Zápis ze zasedání Legislativní komise AS UK ze dne 9. listopadu 2021

Přítomni: Prof. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. (PF/AS), Mgr. David Hurný (PřF/AS), Mgr. Jan Pačes (PřF/AS), JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF/AS), prof. MUDr. Richard Škába, CSc. (2.LF/AS), doc. RNDr. Fatima Cvrčková, Dr.rer.nat. (PřF), JUDr. Jan Wagner (RUK), Mgr. Samuel Zajíček (FF)


Hosté: Mgr. Tereza Smužová (RUK)


Program

1. Změna Jednacího řádu AS 2. LF UK (č.j. 224/2021)



2. Konzultace – synchronizace období členů senátu



3. Podnět IT komise – možnost změny JŘ AS UK



4. Různé


1. Změna Jednacího řádu AS 2. LF UK (č.j. 224/2021)

Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu změny Jednacího řádu AS 2. LF UK (č.j. 224/2021) s výhradou legislativně technických oprav.


Schváleno konsenzuálně.


Znění legislativně technických oprav bylo zasláno na fakultu.


2. Konzultace – synchronizace funkčního období členů senátu a děkana (FF UK)

Dr. Staša, předseda Legislativní komise AS UK, uvedl, že FF UK požádala o konzultaci možnosti prodloužit funkční období členů fakultního senátu za účelem synchronizace jejich funkčního období s funkčním obdobím děkana.


Komise se usnesla na tom, že prodloužení funkčního období na 2 roky a 4 měsíce je možné s tím, že prodloužit lze až funkční období následující, nikoli stávající. Nejlepší cestou se jeví samostatná novela Statutu FF UK, tj. vložení příslušné úpravy do čl. 57 Statutu FF UK. Volební řád AS FF UK není třeba novelizovat.

3. Konzultace – podnět IT komise

Mgr. Farkaš, předseda Komise pro IT AS UK uvedl, že Komise pro IT AS UK konzultovala možnost předložit novelu Jednacího řádu AS UK, která by v odůvodněných případech umožňovala distanční připojení na zasedání AS UK. Jako předlohu této úpravy navrhl použít Jednací řád AS MFF UK


Komise se shodla na tom, že v intencích úpravy zavedené na MFF UK je tento návrh možný.

4. Různé


V tomto bodě se Legislativní komise AS UK zabývala problematikou institutu ombudsmana, otázkou podoby vhodnosti jeho normativní úpravy a vztahu k jiným orgánům (Petiční komise, Etická komise). Komise zdůraznila potřebu shodnout se nejprve na návrhu věcného řešení a až následně uvažovat o případné normativní úpravě. Přinejmenším zpočátku by mělo jít spíše o „měkké“ (doporučující) normy, případně o opatření rektora, nikoli o úpravu ve vnitřních předpisech univerzity. Po stránce institucionální přichází do úvahy zakotvení v Organizačním řádu RUK.


zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK


vidi: JUDr. Ing. Josef Staša, CSc., předseda Legislativní komise AS UK


Zápis ke stažení zde.


Poslední změna: 6. prosinec 2021 16:24 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám