Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 23. června 2021

Přítomni:

Bc. Martin Čihák (FF), Bc. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Kateřina Hlaváčová (HTF), Mgr. Tomáš Konečný (FF), MUDr. Anna Malečková (LFP), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Mgr. Martin Lundák (FF)

Hosté:

Radek Holodňák (Koridor), Petr Hrebenár, Marek Kvarda (Asociace studentů medicíny), Filip Liška (FF), Adéla Matoušová (PF), Matěj Mikyska (SČSF), Jan Pavlínek (CLS), Filip Vyskočil (Asociace studentů medicíny)

Program:

  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 24. května 2021

  2. Podpora studentské zájmové činnosti

    a. Český model amerického kongresu

  3. 3. Projednání žádostí v rámci Zvláštní výzvy na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19 – přerušené žádosti

    a. Adéla Matoušová (PF)

    b. Asociace studentů medicíny (LF HK)

    c. Koridor (FHS)

    d. Jaroslav Chýle (LFP)

    e. Pavel Petraš (LF HK)

    f. Common Law Society (PF)

    g. Filip Liška (FF)

  4. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo distančně prostřednictvím platformy MS Teams.


1. Schválení zápisu ze zasedání dne 24. května 2021

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 24. května 2021 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Podpora studentské zájmové činnosti

a. Český model amerického kongresu

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod. Jde o žádost obvyklou, kterou Sociální komise AS UK tradičně podporuje.


Mgr. Konečný vzhledem k tomu, že byl v době podání žádosti členem statutárního orgánu žadatele, stručně představil projekt, který UK již pět ročníků podporuje. Téměř všechny prostředky jdou na doplatky na úhradu ubytování na kolejích v Plzni. Zároveň uvedl, že z předloženého rozpočtu nevyčetl, na co konkrétně se žádá.


Mgr. Glogr doplnil že ekonomický odbor RUK ani právní odbor RUK neměl k žádosti námitek.


Mgr. Lundák se dotázal, zda bude přesunutí projednávání žádosti na říjen představovat pro organizátory problém. Mgr. Konečný uvedl, že se domnívá, že problém to nebude.


Mgr. Lundák se dále dotázal, v jaké výši byla žádost podpořena v loňském roce. Mgr. Konečný uvedl, že loni žadatelé žádali o 100.000 Kč, přičemž Sociální komise AS UK akci podpořila ve výši 85.000 Kč. Pokles byl zapříčiněn pandemickou situací.


Projednávání žádosti bylo vzhledem k nepřítomnosti žadatelů přerušeno.

3. Projednání žádostí v rámci Zvláštní výzvy na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19 – přerušené žádosti

a. Adéla Matoušová (PF)

Mgr. Glogr uvedl, že v žádosti chyběl rozpočet a požádal žadatelku o stručné zdůvodnění.


Matoušová uvedla, že počet lekcí fyzioterapie se bude odvíjet od výše schválené podpory. Mgr. Glogr poznamenal, že je třeba výši podpory stanovit nyní, jelikož Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podporu každé akce v konkrétní výši.


Matoušová uvedla, že maximální počet lekcí je 25, přičemž jedna lekce vyjde na 800 Kč.


Mgr. Konečný navrhl podpořit akci ve výši odpovídající deseti hodinám.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Online fyzioterapie“ žadatele Adéla Matoušová (PF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 8.000 Kč.“

7 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato

b. Asociace studentů medicíny (LF HK)

Zástupci Asociace studentů medicíny Vyskočil a Kvarda představil žádost a její rozpočet.


Mgr. Glogr uvedl, že byť kurzy německého jazyka považuje za přínosné pro studenty, nesplňuje z jeho pohledu podmínky výzvy. Doporučil podat žádost v rámci klasické podpory studentské zájmové činnosti.


Bc. Farkaš uvedl, že souhlasí s Mgr. Glogrem.


Mgr. Konečný poznamenal, že v rámci žádosti o klasickou podporu by žadatelé mohli žádat o vyšší částku.


Žadatelé žádost stáhli.

c. Koridor (FHS)

Zástupci Koridoru představili plánovaný způsob tvorby a obsah Podcastu o moderní evropské filosofické tradici.


Mgr. Konečný připomněl námitky, které Sociální komise AS UK uplatnila při prvním projednávání žádosti a navrhl částku ponížit.


Mgr. Lundák se dotázal, co vše zahrnuje částka na propagaci. Dále uvedl, že vzhledem k omezenému objemu prostředků je Sociální komise AS UK nucena škrtat výdaje, které nejsou nezbytné pro konání akce, což je např. částka na odměny organizátorům.


Holodňák uvedl, že propagace znamená vytvoření vizuální identity a grafiky projektu. Dále uvedl, že rozumí připomínkám týkajícím se honorářů pro organizátory. Nápad na podcast vznikl v době nejhlubší krize, kdy to vypadalo, že se studenti do konce roku do školy nevrátí.


Mgr. Konečný navrhl ponížit částku na 3.500 Kč.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Podcast o moderní evropské filosofické tradici“ žadatele Koridor (FHS) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 3.500 Kč.“

8 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

d. Jaroslav Chýle (LFP)

Mgr. Konečný uvedl, že v žádosti chybělo zdůvodnění žádané částky. Druhá námitka spočívá v tom, že aktivita jako program osobního rozvoje typově nepředstavuje aktivitu, která by měla být hrazena z financí univerzity.


