Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 24. května 2021

Přítomni:

Bc. Martin Čihák (FF), Bc. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Tomáš Jan (FaF), Kristián Lux (LFHK), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Veronika Müllerová, MUDr. Anna Olšerová (2. LF), Mgr. Jan Potoček (FHS), JUDr. Michal Říha (PF), Bc. Kristýna Švárová (FSV), Matěj Višňa (1. LF), Bc. Miroslav Čermák (FSV), Mgr. Jakub Horký (PF), Mgr. Martin Lundák (FF), Tamara Maňáková (3. LF)

Hosté:

prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D. (RUK), Mgr. Miroslava Hurdová (KaM), prof. RNDr. Jan Kratochvíl, CSc. (MFF), Kateřina Časarová (Studentský majáles, z.s.), Šimon Špányi (Trimed), Jakub Gogela (CPS), Daniel Karol (FF), Anežka Míčková (Studentský majáles, z.s.), Martin Ponteš (LFHK)

Program:

  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 26. dubna 2021

  2. OR Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2021/2022

  3. OR Přiznávání stipendií na podporu ubytování na UK v roce 2021/2022

  4. Statut cen udělovaných studentům a absolventům UK

  5. Projekt Kampus Hybernská

  6. KaM


    a. Problém kolejí v Hradci Králové


  7. Podpora studentské zájmové činnosti


    a. Studentský Majáles, z.s.


  8. Schvalování žádostí v rámci Zvláštní výzvy na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19


    a. Aktivity na podporu a popularizaci studia

    b. Jiné

  9. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo distančně prostřednictvím platformy MS Teams.

1. Schválení zápisu ze zasedání dne 26. dubna 2021

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že do zápisu ze zasedání dne 26. dubna 2021 byly zapracovány připomínky Mgr. Konečného. Zároveň byla zapracována připomínka Mgr. Lundáka a zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. OR Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2021/2022

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento a předal slovo prof. Králíčkové.



Prof. Králíčková uvedla, že oproti loňskému roku materiál obsahuje čtyři navrhované změny. Konkrétně se jedná o zpřesnění názvu, formulací v některých článcích, zvýšení stipendia na 5.000 Kč měsíčně a přiznání 500 Kč jako bonus pro studenty, kteří dostávají sociální stipendium, na stravování v menzách.


Mgr. Konečný okomentoval některé nejasnosti, kterých si v opatření povšiml. Prof. Králíčková poděkovala Mgr. Konečnému za spolupráci.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k předloženému návrhu Opatření rektora č. xx/2021 Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2021/2022.“

Schváleno tichým souhlasem

3. OR Přiznávání stipendií na podporu ubytování na UK v roce 2021/2022

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo prof. Králíčkové.


Prof. Králíčková uvedla, že jde o tradiční opatření rektora, které pro letošní rok obsahuje změny podobného duchu, jako opatření o stipendiích sociálních. Byl opět upraven název a zpřesněny formulace, dále došlo k drobné úpravě u studentů doktorského studia, kde se objevoval nesoulad mezi tím, že sociální stipendium je na 10 měsíců a ubytovací na 12 měsíců. Bylo zpřesněno znění čestného prohlášení.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k předloženému návrhu Opatření rektora č. xx/2021 Přiznávání stipendií na podporu ubytování na UK v akademickém roce 2021/2022.“

Schváleno tichým souhlasem

4. Statut cen udělovaných studentům a absolventům UK

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo prof. Králíčkové.


Prof. Králíčková uvedla, že materiál reflektuje snahu elektronizovat podávání cen a šetřit administrativní zátěž. Ve spolupráci s ÚVT bude připravena aplikace, díky níž se návrhy budou dát plně elektronizovat. Další úpravy jsou technického charakteru. Opět poděkovala Mgr. Konečnému za jeho připomínky.


Mgr. Konečný poznamenal, že jeho připomínky byly pouze formálního charakteru.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje k návrhu OR Statut cen udělovaných studentům a absolventům Univerzity Karlovy kladné stanovisko.“

Schváleno tichým souhlasem

5. Prokejt Kampus Hybernská

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo prof. Kratochvílovi.


Prof. Kratochvíl představil Průběžnou zprávu k postupu v projektu Kampus Hybernská a Zprávu přípravného výboru za loňský rok. Uvedl, že projekt začínal před 4 lety na FF UK, která zde 3 roky vedla řadu různých aktivit. V průběhu loňského roku došlo dle návrhu přípravného výboru k transformaci modelu fungování Kampusu Hybernská. Na konci loňského roku byly podepsány partnerské smlouvy mezi UK a hl. m. Prahou a v návaznosti na ně byl založen zapsaný ústav. První schůze správní rady zapsaného ústavu proběhla v lednu. Nyní je projekt ve fázi převádění různých provozních smluv z FF UK na tento zapsaný ústav. FF UK ponechala v Kampusu Hybernská řadu přístrojového vybavení, které převedla na UK.


Mgr. Lundák se dotázal, kdo vybírá a nominuje studentské zástupce do rady. V minulosti se zde objevovali lidé, kteří nebyli vůbec známí spolkům na UK a bylo přislibováno zvýšení transparentnosti jejich výběru. Prof. Kratochvíl uvedl, že na každodenní úrovni koordinuje aktivity UK a hl. m. Prahy Programová rada. Rada Kampusu Hybernská řeší problémy nastalé v programové radě. Oba orgány navrhovala zřídit UK a zástupci magistrátu o tomto museli být přesvědčováni a jsou v nich paritně zastoupeny obě entity. Každá strana do každé rady nominuje alespoň jednoho studenta. UK nominovala do Programové rady Petra Holubce na návrh lidí z FF UK, kteří se účastnili formování Programové rady. Druhé jméno navrhl magistrát hl. m. Prahy a nejde o studentku UK.


Mgr. Konečný poznamenal, že i pro něj je výběr studentského zástupce překvapením.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK bere na vědomí informace o projektu Kampus Hybernská.“

Schváleno tichým souhlasem

6. KaM

a. Problém kolejí v Hradci Králové

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo Martinu Pontešovi.


Ponteš představil podnět zástupců z LF HK, který se týkal havarijního stavu koleje Na Kotli. Uvedl, že největší problém nastal v roce 2019, kdy na bloku A4 došlo k poškození střechy, což vedlo k dalším problémům (např. vznik plísní). V srpnu roku 2020 došlo k výraznému zhoršení situace, která nebyla do té doby ze strany KaM řešena. Zároveň je poškozená fasáda, ve které nyní hnízdí ptáci. Vše doložil fotkami a videozáznamy. Ponteš dále upozornil i na další problémy koleje Na Kotli, zejména nedostatečné možnosti třídění odpadu a absenci bezbariérového přístupu.


Lux doplnil o problém s nefunkčními plotýnkami v kuchyni v jeho bloku, kterých je navíc nedostatečný počet. Zároveň upozornil, že v jeho bloku byly vyměněny toalety, aniž by to bylo zapotřebí. Došlo podle něj k závažnému pochybení vedení KaM.


Mgr. Hurdová uvedla, že blok 4 Koleje na Kotli je připraven k celkové rekonstrukci. Pokoje, které byly vyobrazeny na fotkách, nyní studenti neobývají. Na opravu střechy byla Odborem pro zadávání veřejných zakázek vypsaná zakázka, ale bohužel se nikdo nepřihlásil. Vypsalo se opakování výběrového řízení. Po opravě střechy dojde i k rekonstrukci pokojů. KaM se snaží dělat maximum pro to, aby došlo k nápravě. K vypínání vody dochází minimálně. Co se týče stavu kuchyní a nedostatku plotýnek, problém je zapříčiněn tím, že když byla kolej vystavěna, byla funkční menza, proto nebyly kuchyňky koncipovány pro vaření, ale spíše pro ohřev jídla. Vedení KaM si je problému vědomo. Ideální by bylo, kdyby na koleji v Hradci Králové vznikla kolejní rada. Co se týče recyklace odpadu, kontejnery na papír na koleji jsou, stejně jako kontejner na plasty. Vysvětlila důvody umístění kontejneru na sklo.


Mgr. Glogr se dotázal, zda je na koleji v Hradci Králové přítomen personál, na který by se mohli studenti obrátit a který kontroluje stav budov. Dále se dotázal, zda studenti ubytovaní na těchto kolejích dostávají slevu z ubytování. Mgr. Hurdová uvedla, že kontrola na kolejích v Hradci Králové probíhá. Naposledy se problém otevřel v září 2020 a má ho na starosti technický útvar KaM. Studenti, kteří v poškozené budově bydlí, zatím žádnou slevu nečerpají, naopak tam bydlet chtějí.


Lux poznamenal, že podnět se snaží poukázat na to, že problém je koncepční a řešení musí být také koncepční. Požádal, aby komunikace se zástupci studentů z Hradce Králové ze strany KaM pokračovala a směřovala k hledání řešení.


Mgr. Glogr poznamenal, že argument, že studenti v pokojích, které jsou v takovém stavu, bydlet chtějí, představuje poměrně zásadní zneužití postavení KaM na trhu s bydlením. Nerozumí tomu, jak se může UK v 21. století prezentovat s takovouto nabídkou ubytování.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje hluboké znepokojení nad havarijním stavem Kolejí Na Kotli v Hradci Králové a apeluje na vedení KaM k urgentní rekonstrukci dotčených bloků kolejí, zejména opravu hydroizolace střech a rozvodu studené vody a TUV.“

7 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato

8. Schvalování žádostí v rámci Zvláštní výzvy na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19

a. Aktivity na podporu a popularizaci studia

i. Fykos (MFF)


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Fyzikální korespondenční seminář“ žadatele Fykos (MFF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 6 900 Kč.“

7 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato


ii. Spolek českých studentů farmacie (FaF)


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK nedoporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Veletrh bioanalytiky a farmacie“ žadatele Spolek českých studentů farmacie (FaF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19.“

6 pro – 1 proti – 2 zdrž.

Přijato


iii. Common Law Society (PF)


Mgr. Konečný uvedl, že Bc. Farkaš navrhl žádosti nevyhovět a doporučit žadateli jí předložit formou žádosti o podporu studentské zájmové činnosti. Lundák doplnil, že je zapotřebí doplnit některé informace.


Projednávání této žádosti bylo přerušeno.


iv. Filip Liška (FF)


Mgr. Konečný uvedl, že v žádosti jsou specifikovány dva typy výdajů – na reklamu a na program na nahrávání podcastů. Navíc jde o žádost na aktivitu, která je paralelní s nedávno odstartovanou aktivitou oddělení vnějších vztahů FF UK. Bylo by ideální, kdyby předkladatel žádost dovysvětlil.


Projednávání této žádosti bylo přerušeno.


v. Trimed (3.LF)


Mgr. Konečný uvedl, že jde opět o žádost, která byla podána již minule a byl doplněn rozpočet. K žádosti nemá zásadní výhrady.


Špányi za žadatele doplnil o vysvětlení výše požadované částky.


Lundák navrhl pokrátit žádost o prostředky na propagaci. Přijde mu zbytečné investovat např. do Facebookové reklamy. Mgr. Konečný uvedl, že nevidí důvod nepodpořit akci v plné výši.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Medicína jako věda“ žadatele Trimed (3.LF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 20 000 Kč.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato


vi. Polis (FF)


Mgr. Konečný uvedl, že některé náklady jsou v rámci výzvy neuznatelné a navrhl pokrátit výši doporučené podpory.


Lundák uvedl, že několika věcem v rozpočtu nerozumí. Není si jistý, na co spolek potřebuje propagační materiály, když jde o online akci. Podivuje se též za vysokou částku za propagaci na Facebooku. Ne finance na catering. Taktéž doporučil výši podpory snížit.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Akademicko-popularizační debaty“ žadatele Polis (FF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 5 000 Kč.“

0 pro – 1 proti – 6 zdrž.

Nebylo přijato


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Akademicko-popularizační debaty“ žadatele Polis (FF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 2 000 Kč.“

5 pro – 1 proti – 1 zdrž.

Přijato


vii. CPS (FF, FSV, MFF, PřF)


Zástupce žadatele Jakub Gogela stručně představil projekt „Studentský internetový časopis“. Uvedl, že přispěvatelé budou pocházet z různých fakult.



Mgr. Glogr uvedl, že dle jeho názoru žádost nesplňuje podmínky výzvy, resp. mu není známa souvislost s pandemií. Navrhl požádat cestou běžné podpory. Gogela uvedl, že se domnívá, že žádost podmínky splňuje, jelikož časopis je věc, kterou lze dělat online.



Lundák se dotázal, zda jde o náhražku za přednášky či aktivity, které by za normální situace probíhaly klasicky. Gogela toto potvrdil.



Mgr. Konečný uvedl, že z hlediska objemu částky žádost do běžné podpory nespadá. Dále deklaroval, že pro střet zájmů nebude hlasovat.



Mgr. Glogr navrhl snížení na polovinu žádané částky.



Návrh usnesení:


„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Studentský internetový časopis“ žadatele CPS (FF, FSV, MFF, PF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 10 000 Kč.“


8 pro – 0 proti – 0 zdrž.


Přijato


b. Jiné

i. Daniel Karol (FF)



Mgr. Konečný shrnul připomínky komise.



Návrh usnesení:


„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Promluvme si“ žadatele Daniel Karol (FSV) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 19 780 Kč.“


8 pro – 0 proti – 1 zdrž.


Přijato


4. Různé

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK


Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK



Poslední změna: 20. leden 2022 14:04 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám