Pracovní podmínky


Pro optimální začlenění nových zaměstnankyň a zaměstnanců ze všech fakult a součástí bylo zavedeno pravidelné univerzitní onboardingové školení a vznikla Příručka pro zaměstnankyně a zaměstnance Univerzity Karlovy. Na základě průzkumu spokojenosti zaměstnanců v rámci genderového auditu byla zavedena opatření týkající se pružné pracovní doby, výkonu práce na dálku a pravidel poskytování dnů osobního volna a rozvoje.


Dále byla zavedena řada nových aktivit a programů v oblasti well-beingu, kde jsou nabízeny akce a workshopy ke zlepšení fyzického a psychického zdraví a k podpoře sociální interakce na pracovišti. Velké oblibě se těší kurzy jógy, poradenské dny v oblasti prevence a měření hodnot vybraných parametrů v krvi, pravidelné zájezdy, psychologická a právní poradna. Zaměstnanci mohou dále využít zdarma i koučink, který je inspiruje k maximálnímu využití jejich osobního a profesního potenciálu.


V roce 2023 vzniklo Centrum péče o duši, které propojuje duchovní doprovázení, poradenství a terapii.


Staff Welcome Centre (SWC) a dvojjazyčné prostředí

Krátce po udělení certifikátu HR Award vzniklo v roce 2020 podpůrné centrum pro zahraniční zaměstnankyně a zaměstnance (SWC), jež nabízí komplexní pomoc v otázkách mobility vědeckých pracovníků a pracovnic. Centrum minimalizuje byrokracii spojenou s příjezdem do ČR a pomáhá také rodinným příslušníkům, a to po celou dobu jejich pobytu v ČR.


Především vízové náležitosti či povinné odvody do zahraničí jsou hlavní doménou centra a kdokoliv si na UK není jistý postupy, najde zde metodickou oporu. Centrum také koordinuje s ÚJOP UK kurzy češtiny pro nově příchozí, aby se co nejrychleji aklimatizovali v ČR. Proces onboardingu zahraničních vědců a vědkyň na půdu UK se tím značně sjednotil a SWC slouží jako centrální místo podpory. Nedílnou součástí jeho činnosti je i tvorba metodik ke sjednocení HR procesů v této oblasti. Centrum dále koordinuje jazykovou výuku zaměstnanců. Pod vedením Jazykového centra FF UK zaměstnanci a zaměstnankyně zdokonalují své znalosti v angličtině, španělštině, němčině a ve francouzštině. Výuka jazyků byla doplněna o specificky zaměřený semestrální kurz Professional Skills in English.


Od roku 2020 systematicky probíhá překládání dokumentů a webových stránek na UK. Poptávka po službách překladatelů má stoupající tendenci, univerzita se snaží, aby byl každý relevantní text pro české i zahraniční kolegy a kolegyně předáván v obou jazycích (češtině i angličtině). Anglický jazyk se tak postupně stává druhým jazykem univerzity a zahraniční univerzitní komunita tak má stejný přístup k informacím. Tento trend je kontinuální a musí probíhat i nadále, aktivita proto byla zařazena i do nového akčního plánu 2024–2026.




Poslední změna: 26. červen 2024 18:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Oddělení analýz a strategií
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám