Členů Spolku Carolinum by mohlo být až čtvrt miliónu

Členů Spolku Carolinum by mohlo být až čtvrt miliónu


Téměř stovka účastníků se 8. dubna 2002 zúčastnila v Malé aule Karolina XII. valného shromáždění Spolku absolventů a přátel Univerzity Karlovy. Přítomní - mezi nimi i rektor Univerzity Karlovy a předseda spolku prof. Ivan Wilhelm - vyslechli zprávu o činnosti, zprávu o hospodaření a zprávu revizní komise a zvolili nový spolkový výbor. Řada z nich získala v diskuzi přehled o dění na své alma mater a mnozí svými náměty, připomínkami a návrhy přispěli k možnému budoucímu obohacení spolkového života.


Při letošním setkání - na základě Zprávy o činnosti, kterou přednesl výkonný předseda prof. Jiří Tichý - vyjádřili členové spokojenost s řadou podařených akcí, ať už tradičních (například červnová Zahradní slavnost a prosincové Svatoštěpánské setkání), nebo do programu spolkové činnosti čerstvě zařazených (koncerty dixielandové hudby).


Také proti programu spolkových akcí na příští období nebyly žádné námitky. I v něm se objevily některé nové programové prvky (výjezdní zasedání do Svatého Jana pod Skalou, pořádání diskuzních besed o vysokém školství v zemích Evropské unie a v zemích usilujících o členství v EU). Souhlasně bylo přijato i nové organizační začlenění spolku pod křídla Agentury Carolina i návrh na udělení čestných členství spolku. (Patří těm, kdo byli od roku 1990 poctěni čestným doktorátem UK nebo jim byla udělena některá z pamětních medailí UK.) Během jednání došlo i k odsouhlasení změny ve stanovách: napříště bude výbor složen z devíti (dříve ze sedmi) členů. V závěru jednání bylo se zájmem vyslechnuto i velmi poutavé vystoupení Ivana Medka, někdejšího kancléře prezidenta republiky Václava Havla, který vzpomínal na svého dědečka, malíře Antonína Slavíčka, na otce, legionáře Rudolfa Medka, na bratra, výtvarníka Mikuláše Medka a na dobu, v níž žili, ale také na svou vlastní dramatickou životní pouť.


Valné shromáždění Carolinum - Spolku absolventů a přátel Univerzity Karlovy tradičně vrcholí slavnostním koncertem, spojeným s prezentací některého z krajů České republiky. Letos se prezentoval Plzeňský kraj. V čele jeho zástupců byl hejtman MUDr. Petr Zimmermann, absolvent UK. Ten v proslovu před koncertem připomněl univerzitní symbiózu Plzně a Prahy, neboť i Plzeň je univerzitním městem. Sídlí zde - a to již více než 50 let - jedna z lékařských fakult Univerzity Karlovy. Mezi zástupci byla řada dalších významných osobností západočeské metropole: prof. Ing. Zdeněk Vostracký, DrSc., dr. h. c. - rektor Západočeské univerzity v Plzni nebo - další absolvent UK (MFF) - plzeňský biskup mons. František Radkovský. Korunou večera byl slavnostní koncert žáků Konzervatoře Plzeň. Je obdivuhodné, kolik nádherné hudby a výtečných muzikantských výkonů sebou plzeňští kolegové přivezli! Kdyby, jak řekl nově zvolený člen výboru Spolku absolventů a přátel Univerzity Karlovy JUDr. J. Winkler, se členy spolku stala většina absolventů pražské univerzity posledních let, mohlo by jich být až čtvrt miliónu. Ti všichni by se asi těžko do Velké auly Karolina vešli, ale je téměř jisté, že by prezentaci Plzeňského kraje odměnili stejně bouřlivým potleskem jako ti, kdo se slavnostního koncertu zúčastnili.


Karel Janků



Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám