Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 8. listopadu 2021

Přítomni:

Bc. Martin Čihák (FF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Martina Horáková (3.LF), Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF), MUDr. Drahomír Kolenčík (LFP), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Veronika Vohlídková (PedF), Jan Kretschmer (PřF), Mgr. Martin Lundák (FF), Tamara Maňáková (3. LF)

Hosté:

Kateřina Grygarová (3. LF), Mgr. Ludmila Součková (UK Point), Mgr. et Mgr. Šárka Vohlídalová (UK Point), Milan Podmaník (ČMAK), Adam Karas (ČMAK),

Program:

  1. Zahájení

  2. Schválení zápisu ze zasedání Sociální komise AS UK ze dne 23. června 2021

  3. Vyjádření k návrhu Pravidel poskytování poradenských služeb Centra Carolina

  4. Informace z Rady KaM

  5. Podpora studentské zájmové činnosti

    a. Český model amerického kongresu

    b. 17. listopad

  6. Různé


1. Zahájení

Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo prezenčně v Malé zasedací síní Karolina

2. Schválení zápisu ze zasedání Sociální komise AS UK ze dne 23. června 2021

Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu bylo doručena několik připomínek, které budou zapracovány.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK schvaluje zápis ze zasedání Sociální komise AS UK ze dne 23. června 2021.“

Přijato tichým souhlasem

3. Vyjádření k návrhu Pravidel poskytování poradenských služeb Centra Carolina

Mgr. Glogr přivítal Mgr. Součkovou, vedoucí UK Pointu, a její kolegyni Mgr. Vohlídalovou. Děkuje UK Pointu, že připravili předloženy materiál, je velice přínosný.


Mgr. Součková – Počet klientů v poradnách UK Pointu a Centra Karolina každoročně stoupá. Bylo potřeba vytvořit jasné mantinely, jež budou chránit jak klienty, tak poradce. Materiál byl připravován přes léto s poradci, jimiž jsou psychologové a kouči. Připomínkoval jej právní odbor RUK a následně i tým okolo Mgr. Smužové. Doufají, že je tam vše vychytané. Není cílem někoho vyloučit či služby omezovat, ale letos se setkali s jedním intenzivním případem, kde mají podezření na psychotické onemocněn. Pak dochází k velké zátěži poradny a blokaci termínů pro další osoby. Impulzem pro tvorbu materiálu byla mimo počtu klientů i zkušenosti z praxe.


Mgr. Vohlídalová – Jak již bylo řečeno, materiál vznikal ve spolupráci s poradci, kteří se mohli k materiálu vyjadřovat. Materiál šel i k Mgr. Jindrovi, pověřenci UK pro GDPR, který přidal několik připomínek. Je tedy možné, že bude v materiálu drobná změna po zapracování jeho připomínek.


Mgr. Součková – Doteď pracovaly poradny podle Etického kodexu asociace VŠ poraden. Předložený materiál jde ale ještě za rámec základního fungování poradenského pracoviště a je nastavený na naše podmínky.


Mgr. Konečný – Děkuje za materiál. Zarazil jej však detail v čl. 10 odst. 1 písm. a), kde se hovoří o důvodech o rozvázání služeb poradny, a kde je uveden konflikt pracovně-právních vztahů se zaměstnáním na UK. Má obavu, zda se na jazykové úrovni neztrácí jedna z rolí poradny, kdy je mnoho otázek jistě spojeno s pracovními záležitostmi.


Mgr. Součková – Chápe za připomínku a děkuje za ni. Řeší i tyto konflikty a zádrhely. Jen nastalá situace, kdy je potřeba rady, není konfliktem zájmů. Může ale nastat případ, kdy daná osoba bude chtít podat žalobu či veřejně vystoupit proti UK, a pak je na místě poradenský vztah ukončit.


Mgr. Vohlídalová – Bod vznikl z důvodu, aby někdo nepřišel do poradny s žádostí o radu stran žaloby proti UK.


Mgr. Konečný – Děkuje za objasnění. Může tam být ale otázka typu inspekce práce či nějaký jiný obdobný podnět.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjádřila kladné stanovisko k návrhu Pravidel poskytování poradenských služeb Centra Carolina.“

7 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato

4. Informace z Rady KaM

Mgr. Glogr informoval, že 25.11. se koná plénum KaM, kde budou účastny všechny zainteresované osoby, jež nějak přichází do kontaktu s Radou KaM. Kdyby se někdo chtěl zúčastnit, tak ať mu napíše, rád poskytne více informací. Bylo zároveň dne 22. října 2021 vyhlášeno výběrové řízení na ředitele KaM. Osobně se mu na tom několik věcí nelíbilo – zejména to, že do něj nemohla přispět se svými připomínkami nová rektorka a nebyly učiněny kroky, aby nebyla role ředitele KaM zaměstnanecká, ale více manažerská. Bude však sestavena výběrová komise, do níž bude AS UK nominovat své členy. V prosinci se bude volit nové složení Rady KaM, kde má Sociální komise AS UK dva zástupce.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK bere na vědomí informace od Rady KaM.“

Přijato tichým souhlasem

5. Podpora studentské zájmové činnosti

a. Český model amerického kongresu

Tato žádost byla projednávána již v červnu, avšak tehdy bylo další projednání přerušeno.


Podmaník – Jedná se o studentský vzdělávací projekt, letos bude pořádán jeho 12. ročník. Jedná se o každoroční akci v Plzni, jež simuluje jednání Kongresu USA. Mají tak možnost vzdělávat přes 200 účastníků každý rok. Největší přínos pro ně je rozvoj soft skills, myšlenek o politice či právním státu. Zaměřují se zároveň na reálnou agendu Kongresu – od energetiky, přes životní prostředí až po reformu vzdělávání.


Karas – Jedná se o celouniverzitní projekt. UK je dlouhodobým partnerem a mají s ní výtečné vztahy. V Plzni využívají ubytování na kolejích UK, což znamená, že peníze poskytnuté UK následně vrátí oklikou zpátky. Letos bylo organizátorů 50, z toho přes 40 bylo z UK, zbytek byly středoškoláci, kteří na UK směřují. Přes 80 % účastníků je každoročně z UK. Podporou projektu se jedná o podporu studentů UK a jejich projektů.


Mgr. Glogr poděkoval za představení. Právní odbor RUK neměl k žádosti připomínek, všechny potřebné podklady byly zaslány.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. panu rektorovi podpořit akci „Český model amerického kongresu“ žadatele Centrum politických studií z.s., v souladu s Opatřením rektora č. 13/2018 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů, ve výši 85.000 Kč.“

9 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato

b. 17. listopad

Mgr. Glogr informoval, že žadatelem je Centrum spolků, studentů a absolventů UK.


Grygarová – Jedná se o akci k uctění památky 17. listopadu na Albertově, což je jeden z nejvýznamnějších studentských svátků na celém světě. Jako každý rok i letos bude podium, kde budou vystupovat zástupci studentů i akademiků UK, VŠE, MU či Rady VŠ. Univerzitní sbor bude zpívat hymny a studentské spolky prezentovat svou činnost. Letos bude speciální blok nazvaný „17. listopad očima generací“. Očekávají návštěvnost přes 1000 osob. Jedná se o akci určenou pro celou akademickou obec, studenty z celé ČR i pro veřejnost. Vystupující se účastní bez nároku na honorář, veškerý rozpočet jde na technické zázemí a zajištění projektu.


Mgr. Glogr – Právní odbor vyjádřil kladné stanovisko, nemá k žádosti žádné výhrady. Jen poukazují na to, že takto vysoká podpora je skutečně mimořádná.


MUDr. Kolenčík – jsou nějaké rezervní plány, kdyby nebylo možné pořádat takto velkou akci?


Grygarová – Kdyby bylo zakázáno shromažďování, tak by akce byla udělána spíše jako pietní, stejně jako v minulém roce. S hygienickou stanicí to komunikují.


Mgr. Konečný – Letos se nepočítá se stánky?


Grygarová – Počítá, studenti tam budou mít stánky pro sebeprezentaci. Už jich mají mnoho přihlášených.


Mgr. Glogr – Standardní akce dostávají podporu do 100.000 Kč, když se ale týkají více jak 1000 studentů, tak může být přiznána i větší částka. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi dobrou prezentaci UK jako celku, tak má za to, že si zaslouží takovouto podporu. V tomto roce bylo jen velmi málo žádostí, a tak má Sociální komise k rozdělení stále značné množství prostředků.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. panu rektorovi podpořit akci „17. listopad“ žadatele Centrum spolků, studentů a absolventů UK v souladu se v souladu s Opatřením rektora č. 13/2018 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů, ve výši 180.000 Kč.“

11 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato

6. Různé

Mgr. Glogr informoval o tom, že přestože se na jaře schvalovala kovidová podpora pro studentské aktivity, tak finance stále ještě nebyly odeslány a bylo mu sděleno, že se vše ještě vyřeší. Vyřizování těchto věcí je prý však zdlouhavé.


Mgr. Konečný – Chápe, že to nějakou dobu trvá, ale bylo by vhodné se spolky toto komunikovat a poslat jim informaci, že na ně myslíme, a nebýt jen zticha.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje znepokojení nad tím, že nebyly vyřízeny žádosti o podporu v rámci zvláštní výzvy na podporu online aktivit studentů v době pandemie covid-19, schválené Sociální komisí AS UK letním semestru akademického roku 2020/2021.“

11 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato


Do rozpravy se již nikdo nepřihlásil, a tak Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK



Poslední změna: 20. leden 2022 14:01 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám