Cena Kateřiny Krausové

Cena Kateřiny Krausové

Dne 11. ledna 2001 byla v Ústavu románských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy již po sedmé předána Cena Kateřiny Krausové, která je udělována každoročně za nejlepší diplomovou práci v oboru španělský jazyk nebo španělsky psané literatury. Cena byla ustavena v roce 1993 k uctění památky absolventky oboru španělština Kateřiny Krausové.


Laureátem posledního ročníku se stal Mgr. Aleš Kepart za diplomovou práci Xavier Zubiri a jeho spis "Inteligencia sentiente", vedenou doc. Josefem Forbelským. V ní po úvodní prezentaci filozofovy osobnosti autor rozvinul (komparativně, ve srovnání s klasickou i soudobou filozofií) popis a kritickou analýzu Zubiriho systému. Ačkoliv filozofie není Kepartovým studijním oborem, díky znalosti klasické filologie a myslitelů starověku a středověku a zájmu o filozofy 19. a 20.století osvědčil schopnost úspěšně aplikovat své vědomosti na kritický výklad a zhodnocení Zubiriho filozofického odkazu. Jeho práce se tak interdisciplinárně přesunula z původně zamýšlené oblasti filozofického eseje do oblasti náročného filozofického komentáře.


Cenu převzal Aleš Kepart z rukou Boženy Krausové, Kateřininy matky, za účasti dalších členů rodiny, vedení fakulty, ústavu, poroty a dalších hostů.


PhDr. Anna Mištinová, FF UK

Foto Forum: Lenka Saulichová


Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám