1. prosince 2000

Usnesení přijatá na zasedání AS UK dne 1. prosince 2000

  1. AS UK schválil pořad jednání beze změn programu.

  2. AS UK schválil zápis ze zasedání senátu dne 20. 10. 2000.

  3. AS UK vzal na vědomí informaci o novém členu AS UK (dosavadním náhradníkovi) Radku Erbanovi z MFF.

  4. AS UK vzal na vědomí informace prorektorky UK, prof. Kvasničkové.

  5. AS UK schválil změny vnitřních předpisů fakult: · Doplnění přílohy č. 3 statutu 1. LF – seznam organizačních součástí fakulty (č. j. 323/2000 a č.j. 322/2000) · Úprava článku 24 Statutu FF UK (č. j. 311/2000) · Změna Stipendijního řádu 2. LF (doktorandská stipendia) (č. j. 339/2000)

  6. AS UK vzal se souhlasem na vědomí · prodloužení pronájmu prostor objektu č. p. 1132 ve sportovním areálu v Hostivaři p. Žákovi · prodloužení pronájmu nebytových prostor v objektech KaM UK firmě FOLPOS (Švehlovy koleje), agentuře Carolina (menza Albertov), občanskému sdružení Staccato – komora H+S (menza 17. listopadu) · zřízení věcného břemene k pozemku UK (zámek Poděbrady)

  7. AS UK schválil zápis z jednání ekonomické komise z 6. 11. 2000 a 3. etapu čerpání zůstatku rezervy UK.

  8. AS UK schválil Dlouhodobá pravidla rozdělování příjmu UK.

  9. AS UK vzal se souhlasem na vědomí návrh na slevu kolejného na koleji 17. listopadu.

  10. AS UK vzal na vědomí zápis z jednání hlavní volební komise pro volby do AS UK ze dne 28. 11. 2000, který se týká průběhu voleb do AS UK na FHS.

  11. AS UK vzal na vědomí dopis předsedy AS 2.LF týkající se žádosti o pomoc senátu a vedení UK při řešení situace na Ústavu soudního lékařství této fakulty a žádá předsednictvo, aby (ve spolupráci s vedením UK) se touto situací bezodkladně zabývalo a na příštím jednání informovalo o stavu řešeného problému.

  12. AS UK vzal na vědomí informace prof. Bednáře z Rady VŠ.

  13. AS UK vzal na vědomí informace sociální komise.

  14. AS UK vzal na vědomí informace o jednání předsednictva dne 10. 11. 2000 a 1. 12. 2000.

  15. AS UK schválil usnesení (na podkladě předloženého stanoviska předsednictva AS UK) k navrhované novele zákona č. 111/1998 Sb:

    Stanovisko k návrhu novely zákona o vysokých školách

    1. Přes zásadní názor, že novela zákona by měla být komplexní a že jí má předcházet zevrubná diskuse v akademických obcích vysokých škol, lze některé z bodů návrhu v podstatě akceptovat.

    2. Dílčí připomínky k textu návrhu:

        a. 

      Zákaz vkladů do právnických osob by se měl týkat pouze prostředků na hlavní činnost a rozvoj a majetku převedeného od státu podle přechodného ustanovení zákona.

        b. 

      Definici bakalářského studijního programu je třeba upřesnit tak, že jde o program zaměřený na přípravu ke studiu v navazujícím mgr. stud. programu nebo na přípravu k výkonu povolání, při nichž se bezprostředně využívají současné poznatky a metody, s tím, že obsahuje též teoretické poznatky.

        c. 

      Standardní doba studia v samostatném mgr. stud. programu by měla činit čtyři až šest let, v bc. stud. programu dva až tři roky a v navazujícím mgr. stud. programu dva až tři roky.

        d. 

      Předpoklady akreditace samostatného mgr. stud. programu by měly být formulovány tak, že MŠMT udělí akreditaci na základě kladného stanoviska Akreditační komise v důvodných případech, vyžaduje-li to charakter oboru vzdělávání. Jinak by neměla být působnost MŠMT dotčena.

        e. 

      V návrhu by mělo být doplněno, že bc. a navazující mgr. stud. program je možné akreditovat společně a že v takovém případě mají ti, kdo úspěšně ukončí bc. stud. program, nárok pokračovat ve studiu navazujícího stud. programu.

        f. 

      V souvislosti s návrhem novely se doporučuje upřesnit rozlišení mezi univerzitními a neuniverzitními VŠ tak, že univerzitní VŠ mohou uskutečňovat všechny typy stud. programů, neuniverzitní VŠ uskutečňují zejména bc. stud. programy a mohou uskutečňovat též navazující mgr. stud. programy

        g. 

      Je nezbytné zcela jednoznačně odmítnout možnost absolvovat stud. program a získat vysokoškolský diplom v rámci celoživotního vzdělávání. Tato koncepce by založila principiální nerovnost v přístupu ke vzdělávání.

        h. 

      Je nevhodné zákonem podrobně vymezovat povinnosti VŠ při zveřejňování údajů o písemných částech přijímacích zkoušek.

        i. 

      V přechodných ustanoveních je třeba upřesnit, že studenti, kteří začali studium studijních programů akreditovaných přede dnem účinnosti novely, je dokončí v dosavadním režimu.




Doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc.

předseda AS UK



Poslední změna: 19. únor 2020 21:37 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám