového festivalu, do kterého jsou zapojena česká, moravská a slovenská města a obce všech velikostí, organizuje spolek KRUH ve spolupráci s lokálními organizacemi a iniciativami. Všechny akce proběhnou od pátku 1. října do čtvrtka 7. října, především pak o víkendu 2. až 3. října 2021. Spolek KRUH prostřednictvím festivalu umožňuje široké veřejnost nahlédnout na své okolí nevšední optikou pod vedením architektů, historiků a odborníků, kteří jim přibližují zajímavosti z jejich čtvrtě, bydliště i širšího okolí.


5. října 2021

Setkání k uctění památky prof. MUDr. Milana Elledera, DrSc. (1938–2011)

Dne 5. října se bude v prostorách děkanátu 1.LF UK konat vzpomínkové setkání k 10 letům od úmrtí Prof. MUDr. Milana Elledera, DrSc. Prof. Elleder byl významným představitelem světové a evropské patologie v oblasti vzácných (zejména lysosomálních střádacích) onemocnění.


5. října 2021

Představení nových varhan Karolina

Univerzita Karlova si Vás dovoluje srdečně pozvat na představení nových varhan Karolina v úterý 5. října 2021 od 19.00 hodin ve Velké aule Karolina Praha 1, Ovocný trh 3.

Na varhany zahraje Jan Kalfus.

Bližší informace a program naleznete v pozvánce. Prosíme o potvrzení Vaší účasti na e-mail rsvp@cuni.cz.


6. října 2021

Slavnostní udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa v oboru lékařských věd

Dovolujeme si vás srdečně pozvat k slavnostnímu udělení čestné vědecké hodnosti doktora honoris causa v oboru lékařských věd, kterou převezmou

 

Prof. Thomas F. Babor, Ph.D., M.P.H.,

emeritní profesor komunitního lékařství a veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Univerzita Connecticut,

                                                                                                                                    a

Prof. Dr. med. Hans-Georg Kräusslich,

děkan Lékařské fakulty, Ruprechto-Karlova univerzita v Heidelbergu, Oddělení infekčních nemocí a virologie, Fakultní nemocnice Heidelberg.

 

Slavnostní zasedání se uskuteční ve středu dne 6. října 2021 ve 14:00 hodin ve Velké aule historické budovy Karolina, Ovocný trh 3, Praha 1.


9. října 2021 – 10. října 2021

Kurz psychické odolnosti pro studenty

Současná doba může být těžká i pro ty, kteří byli běžně hodně psychicky odolní. Ve chvíli, kdy se nacházíme ve velkém stresu, je obtížné hledat způsoby, jak z toho ven. Nebojte se sdílet vaše zkušenosti z tohoto náročného období pod vedením týmu psycholožek - doktorandek UK.


12. října 2021

Jak pořádat udržitelné eventy?

Chcete, aby po Vašich akcích zůstalo víc inspirace než klíčenek a kelímků?

Přijďte si poslechnout, jak naplánovat svůj event udržitelně!

Zveme Vás na první podzimní Inovační snídani v Kampusu Hybernská - už v úterý 12. 10. od 9 do 12 hod.

O své zkušenosti a vychytávky se podělí Martina Kafková z M-ocean agency a Andrea Šustrová, Kokoza, o. p. s. REGISTRUJTE SE ZDE, děkujeme.

Více informací v LinkedIN události.

Akci pořádá Inovační laboratoř UK v rámci Týdne inovací.


13. října 2021

Webinář: Studium a výzkum v USA - Fulbrightova stipendia

Máte zájem o Fulbrightovo stipendium na rok 2022/2023? Přijďte na webinář ke stipendiím pro uchazeče, kteří již mají ukončené bakalářské studium a chtějí v USA realizovat svůj výzkumný projekt během magisterského či doktorského studia. Na Vaše dotazy k přihlášce, výběrovému řízení a pobytu v USA budeme odpovídat my i naši absolventi. Neváhejte, uzávěrka je 1. února a je nejvyšší čas se začít připravovat. Stačí poslat registrační formulář https://bit.ly/webináře


14. října 2021

Projektové možnosti na UK - GA UK a další

DOKTORANDI

Zajímá vás, jak se aktivně zapojit do výzkumných projektů nejen na UK a jak zažádat o grant? Zúčastněte se našeho online semináře, zjistěte, jak na to, a chopte se své příležitosti!


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám