Vyjádření rektora Univerzity Karlovy k situaci v České televizi

Vyjádření rektora Univerzity Karlovy k situaci v České televizi

Jako představitel Univerzity Karlovy, která je zákonem i svojí tradicí zavázána odpovědně a se vším úsilím naplňovat úkoly v oblasti vědy a vzdělávání, považuji za potřebné vyjádřit se k situaci, která nastala na přelomu nového roku v České televizi. Univerzitu s touto institucí váže nejenom podobný veřejnoprávní charakter, ale i úkoly a poslání v oblastech výchovy, svobodného šíření názorů, prezentace české a světové kultury, propagace vědeckých poznatků a v mnoha dalších sférách.


Prosazování úzkých stranických zájmů ve vysílání, podléhání nátlaku ze strany zájmových skupin, omezování snah o objektivní náhled na problémy současného světa ohrožuje nejenom poslání České televize, ale dotýká se každého z nás, tedy i vysokých škol, a má - v nejširším slova smyslu - negativní dopady na rozvoj a upevňování demokratických základů státu.


V nastalé situaci se proto obracím na všechny, kdo mohou pomoci kultivovaně, racionálně a podle litery a smyslu právních předpisů, aby učinili vše pro nalezení rychlého a účinného řešení. Obracím se na Radu České televize, aby velmi seriózně a stejně přísně, jak činila dříve u jiných, zhodnotila i svoji vlastní činnost a její důsledky a vyvodila z toho jednoznačné závěry. Totéž očekávám i od ředitele České televize. Žádám ho, aby jednal s pocitem odpovědnosti za každé přijaté rozhodnutí a za jeho dopad na budoucnost instituce, v jejímž čele stojí. Obracím se na redaktory a pracovníky televize, kteří si dali za cíl obhajovat její poslání, aby vážili své kroky tak, aby bylo možné nacházet a najít východiska i ze situací zdánlivě neřešitelných. Žádám též poslance, senátory a ostatní politiky, aby prokázali nejenom slovy, ale i činy úctu k zákonům, které sami připravovali a přijali, zejména pak k jejich smyslu a cílům, a osobně udělali vše pro to, aby byly co nejdříve obnoveny podmínky pro plnění úkolů České televize. Všechny zúčastněné osoby by měly ukázat dobrou vůli, respekt k pravidlům, kterými se mají řídit a odpovědnost za úkoly, které jsou povinni plnit. A také velkorysost a úctu jeden k druhému a ke všem občanům tohoto státu.


Česká televize nepatří ani jejímu řediteli, ani Radě, ani politikům - je institucí národní, její poslání v oblasti kultury je nezastupitelné a jedinečné, a proto náprava musí být učiněna v co nejkratší době. Mohu-li být tomu jakkoliv nápomocen, jsem vždy ochoten pomoci při jednání a nalézání cest, po kterých je třeba dále postupovat. Tuto nabídku předkládám nejen jménem svým, ale i jménem vedení Univerzity a jejího Akademického senátu. Podaří-li se nám zvládnout tento úkol, bude to nadějí i pro zvládnutí problémů, které nás v budoucnosti očekávají.


V Praze dne 2.1.2001


Ivan Wilhelm

rektor Univerzity Karlovy



Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám