Zápis ze zasedání Komise pro informační technologie AS UK 23. září 2021

Přítomní:

Mgr. Anna Altová (PřF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Jakub Horký (PF), MUDr. Anna Malečková (LFP), Mgr. Jan Pačes (PřF), Vojtěch Švandelík (MFF)

Hosté:

Ing. Štěpánka Fikaisová, MBA (ÚVT)

Program:


  1. Úvodní slovo předsedy komise

  2. SIS4

  3. Naplnění usnesení IT AS UK ve věci KaM a kyberbezpečnosti

  4. Různé


1. Úvodní slovo předsedy komise

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání komise, které se konalo hybridně.



Mgr. Farkaš se dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro IT ze dne 22. června 2021. Vzhledem k tomu, že zápis byl členům komise zaslán opožděně, dal Mgr. Farkaš prostor pro zaslání případných připomínek do 27. září 2021.


2. SIS4

Předseda komise Mgr. Andrej Farkaš představil bod jednání a předal slovo Ing. Fikaisové z ÚVT k představení testovacího provozu SIS4.



Ing. Fikaisová uvedla, že v současné době jsou sbírány a zpracovávány připomínky studentů. Seznámila členy komise s některými z připomínek. Jedna z těchto připomínek byla, že v prostoru SIS4 je příliš bílého místa. Tato připomínka se bohužel nedá jednoduše vyřešit. Před několika měsíci například ÚVT zvažovalo, že udělí studentům prostor pro nastavení horizontálního či vertikálního menu. Od tohoto řešení nakonec ustoupilo a hledá se jiné řešení pro optické ucelení prostoru. Na základě připomínek studentů přibyly také další políčka v kalendáři. ÚVT diskutuje možnost opticky upravit prostředí SIS smazáním banneru v horní části stránky.



Mgr. Farkaš uvedl další připomínky studentů týkající se mobilní verze. Ing. Fikaisová poznamenala, že na vývoji mobilní aplikaci se nyní nepracuje.



MUDr. Malečková uvedla, že hovořila s některými studenty a jedna studentka měla problém s mobilní verzí, ve které není vidět proklik pro přepínání na SIS3 na liště. Ing. Fikaisová uvedla, že tento problém už je v řešení.



Mgr. Farkaš se doptal na součinnost dodavatele při řešení požadavků na vývoj SIS4. Ing. Fikaisová uvedla, že dodavatel si vybírá požadavky, kterým se věnuje. Podotkla, že požadavky přímo od studentů jsou vyřizovány přednostně a proto apeluje na aktivitu studentů. Stále se shromažďují i požadavky na SIS3. Erudio nedodržuje dohodnutý harmonogram. Např. modul „zápis“ měl být hotový před více než rokem. Mgr. Farkaš uvedl, že IT AS UK tento problém vnímá, už několikrát ho adresovala a nadále se bude snažit v tomto ohledu pomoci.



Mgr. Horký uvedl, že již v minulosti se IT AS UK usnesla na tom, že by bylo vhodné, aby na vývoji SIS pracoval vlastní tým programátorů UK. Ing. Fikaisová uvedla, že problém vidí v tom, že bude těžké sehnat opravdu schopné programátory za tabulkový plat. Chybí i analytici. Mgr. Farkaš připomněl, že UK má právo SIS vyvíjet sama.


3. Naplnění usnesení IT AS UK ve věci KaM a kyberbezpečnosti

Mgr. Farkaš v tomto bodě informoval o stavu výběrového řízení na rezevační systém KaM. JUDr. Horáček, kvestor UK, odkázal Mgr. Farkaše na pana Budaje, který má zakázku na starosti. Výsledek je, že od poslední informace, kterou komise obdržela před tři čtvrtě rokem, se v této věci neudál žádný posun. Je tomu tak proto, že kolegové z KaM došli k závěru, že by bylo vhodné, aby s rezervačním systémem pro ubytování byl propojen i rezervační systém pro jídla. Tato opce se musí zapracovat do dokumentace. V případě toho, že se vedení KaM rozhodne soutěžit jen rezervační systém pro ubytování, může být do měsíce vypsané výběrové řízení. Pokud se rozhodne opačně, bude přibližně 3 měsíce trvat zapracování tohoto do dokumentace a první kolo předběžných tržních konzultací. Je pravděpodobné, že se projekt zdrží ještě na Ekonomické komisi AS UK, kde se ještě neobjevil.


Komise vyjádřila rozhořčení nad stavem tohoto projektu.


Mgr. Farkaš dále informoval o stavu školení o kyberbezpečnosti. Dále vyjádřil politování nad tím, že na celé UK se kyberbezpečností zabývají dva studenti, on a Mgr. Pačes.


Mgr. Pačes se dotázal, zda zmocněnec pro GDPR nemá k této věci další připomínky. Mgr. Farkaš uvedl, že zmocněnec pro GDPR se omluvil, že dosud nedodal podklady, které měl dodat.

4. Různé

Mgr. Farkaš dal ke zvážení, zda by komise neměla plénu AS UK navrhnout úpravu Jednacího řádu AS UK, která by umožňovala hybridní zasedání i mimo mimořádný stav.


Mgr. Pačes uvedl, že k tomuto návrhu by přistupoval velmi uvážlivě. Obává se toho, že touto možností bude plýtváno a povede to k neefektivitě. Mgr. Farkaš uvedl, že na MFF musí senátor dát relevantní důvod, který mu může a nemusí být schválen předsednictvem.



Mgr. Horký uvedl, že vidí problém s elektronickým tajným hlasováním. Mgr. Pačes doplnil, že je třeba mít na paměti i uživatelské problémy s tajným elektronickým hlasováním, které nastávaly.



Komise se dohodla na kompromisu v podobě následujícího usnesení.



Usnesení:


Komise pro IT AS UK doporučuje přezkoumat možnost úpravy JŘ AS UK, která v odůvodněných případech umožnila konání hybridních zasedání.


6 pro – 1 proti – 0 zdrž.



Předseda komise Bc. Andrej Farkaš poděkoval přítomným za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK


Schválil: Mgr. Andrej Farkaš, předseda Komise pro IT AS UK








Poslední změna: 20. leden 2022 12:50 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám