Vzdělávání & rozvoj


Univerzita Karlova nabízí svým zaměstnancům řadu vzdělávacích programů, které se zaměřují na různé oblasti kompetencí, včetně vědeckých, pedagogických, manažerských, IT a jazykových. Na všechny programy je možné se přihlásit prostřednictvím Vzdělávacího portálu UK, který obsahuje vzdělávací nabídku celé univerzity.


V rámci agendy rozvoje pedagogických kompetencí byla vytvořena nová platforma Paedagogium, která jako poradní orgán vedení univerzity podporuje rozvoj v této oblasti. Paedagogium připravuje nejen vzdělávací programy, ale i další akce, které mají pomoci akademickým pracovníkům a pracovnicím zkvalitnit jejich výuku.


Podpora doktorandek a doktorandů

Univerzita Karlova se iniciativně a kontinuálně připravuje na novelu zákona o vysokých školách, která v oblasti doktorského studia přinese, kromě jiného, i zásadní změnu ve financování. Pro studující v doktorských studijních programech přináší zvýšení doktorandského stipendia, resp. doktorského příjmu.


Podpora doktorandek a doktorandů však nemá na univerzitě pouze finanční rozměr, ale týká se i vhodnějšího nastavení studijní zátěže, informačního systému, nástrojů zpětné vazby a nabídky kurzů dalšího tematického rozvoje. Těmito otázkami se zaobírá oddělení doktorského studia pod vedením prorektora pro vědeckou a tvůrčí činnost, který zároveň vede Pracovní skupinu pro reformu doktorského studia a Fokusní skupinu doktorandek a doktorandů UK.


Univerzita Karlova se rovněž od roku 2024 ujala koordinace národního projektu řešícího tyto otázky napříč všemi vysokými školami s cílem nacházet a sdílet příklady dobré praxe.


Platforma doktorského studia Doctoral Study Hub

  • Nabízí kurzy přenositelných dovedností, které rozvíjí schopnosti vhodné nejen pro psaní disertace, ale i pro vědeckou a pracovní kariéru. Příkladem takovýchto kurzů jsou: vytváření posteru, vědecké psaní, prezentace výsledků, statistika, kariéra ve vědě, práce se stresem a mnohé další. Tyto a další kurzy můžete nalézt na stránkách Vzdělávacího portálu. Možností je také využití záznamů kurzů nebo interaktivních kurzů v Moodlu.

  • Od dubna 2024 byl spuštěn univerzitní newsletter pro doktorandy, pravidelné příspěvky o aktivitách jsou též měsíčně na sociálních sítích univerzity.

  • Je finalizována aplikace Doctoral Café, která umožňuje propojovat studující napříč fakultami s co-workem v Kampusu Hybernská. Prostory Kampusu pro studium nebo psaní disertace lze již nyní využívat skrze aktivitu PHD Mondays.


Poslední změna: 26. červen 2024 14:17 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Oddělení analýz a strategií
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám