Lékařská fakulta v Hradci Králové

Lékařská fakulta v Hradci Králové


Prohlášení přijaté na shromáždění členů akademické obce

a dalších zaměstnanců Lékařské fakulty v Hradci Králové

Univerzity Karlovy v Praze dne 17. října 2001

My, akademičtí pracovníci, studenti a další zaměstnanci Lékařské fakulty v Hradci Králové UK v Praze jsme se sešli dne 17. října 2001 v souvislosti s kritickou situací, která vznikla ve financování vysokých škol a konstatujeme, že:


    Protestujeme proti dosavadnímu řešení problematiky financování vysokých škol. MŠMT flagrantně porušilo dohodu mezi představiteli VŠ a MŠMT (která stanovila financovatelný nárůst počtu studentů a navýšení finančních prostředků alespoň o 2 mld. Kč pro vysoké školy v r. 2002). Současný návrh rozpočtu nedovoluje ani udržet stávající úroveň naší fakulty, UK a vysokého školství obecně a vylučuje její další rozvoj. Dále se zvětšuje rozdíl podpory státu pro vysoké školství v ČR a ve vyspělých evropských zemích. Jde o zřetelný projev dlouhodobé neochoty státu převzít svůj díl zodpovědnosti za rozvoj vysokého školství.

      Považujeme současný stav za dále neudržitelný, pokračování tohoto stavu by nevyhnutelně vedlo k dalším destruktivním dopadům nejen na naši fakultu, Univerzitu Karlovu a další vysoké školy, ale obecně na úroveň vzdělanosti populace České republiky.

        Pokud nedojde k dohodnutému navýšení prostředků na vysoké školy, bude mít tato skutečnost přímé následky na provoz a činnost naší fakulty. Současný finanční stav ohrožuje kvalitu vzdělávání i výzkumu, hrozí mj. odliv pedagogů mimo fakultu a v návaznosti potom hrozí i ovlivnění kvality studijních programů, omezení projektů výměnných stáží našich studentů, přijímání studentů do postgraduálního studia i rozvoje mezinárodní spolupráce. Fakulta by byla též přinucena omezit počet přijímaných studentů v roce 2002.

          Vyslovujeme plnou podporu Deklaraci Akademického senátu UK v Praze ze dne 12. 10. 2001 a aktivitám rektora UK, cíleným ke konstruktivnímu řešení této kritické situace.

            Vyslovujeme podporu protestním akcím, kterými upozorňují další vysoké školy veřejnost na současnou kritickou situaci ve vysokém školství.

              Vzhledem k tomu, že standardní vyjednávací postupy na různých úrovních k nápravě kritického stavu nevedly je nutné upozornit na tuto situaci širokou veřejnost a obrátit se na ni s žádostí o podporu.

              Vyzýváme všechny parlamentní strany ke konstruktivnímu řešení situace ve financování vysokých škol.

              Shromáždění členů akademické obce a dalších zaměstnanců Lékařské fakulty v Hradci Králové UK v Praze dne 17. října 2001 proto žádá, aby Akademický senát spolu s děkanem fakulty zvážili případné další kroky, podporující snahu o dohodnuté navýšení rozpočtu pro vysoké školy.


              Pokud odpovědní činitelé nepochopí argumentaci vysokých škol vyzývá toto shromáždění akademický senát a vedení Univerzity Karlovy ke koordinaci dalších důraznějších protestních akcí.


              prof. MUDr. Ivo Šteiner, CSc.

              děkan Lékařské fakulty UK v HK doc. MUDr. Vladimír Geršl, CSc.

              předseda AS Lékařské fakulty UK v HK



              Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
              Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
              Sdílet na:  
              Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
              Máte dotaz ?
              Kontakty

              Univerzita Karlova

              Ovocný trh 560/5

              Praha 1, 116 36

              Česká republika


              Identifikátor datové schránky: piyj9b4

              IČO: 00216208 

              DIČ: CZ00216208




              Jak k nám