Chýle stručně zdůvodnil požadovanou částku a představil obsah projektu. Jde o týdenní kurz, který není komerční a představuje pomoc pro studenty.


Mgr. Glogr uvedl, že aktivita nenaplňuje kritéria výzvy, částka pro lektora mu přijde nadsazená.


Bc. Farkaš uvedl, že se domnívá, že pokud by kurz stál pětinu komerční ceny, byli by studenti ochotní na něj přijít, i kdyby za něj museli určitou částku zaplatit. Chýle poznamenal, že vedení fakulty nesouhlasilo s tím, že by studenti měli za akci platit. Mgr. Glogr uvedl, že v takovém případě by fakulta měla akci zaplatit z vlastních prostředků.


MUDr. Malečková uvedla, že obecně aktivitu podporuje a vyzdvihla důležitost péče o duševní zdraví studentů, ale pokud žádost neobsahuje náležitosti a nespadá do rámce výzvy, nebylo by správné jí vyhovět.

Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK nedoporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Mindfulness seminář pro studenty“ žadatele Jaroslav Chýle (LFP) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19. Sociální komise AS UK doporučuje, aby aktivitu podpořila LFP.“

5 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato

e. Pavel Petraš (LF HK)

Mgr. Glogr uvedl, že zástupce žadatele se z dnešního zasedání omluvil a požádal o možnost doručit odůvodnění žádosti v pozdějším termínu.


Mgr. Konečný uvedl, že důvodem odložení žádosti bylo chybějící odůvodnění rozpočtu. V žádosti bylo uvedeno, že částka je na zpětné odměny pro studenty, kteří koordinovali dobrovolnickou činnost na fakultě.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Koordinace dobrovolníků proti pandemii“ žadatele Pavel Petraš (LF HK) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 8.000 Kč.“

5 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato

f. Common Law Society (PF)

Mgr. Konečný uvedl, že tendence Sociální komise AS UK v podpoře podcastů je taková, že se žádané částky krátí. Další námitka, která se při hodnocení objevila, se týkala částky za propagaci. Navrhl žádost podpořit s mírnou redukcí.


Bc. Farkaš upozornil žadatele na možnost využití nahrávací techniky, která je k dispozici v Kampusu Hybernská.


Pavlínek uvedl, že spolek do žádosti zahrnul pouze náklady na techniku, kterou by bylo možné přenášet. Žádost nezahrnovala náklady na propagaci.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Podcasty CLS“ žadatele Common Law Society (PF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 6.000 Kč.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

g. Filip Liška (FF)

Mgr. Konečný uvedl, že v porovnání s ostatními žádostmi na podporu podcastů je tato žádost spornější. Rozpočet nepokrývá výdaje, na které byla výzva určena. Druhá námitka je, že se jedná o oficiální akci FF UK, proto dle jeho názoru do výzvy nespadá.


Liška vysvětlil, že žadatelé se dohodli na spolupráci s FF UK až po podání žádosti a žádost stručně představil.


Mgr. Konečný uvedl, že např. částka ve výši 1.500 Kč je žádána na software, který je poskytován i zdarma. Domnívá se, že i vzhledem k celkovému rozpočtu nejde o typ aktivity, který do výzvy primárně spadá.


Mgr. Lundák se dotázal, zda existuje možné získat nějaké finance zpětně od FF UK např. formou stipendia. Liška uvedl, že se domnívá, že ano, ale půjde o nárazové zaplacení investovaného času organizátorů.


Mgr. Glogr uvedl, že s ohledem na druh akce a rozhodovací praxi navrhuje podporu ve výši 1.125 Kč.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi podpořit akci „Podcast Balast“ žadatele Filip Liška (FF) v souladu se zvláštní výzvou na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19, ve výši 1.125 Kč.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato


Mgr. Konečný uzavřel, že o proběhlé výzvě, na kterou bylo určeno celkem 200.000 Kč, a předložených žádostech jednala Sociální komise AS UK na třech zasedáních, přičemž na dubnovém zasedání byly podpořeny žádosti v celkové výši 115.694 Kč a na květnovém zasedání 58.680 Kč. Na dnešním zasedání byla celková alokace vyčerpána se zbytkem 1 Kč.

4. Různé

Bc. Farkaš navrhl přesunout zbylou 1 Kč ze Zvláštní výzvy na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19 do fondu Mikuláš.


MUDr. Malečková se dotázala, co se stane se zbylou 1 Kč v případě, že Sociální komise AS UK toto usnesení neschválí.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J.M. panu rektorovi převést zbývající 1 Kč ze Zvláštní výzvy na podporu on-line aktivit studentů v době pandemie COVID-19 ve prospěch Fondu na investiční rozvoj fakult a dalších součástí UK, tzv. fondu Mikuláš.“

1 pro – 0 proti – 3 zdrž.

Usnesení nebylo přijato


Mgr. Lundák se přimluvil za to, aby byly pozvánky na Sociální komisi AS UK zasílány dříve.


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK






Poslední změna: 20. leden 2022 14:14 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám