Požár zámku ZAHRÁDKY

Požár zámku ZAHRÁDKY

TISKOVÁ ZPRÁVA

Požár zámku ZAHRÁDKY

-------------------------------------------------------------------

(zpráva ze dne: pondělí 3. února 2003, 13,00 hodin)

---------------------------------------------------------------------


Univerzita Karlova se v současné době řídí tímto stanoveným harmonogramem:


nutnost došetřit vznik požáru a jeho příčinu,

poté provedení popisu stavu objektu (ve smyslu statického posudku a poškození tohoto objektu jako památkově chráněného).


Objekt je v současnosti (pondělí 3. února 2003) stále dohašován a pod kontrolou požárního sboru. Vzhledem k těmto náležitostem je objekt uzavřen a hlídán policejními složkami ČR s ohledem na nedokončené zajištění stop důležitých pro objektivní posouzení vzniku příčin požáru. Objekt je uzavřen až do odvolání a ani UK nemá do objektu přístup-to se týká i zástupců médií (děkujeme za pochopení).


Do doby vyšetření vzniku požáru a popisu stavu neuvažuje UK o dalších krocích - nesmírně si vážíme lidské solidarity, finančních sbírek a nabídek náhradního ubytování a děkujeme. UK již však zajistila náhradní prostory pro výuku i ubytování v jiných objektech ÚJOPu. Stejně tak je předčasné pořádat finanční sbírku, dokud nebude mít UK výsledky a popis stavu objektu, na základě kterého se Univerzita rozhodne o dalších eventuálních rekonstrukčních pracích.


Objekt Zahrádky využívá Univerzita Karlova od roku 1974, do jejího majetku přešel s účinností nového vysokoškolského zákona 111 Sb. 1999, objekt byl využíván jako studijní středisko Ústavu jazykové a odborné přípravy (ÚJOP). V zámku byla realizována výuka studentů a postgraduantů-stipendistů vlády ČR, dále kurzy v rámci celoživotního vzdělávání UK a veřejnost mohla zámek využívat také jako seminární a kongresové středisko v rámci doplňkové hospodářské činnosti UK.


Rekonstrukce objektu byla postupná, zahájena byla v roce 1988, poslední etapou v roce 2002 se stala rekonstrukce rozvodů teplé a užitkové vody, která byla ukončena v polovině prosince roku 2002. Kapacita zámku byla 96 lůžek a zámek měl k dispozici kongresový sál o kapacitě cca 130 míst a dalších 6 učeben (o kapacitě cca 15 až 50 míst).


V době požáru - tedy v lednu roku 2003 zde probíhaly dokončovací práce zednického charakteru (obkládání, zdění apod.) v několika koupelnách.


Václav Hájek

tiskový mluvčí UK v Praze

tel: 224 491 248

e-mail: tiskovy.mluvci@cuni.cz


--------------------------------------------------------------------------------




Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám