Rektor UK uctil památku válečných veteránů

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Praha 11. listopadu 2021 – Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima - se symbolem vlčího máku na klopě - se dnes spolu se zástupci vedení Univerzity Karlovy a se zástupci Československé obce legionářské v čele s předsedou Pavlem Budínským poklonil padlým válečným veteránům světových válek. Stalo se tak opětovně u pamětní desky, kterou UK hrdinům světových válek odhalila v Karolinu v květnu 2020.


Pamětní bronzová deska nese nápis Universitas Carolina a je na ní zpodobněna postava bohyně Níké se zlomenou palmovou ratolestí, což v řecké mytologii poukazuje na paradox vítězství – vítězství spojené s obětí. Pamětní deska na Univerzitě Karlově jako celek symbolizuje vzdělanost, jež se univerzita snaží rozvíjet a šířit a která má trvalou hodnotu. Autorem je akademický sochař Jakub Vlček.


„Připomínáme si dnes válečné veterány, kteří bojovali na všech frontách 2. světové války za svobodu naší republiky, připomínáme si válečné veterány z dob 1. světové války v letech 1914-1918. Připomínáme si československé legionáře, kteří vytvořili ve Francii, Rusku a Itálii vojenské jednotky pod vrchním vedením pozdějšího prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka, ale také válečné veterány, účastníky zahraničních misí Armády České republiky po roce 1990. Univerzita Karlova by dnešní akcí chtěla všem československým válečným veteránům poděkovat, vyjádřit úctu a zároveň si připomenout také ty válečné hrdiny z řad Univerzity Karlovy, kteří ve světových válkách položili svoje životy. Každá válka vede k materiálním škodám. Ty jsou nesrovnatelné s tím, když společnost ztratí lidskou bytost s její tvořivostí a umem. Jsem rád, že jsme si mohli připomenout dnešní den a poklonit se památce padlých válečných hrdinů a veteránům“, uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu.


ZA SPRÁVNOST:

Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 224 491 248

mob: 721 285 565

e-mail: pr@cuni.cz



Poslední změna: 15. listopad 2021 16:31 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám