Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 26. dubna 2021

Přítomni:

Bc. Martin Čihák (FF), Bc. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Kateřina Hlaváčová (HTF), Martina Horáková (3. LF), Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF), Tomáš Jan (FaF), Kristián Lux (LFHK), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Veronika Viktoria Matraszek (3.LF), MUDr. Anna Olšerová (2. LF), Mgr. Jan Potoček (FHS), JUDr. Michal Říha (PF), Bc. Kristýna Švárová (FSV), Veronika Vohlídková (PedF), Bc. Miroslav Čermák (FSV), Mgr. Jakub Horký (PF), Mgr. Martin Lundák (FF), Tamara Maňáková (3. LF), Daniel Steindler (PF)

Hosté:

Mgr. Miroslava Hurdová (KaM), Agáta Hrdličková (Gender Fridays), Jan Kretschmer (PřF), Martin Hanker (Orientalistický expres), Jakub Ševčík (Juristi), Katarína Krulová (V jednom kole), Marek Talíř, Patrik Novotný, Tomáš Buňa (IFMSA), Vojtěch Švandelík (Matfyzák), Matěj Mikyska (Spolek českých studentů farmacie)

Program:

  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 14. ledna 2021

  2. 2. Koleje a menzy

    a.Ceny krátkodobého ubytování na kolejích

    b. Informace z jednání ad hoc komise pro KaM

  3. 3. Schválení žádostí v rámci Zvláštní výzvy na podporu online aktivit studentů v době pandemie COVID-19

    a. Aktivity na podporu a popularizaci studia

    i. CPS (FF, PF, MFF, FSV+) – Studijní večery

    ii. Juristi (PF) – Webináře s právní tematikou

    iii. Koridor (FHS) – Podcast o moderní evropské filosofické tradici

    iv. Orientalistický expres (FF) – Into Asia

    v. Politologický klub FSV UK (FSV) – Propagace aktivit podcastů

    vi. Spolek českých studentů farmacie (FaF) – Veletrh bioanalytiky a farmacie

    vii. Spolek studentů historie (FF) – Orientační přednášky o literatuře, fakultě a studiu

    viii. Trimed (3. LF) – Medicína jako věda

    ix. Véronique A. Nebeská (FHS) – Gender Fridays

    b. Aktivity péče o duševní zdraví

    i. Asociace studentů medicíny (LFHK) – Aktivity pro studenty LFHK

    ii. Otevřeno (PedF) – Minisérie o psychohygieně

    iii. V jednom kole (PF) – Online péče o duševní zdraví studentů

    c. Seznamovací a informační aktivity pro 1. ročníky

    i. ELSA (PF) – Členské a informační schůzky ELSA Praha

    ii. Matfyzák (MFF) – Provoz Discord serveru

    d. Sportovní a propedeutické aktivity

    i. Adéla Matoušová (PF) – Online fyzioterapie

    e. Jiné

    i. IFMSA (1. LF) – Souhrn aktivit (B, C, D)

    ii. Trimed (3. LF) – Studentský květen

    iii. Jakub Chýle (LFP) – Mindfulness seminář pro studenty

    iv. Pavel Petraš (LFHK) – Koordinace dobrovolníků proti pandemii

  4. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo distančně prostřednictvím platformy MS Teams.


1. Schválení zápisu ze zasedání dne 14. ledna 2021

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu nebyla doručena žádná připomínka. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Koleje a menzy

a. Ceny krátkodobého ubytování na kolejích


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že tento bod řešila Sociální komise již v loňském roce, kdy bylo přislíbeno, že v budoucnu bude cenová politika KaM otevřena z důvodu ubytovávání stážistů na kolejích. Dále předal slovo Mgr. Hurdové.


Mgr. Hurdová uvedla, že na cenou tvorbu má vliv zákon o místních poplatcích. KaM musí hradit poplatek z pobytu, který je stanoven tímto zákonem. Od. 1. 1. 2021 činí poplatek místy 50 Kč za den za osobu. V průběhu pandemie COVID-19 některé městské části poplatky odpustily a některé nikoli. V Hradci Králové tento poplatek činí 15 Kč. Mgr. Hurdová porovnala situaci na KaM se situací na kolejích v zahraničních státech. Ve skladbě ceny z pohledu vysokých poplatků nevidí prostor pro paušální zlevňování.


Lux porovnal částku za krátkodobé a dlouhodobé ubytování. Zejména vyzdvihl situaci v Hradci Králové, kde je místní poplatek 15 Kč. Není podle jeho názoru vhodné porovnávat Českou republiku s Německem, kde je životní standard na jiné úrovni.


Mgr. Glogr se domnívá, že kvestor UK se v poslední době podílel na určitých změnách v rámci menz a dají se očekávat změny i u kolejí. Není na místě, aby se změnila dlouhodobá koncepce KaM, ale je vhodné zabývat se krátkodobými pobyty.


Mgr. Konečný se dotázal, zda KaM neuvažovaly vydat se cestou odlišných sazeb z hlediska délky pobytu a rozlišit mezi uživateli z řad studentů UK a pro ty externí.


Mgr. Hurdová uvedla, že již nyní je ceník velmi roztříštěný a studenti se v něm těžko orientují. Dávalo by jí větší smysl k cenám až následně připočítávat poplatek z pobytu pro studenty. Je ale riziko, že si toho studenti nevšimnou a budou překvapení. Účtovat jiné ceny studentům z UK a studentům z jiných univerzit není možné.


Mgr. Glogr se dotázal, zda probíhá aktivní komunikace s městskými částmi. Mgr. Hurdová ujistila, že KaM s městskými částmi komunikuje na měsíční bázi a řeší se postup pro další období.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK žádá o projednání cenotvorby krátkodobého ubytování vedením KaM. Zároveň žádá vedení KaM o oslovení zástupců městských částí a obcí, kde jednotlivé koleje sídlí, o prominutí poplatků z pobytu.

8 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

b. Informace z jednání ad hoc komise pro KaM

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod. Stručně předložil předložený materiál, který obsahuje změnu koncepce KaM.


Mgr. Konečný se dotázal, kdy bude celková koncepce KaM předložena projednání Sociální komisi. Mgr. Glogr uvedl, že to souvisí s výběrem ředitele KaM, který se nyní vzhledem k uzavření menz posouvá o několik měsíců.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK bere na vědomí informace z jednání ad hoc komise pro KaM.

Přijato tichým souhlasem

3. Schválení žádostí v rámci Zvláštní výzvy na podporu online aktivit studentů v době pandemie COVID-19

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod. Vzhledem k množství žádostí budou žádosti projednávány v blocích, které odpovídají důvodům ve výzvě. Dále uvedl, že ve spolupráci s Mgr. Konečným předpřipravil tabulku s hodnocením, která byla členům komise zpřístupněna.


Mgr. Hurný poděkoval za vymyšlený systém hodnocení. Zároveň poznamenal, že by příště měl být připraven předem a tak, aby se do něj mohli zapojit všichni členové komise.


Mgr. Konečný poznamenal, že účelem přípravy tabulky bylo zefektivnění celého procesu. Některé žádosti jsou bezproblémové, u některých se vyskytují nejasnosti či sporné záležitosti, které by předkladatelé mohly komisi vyjasnit před hlasováním.

a. Aktivity na podporu a popularizaci studia

i. CPS (FF, PF, MFF, FSV +) – Studijní večery


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Studijní večery“ žadatele CPS (FF, PF, MFF, FSV +), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 20 000 Kč.“

12 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato


ii. Juristi (PF) – Webináře s právní tematikou


Mgr. Konečný požádal o objasnění, zda se jedná o financování již proběhnutých seminářů, či zda žadatelé teprve tyto akce plánují a hodlají v nich pokračovat.


Žádost stručně představil zástupce žadatele Jakub Ševčík. Uvedl, že spolek se snaží zapojovat studenty do diskuse o právních tématech i mimo dobu pandemie, ale že žádost podali na úhradu již proběhnutých aktivit. Žádají částku na zaplacení licence ZOOM.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. panu rektorovi podpořit akci „Webináře s právní tématikou“ žadatele Juristi (PF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 3 059 Kč.

13 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato


iii. Koridor (FHS) – Podcast o moderní evropské filosofické tradici


Projednávání žádosti bylo přerušeno.


iv. Orientalistický expres (FF) – Into Asia


Mgr. Konečný upozornil na souběh dvou aktivit v jedné žádosti, z nichž jedna je zájmovou činností a druhá standardní výukou. Z toho důvodu navrhuje podpořit financování pouze části věnované nahrávání podcastů, nikoli výuce.


Zástupce žadatele Mgr. Hanker vysvětlil, že projekty od sebe nelze striktně oddělit. První z částí projektu, kterým je výuka předmětu, poskytuje podklad pro část druhou, kterou je podcast. Spolek tím chtěl předejít tomu, že podcast vyhoří. Díky tomu je obsah podcastu nyní plánovaný až do listopadu 2021.


Mgr. Konečný poukázal, že výuková činnost nebývá hrazena z balíku peněz na podporu zájmové činnosti a tázal se, zda je to dle příslušného opatření vůbec možné. Dále se ptal žadatele, zda řešili financování skrze fakultu či příslušnou katedru.


Mgr. Hanker vyjasnil, že přednášky byly přetaveny do podoby předmětu, aby byly snáze implementovatelné.


Mgr. Glogr poukázal na to, že ve Studentské Hybernské je prostor pro využití nahrávací techniky. Mgr. Hanker vysvětlil, že to neadresuje jejich problém, jelikož množství z plánovaných hostů je v zahraničí bez možnosti dojet do ČR, proto chtějí vytvořit levné mobilní studio, díky kterému bude možné obsah nahrávat.


Mgr. Hanker dále na dotaz Mgr. Lundáka uvedl, že vzhledem k fluktuaci doktorandů na ústavu nejsou členové spolku schopni zajistit pokračování podcastu. Z dlouhodobého hlediska není existence podcastu vázána na výuku předmětu.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Orientalismus po Saidovi & podcast Steppin into Asia” žadatele Orientalistický expres (FF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 9 990 Kč.

9 pro – 1 proti – 5 zdrž.

Přijato


v. Politologický klub FSV UK (FSV) – Propagace aktivit podcastů


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Propagace aktivit podcastů“ žadatele Politologický klub FSV UK, v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 4 680 Kč.“

12 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato


vi. Spolek českých studentů farmacie (FaF) – Veletrh bioanalytiky a farmacie


Mgr. Konečný vysvětlil problematické aspekty této žádosti. Uvedl, že nejde o online aktivitu týkající se studentů v době pandemie, ale týká širšího okruhu zájmové činnosti a nadto primárně mimo UK. Žádaná částka navíc přesahuje stanovený limit. Vzhledem k tomu, že žádost nesplňuje potřebná kritéria, doporučil žadatelům žádost stáhnout a navrhl zvážit její podání jako standartní žádost o podporu běžné zájmové činnosti.


Zástupce žadatele Matěj Mikyska dovysvětlil některé aspekty žádosti a přiklonil se k úpravě žádané částky na maximální možnou.


Mgr. Glogr uvedl, že vzhledem k výše uvedenému navrhne žádost nedoporučit.


Mgr. Lundák uvedl, že u takto vyúčtované akce by si představoval, že přílohou bude podrobnější rozpočet. Též se přimluvil za přepracování žádosti a podání v květnu.


Projednávání žádosti bylo přerušeno.


vii. Spolek studentů historie (FF) – Orientační přednášky o literatuře, fakultě a studiu


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Orientační přednášky o literatuře, fakultě a studiu“ žadatele Spolek studentů historie (FF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 12 000 Kč.

10 pro – 1 proti – 5 zdrž.

Přijato


viii. Trimed (3. LF) – Medicína jako věda


Mgr. Konečný poznamenal, že v žádosti chybí rozpočet a navrhl doplnit žádost do příštího jednání o požadovanou částku.


Horáková uvedla, že spolek žádá na úhradu odměny pro přednášející.


Projednávání žádosti bylo přerušeno.


ix. Véronique A. Nebeská (FHS) – Gender Fridays


Mgr. Konečný uvedl, že v žádosti chybí vazba na uživatele ze strany UK. Nejedná se o studentskou aktivitu v době pandemie. Jde podle jeho názoru o záležitost, která do výzvy nespadá.


Zástupkyně žadatele Agáta Hrdličková se dotázala, v čem žádost nesplňuje zadání. Upřesnila žádost s tím, že jde o platformu pro mezioborové setkávání pro studenty Gender studies, jejímž účelem je mj. podpora psychohygieny studujících. Snaží se balancovat prostor pro další rozvíjení v rámci vlastního duševního zdraví.


Mgr. Glogr uvedl, že z žádosti nevyčetl provázanost se studenty UK. Mgr. Končený doplnil, že v žádosti není stanoveno, že jde o akci pro studenty konkrétního oboru, a naopak je formulována jako obecná akce pro veřejnost. Výzva měla primárně za cíl podpořit nárazové, nikoli dlouhodobé akce, které pořádají studenti UK pro studenty UK.


Mgr. Lundák poznamenal, že mu připadá podivné žádat o peníze za kompenzaci volného času organizátorů. Hrdličková upřesnila, že určitě nejde o vyčíslení všeho času, který akci věnují. Pouze jde o čas, kdy jsou přítomní na akci a zpracovávají podklady. Na FHS nefungují na tyto věci stipendia.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK nedoporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Gender Fridays“ žadatele Véronique A. Nebeská (FHS), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 11 516 Kč.“

10 pro – 1 proti – 4 zdrž.

Přijato

b. Aktivity péče o duševní zdraví

i. Asociace studentů medicíny (LFHK) – Aktivity pro studenty LFHK


Projednávání žádosti bylo přerušeno.


ii. Otevřeno (PedF) – Minisérie o psychohygieně


Žádost představila zástupkyně žadatele Bc. Vohlídková.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Minisérie o psychohygieně“ žadatele Otevřeno (PdF + mimo UK), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 3 000 Kč.“

11 pro – 0 proti – 3 zdrž.

Přijato


iii. V jednom kole (PF) – Online péče o duševní zdraví studentů


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Online péče o duševní zdraví studentů“ žadatele V jednom kole (PF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 20 000 Kč.“

12 pro – 0 proti – 3 zdrž.

Přijato

c. Seznamovací a informační aktivity pro 1. ročníky

i. ELSA (PF) – Členské a informační schůzky ELSA Praha


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Členské a informační schůzky ELSA Praha“ žadatele ELSA (PF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 3 755 Kč.“

9 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato


ii. Matfyzák (MFF) – Provoz Discord serveru


Mgr. Konečný podotkl, že žádost obsahuje jen požadavek financování licencí v situaci, kdy existuje několik platforem financovaných univerzitou. Doplňující dotazy položil Mgr. Lundák.


Zástupce žadatele Vojtěch Švandelík uvedl, že nejde o nástroj pro výuku, proto také spolek nežádal na fakultě. Hlavní výhoda Discordu spočívá v tom, že jde o populární platformu a mnoho prváků se do ní samo připojilo. Proto jde o nejširší možnost, jak studentům prvních ročníků pomáhat.


Mgr. Konečný poukázal na fakt, že samotný Discord je neplacenou službou a tázal se, co by přinesla placená verze, o jejíž financování se žádá.


Mgr. Lundák doplnil, že na FF UK fungovali v uplynulém semestru se základní verzí Discordu bez problémů a položil otázku na míru využívání služby.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Provoz Discord serveru“ žadatele Matfyzák (MFF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 7 200 Kč.“

6 pro – 1 proti – 6 zdrž.

Nebylo přijato


Mgr. Lundák následně navrhl schválit financování pro probíhající letní semestr, která vychází na částku 4 800 Kč.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Provoz Discord serveru“ žadatele Matfyzák (MFF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 4 800 Kč.“

6 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato

d. Sportovní a propedeutické aktivity

i. Adéla Matoušová (PF) – Online fyzioterapie

Projednávání žádosti bylo přerušeno.

e. Jiné

i. IFMSA (1. LF) – Souhrn aktivit (B, C, D)


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „projekty (poznej svou specializaci, dopady krize na psychiku studentů, jóga online, výuková videa)“ žadatele IFMSA (1. LF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 19 500 Kč.“

8 pro – 0 proti – 3 zdrž.

Přijato


ii. Trimed (3. LF) – Studentský květen


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Studentský květen“ žadatele Trimed (3. LF), v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 15 000 Kč.“

9 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato


iii. Jakub Chýle (LFP) – Mindfulness seminář pro studenty

Projednávání žádosti bylo přerušeno.


iv. Pavel Petraš (LFHK) – Koordinace dobrovolníků proti pandemii


Projednávání žádosti bylo přerušeno.

4. Různé

Steindler uvedl, že metodiku pro schvalování žádostí vytvořili dva členové komise, proto mu nepřipadalo vhodné, aby hlasoval. Napříště by bylo vhodné příště zapojit členy Sociální komise AS UK a metodiku zveřejnit. Proběhla diskuse.


Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK


Vidi: Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK




Poslední změna: 25. květen 2021 09:44 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám