Mezinárodní konference Svatá Ludmila: Ženy v christianizaci střední Evropy

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz



Praha 19. května 2021 - Na Univerzitě Karlově proběhne 26. a 27. května mezinárodní konference zaměřená na témata spojena se sv. Ludmilou. Konference se koná při příležitosti jejího 1100. výročí její smrti, které si v letošním roce připomínáme.


Konferenci připravuje spolek Svatá Ludmila 1100 let ve spolupráci s Univerzitou Karlovou. Klade si za cíl prohloubit poznání o postavení a významu žen v raném středověku se zaměřením na období počátku christianizace střední Evropy. Inspirací k této konferenci je významné jubileum úmrtí svaté Ludmily – první historicky doložené ženy, panovnice a světice v českých dějinách.


Konference proběhne od 26. do 27. května na půdě Univerzity Karlovy, pro veřejnost však bude vysílána on-line. Interaktivní účast je možná skrze aplikaci ZOOM, kde se posluchač může zúčastnit i diskusí. K této variantě je nutné se registrovat na tomto odkaze. Pro neregistrované bude k dispozici on-line vysílání přímo na YouTube kanále samotné konference.


První den:

česky: https://youtu.be/OFX_3UZEMd8

originál: https://youtu.be/bJpR3aQLWOw


Druhý den:

česky: https://youtu.be/FE9NO85aX98

originál: https://youtu.be/LuJbh88Vwiw


Konferenčními jazyky jsou angličtina a němčina, akce však bude v obou rozhraních tlumočena studenty Ústavu translatologie Filozofické fakulty UK.


Program celé konference nabízíme ke shlédnutí ZDE. Na akci vystoupí dvacítka předních českých i zahraničních odborníků, kteří se badatelsky věnují problémům christianizace, dějinám střední Evropy raného středověku a dějinám žen ve středověku. Konference je mezioborová, krom historiků se tedy účastní i archeologové a uměnovědci.


Webové stránky Mezinárodní konference, kde najdete veškeré informace, jsou k dispozici ZDE.


Hlavními organizátory projektu jsou Spolek svatá Ludmila 1100 let a Univerzita Karlova, dále pak Ministerstvo Kultury a Instutut Liebniz pro dějiny a kulturu východní Evropy.


Partnery události se stali Akademie věd ČT, Archeologický ústav AV ČR, Katolická teologická fakulta UK a Filozofická fakulta UK.


Svatá Ludmila 1100 let z. s.

Spolek Svatá Ludmila 1100 let zaštiťuje a realizuje národní oslavy 1100. výročí mučednické smrti sv. Ludmily, které probíhají po celý rok 2021. V České republice pořádá již od svého vzniku v roce 2016 řadu kulturních a vzdělávacích aktivit a své působení rozšiřuje i do zahraničí. Ve výročním roce se spolku podařila vydat reprezentativní monografie Ludmila: Kněžna a světice a dále připravuje mezinárodní konferenci na Univerzitě Karlově, výstavy na půdě Senátu Parlamentu ČR nebo Národní pouť na Tetín. Zajišťuje putovní výstavu a ikonu sv. Ludmila, poutnické aktivity a řadu akcí v regionech po celé ČR. Více na www.svatalumila.cz


Kontaktní osoba pro novináře:


Mgr. Miroslava Janičatová

Ředitelka projektu

Tel.: +420 725 867 696




Poslední změna: 19. květen 2021 11:15 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám