Nadace předávala výroční ceny

Nadace předávala výroční ceny




Svět je plný paradoxů. Zatímco necelých patnáct tisíc diváků na stadionu a nějaký ten milion u televizních obrazovek se snažilo vydýchat fotbalový zápas mezi českými a severoirskými fotbalisty, necelé dvě stovky hostů začaly sledovat na slavnostním večeru předávání výročních cen Nadace Karla Pavlíka. Na jedné straně sláva, peníze a davové šílení, na druhé straně celoživotní, nikdy nekončící práce, studium a zachráněné životy. Tak lze stručně charakterizovat obsah těchto dvou akcí středečního podvečera a večera.


Ale vraťme se k předávání výročních cen Nadace Karla Pavlíka (nese jméno po prvním nemocném, kterému byla v Československu úspěšně transplantována ledvina - v roce1966).


Tentokrát se správní rada Nadace rozhodla udělit Výroční cenu za rok 2000 prof. MUDr. Vladimíru Kočandrlemu, DrSc. a doc. MUDr. Jiřímu Jirkovi, DrSc., za zahájení klinického programu orgánových transplantací v Československu.



Ve velké aule Karolina za přítomnosti zástupce UK prof. MUDr. Vladimíra Tesaře, DrCs., proděkana pro vědeckou práci a výzkum 1. LF přednesli své úvodní proslovy MUDr. Štefan Vítko, předseda správní rady Nadace Karla Pavlíka a MUDr. Karel Filip, CSc., ředitel IKEM. Stručně zhodnotili přínos vyznamenaných pro české lékařství a vědu a zmínili se o pokrocích, kterých bylo díky oslavencům dosaženo. Oba odměnění ve svých vystoupeních vzpomínali na své začátky, úspěchy i problémy, se kterými se potýkali při zavádění a prosazování transplantací ledvin a později i plic, slinivky a dalších orgánů. Závěrem tohoto příjemného večera zaznělo hudební matiné v podání Františka Novotného (housle) a Bohumila Smejkala (housle, viola).


Na konec by se hodilo připomenout, že Nadace Karla Pavlíka byla založena v roce 1992 a jejím základním posláním je ovlivňovat odbornou i laickou veřejnost ve prospěch rozvoje transplantační medicíny. A je lhostejné, zda se jedná o pomoc dárcovstvím tělesných orgánů, finančních prostředků či jinou činností.


K. Vašíček


Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám