"Den boje za svobodu a demokracii"

"Den boje za svobodu a demokracii"


tisková zpráva

Oslavy státního svátku

"Den boje za svobodu a demokracii"

na Univerzitě Karlově v Praze dne 18. listopadu 2002

Univerzita Karlova se v listopadu tradičně schází, aby připomněla protiokupační manifestaci 28. října 1939, úmrtí MUC. Jana Opletala a následné události, jež vedly k popravě 9 studentských představitelů, transportu 1200 studentů do koncentračních táborů a k uzavření českých vysokých škol.


Loňské vzpomínkové shromáždění vzpomnělo 60. výročí založení tradice Mezinárodního dne studentstva 17. listopadu za účasti žijících členů výboru obnoveného Ústředního svazu československého studentstva v exilu - Ing. Lubora Zinka (Kanada), MUDr. Karla Macháčka (Anglie), prof. Václava Straky a bývalé místopředsedkyně National Unions of Students of England and Wales Leny Chivers, dnes baronky Jeger.


Letošnímu setkání budou přítomni nejen věznění studenti ze Sachsenhausenu, kteří byli zatčeni po útoku na české vysoké školy v listopadu 1939, ale i představitelé University of Oxford. Oxfordská univerzita se totiž během války stala patronem uzavřených českých vysokých škol - předávala v oxfordském Sheldonian Theatre promoční československé (!) diplomy studentům nejvyšších ročníků lékařských fakult československých univerzit, kteří s úspěchem dostudovali na anglických univerzitách v Londýně, Bristolu, Birminghamu, Sheffieldu, Manchestru, Newcastlu a Edinburghu.


Jde o zcela ojedinělý, výjimečný a neobyčejný příklad solidarity a přátelské spolupráce v dějinách světového školství. Proto také pan rektor prof. Ivan Wilhelm vyjádří jménem akademické obce UK i ostatních českých vysokých škol anglické velkorysosti upřímný dík.Univerzitě v Oxfordu bude udělena zlatá pamětní medaile Univerzity Karlovy v Praze za "projevenou solidaritu a pomoc v době násilného uzavření českých vysokých škol cizí mocí."


Slavnostní zasedání akademické obce UK a hostů se uskuteční v pondělí dne 18. listopadu 2002 v 19,00 hodin ve Velké aule Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1).


Václav Hájek

tiskový mluvčí UK

telefon 224 491 248



Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám