Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 20. června 2022

Přítomní:

Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Martina Horáková (3.LF), Kamila Otrubová (1.LF), JUDr. Michal Říha (PF), Matěj Višňa (1.LF), Bc. Veronika Vohlídková (PedF)

Hosté:

doc. RNDr. Markéta Martínková, Ph.D. (KR), Mgr. Jaroslav Švec (RUK), Ing. Miluše Valdová (KaM)

Program:


  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 9. května 2022

  2. Přiznávání stipendií na podporu ubytování na UK v akademickém roce 2022/2023

  3. Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2022/2023

  4. Informace k vymáhání poplatků spojených se studiem

  5. Podpora studentské zájmové činnosti

      a. 

    UK Hockey Prague z.s.

  6. Informace z Kolejí a menz

      a. 

    Rada Kolejí a menz

      b. 

    Švehlovka

  7. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo prezenčně v Malé zasedací síni Karolina.

1. Schválení zápisu ze zasedání dne 9. května 2022

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 9. května 2022 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Přiznávání stipendií na podporu ubytování na UK v akademickém roce 2022/2023

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo doc. Martínkové.


Doc. Martínková uvedla, že předkládaný materiál se aktualizuje každý rok a letos v něm je několik drobných změn. Zejména dochází u některých ubytovacích stipendií k povinnému navýšení koeficientu z 2,7 na 3,4 životního minima. Pro rozpočet UK půjde o zatížení v řádech desetitisíců korun.


Mgr. Farkaš se dotázal, zda se mění vzorec pro standartní výpočet ubytovacího stipendia a pokud ne, zda se o tom s ohledem na celkové výdaje univerzity uvažuje. Doc. Martínková uvedla, že vzorec se nemění. Mgr. Švec doplnil, že UK pracuje s určitým obnosem peněz přiděleným ministerstvem a neexistuje jedna daná výše základního stipendia. Na navýšení by musely jít vlastní prostředky univerzity. Doc. Martínková uvedla, že částky, které na ubytovací stipendium přicházejí, jsou různé a těžko se předvídá, jaké navýšení by si univerzita mohla dovolit. Univerzitu čeká navýšení výdajů na energie a zvyšování stipendií se nyní z opatrnosti neplánuje. Studentům je k dispozici stipendium v akutní tíživé situaci.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k návrhu OR č. X – Přiznávání stipendií na podporu ubytování na UK v akademickém roce 2022/2023.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

3. Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2022/2023

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo doc. Martínkové.


Doc. Martínková uvedla, že zásadní je v této oblasti zvýšit povědomí o příspěvku ve výši 500 Kč na stravu, který je studentům, kteří čerpají sociální stipendium automaticky připisován na ISIC. Navržené změny dále okomentoval Mgr. Švec. Uvedl, že dochází k navýšení s ohledem na zvyšování minimální mzdy, na kterou je výše stipendia navázáno.


Mgr. Farkaš uvedl, že využití příspěvku na stravu je možná limitováno tím, že ho lze využít jen v menzách a vzhledem k tomu, že KaM opět navyšuje ceny, vystačí příspěvek už jen na 5 obědů (polévku a hlavní jídlo). Dotázal se, zda se neuvažovalo o navýšení, vzhledem k tomu, že zátěž pro rozpočet univerzity by byla v celkovém objemu prostředků minimální. Doc. Martínková uvedla, že rozumí, že je to složitá otázka, ale argumentace je v podstatě stejná jako u ubytovacího stipendia. Bude na tento podnět pamatovat příští rok. Mgr. Glogr se rovněž přimluvil za zvýšení příspěvku. Mgr. Švec podotkl, že je třeba zamyslet se nad tím, jaká je v této otázce role univerzity.


Bc. Vohlídková se dotázala, zda student v souvislosti se sociálním stipendiem obdrží nějakou informační podporu, aby se například o příspěvku na stravu vůbec dozvěděli. Doc. Martínková uvedla, že v rozhodnutí je vypsáno, co všechno studentovi univerzita přiznala. Stipendium mu přijdou automaticky na účet a na ISIC se automaticky vloží částka na stravu. Mgr. Švec doplnil, že se rovněž společně s UK Pointem pracuje na tom, aby se informace o výplatě stipendií a příspěvku na stravu objevovala i na jiných kanálech.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k návrhu OR č. X – Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2022/2023.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

4. Informace k vymáhání poplatků spojených se studiem

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo doc. Martínkové.


Doc. Martínková uvedla, že jde o každoročně předkládaný materiál, který obsahuje souhrnnou informaci o roli rektorátu v případech, kdy studenti poplatky i přes výzvy z fakult neuhradí. Do roku 2016/17 se vymáhání poplatků neřešilo, což vytvářelo obrovskou sociální nespravedlnost vůči studentům, kteří poplatky zaplatili. Peníze, které získá univerzita na poplatcích, směřují na prospěchová stipendia.


Mgr. Glogr připomněl, že v minulém roce se o vymáhání poplatků hovořilo v souvislosti s Milostivým létem, které se nyní bude opakovat a je zvědav, jak se to projeví. Doc. Martínková uvedla, že Milostivého léta využili 4 dlužníci. Nyní se k tomu ve spolupráci s OVV chystá velká informační kampaň.

5. Podpora studentské zájmové činnosti

a. UK Hockey Prague z.s.

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo zástupkyni žadatele, která žádost stručně představila. Spolek žádá o příspěvek na tradiční akci Derby o Krále Prahy, která se koná každý rok. Akce je primárně určená pro studenty a účastní se jí studenti z různých fakult i v jiných pozicích než hracích.


Mgr. Farkaš uvedl, že v rozpočtu jsou uvedeny účastnické poplatky, ale žádné vstupné. Dotázal se, zda se bude vstupné na akci vybírat. Zástupkyně žadatele upřesnila, že položka účastnické poplatky zahrnuje vstupné.


Mgr. Glogr připomněl, že právní ani ekonomický odbor neměl k žádosti výhrady a navrhl žadateli vyhovět.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce podpořit akci „Derby o Krále Prahy“ žadatele UK Hockey Prague z.s., v souladu s Opatřením rektora č. 13/2018 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů, ve výši 20.000 Kč.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

6. Informace z Kolejí a menz

a. Rada Kolejí a menz

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že na minulém zasedání se Rada KaM vyjadřovala k opatření ředitele KaM, kterým se upravují ceny jídla v menzách. Informoval, že došlo k navýšení ceny jídel z důvodu nárůstu ceny vstupů (mezd, surovin, energií), kvůli kterým se navýšily i ceny za ubytování.


Mgr. Farkaš uvedl, že když se před rokem stabilizovaly ceny, navrhovalo se to s tím, že má ještě dojít k optimalizaci. Tehdy se vypovídala smlouva na dynamický nákup potravin a ceny efektivně klesly. Nyní nastává otázka, zda v tomto kontextu ceny skutečně zvyšovat na úkor studentů. Chápe, že ředitelka KaM chce udržet co nejvyšší marži, ale studentské ceny by měly zůstat minimální a rezerva tu je. Nevidí tedy důvod pro skokový nárůst.


Ing. Valdová uvedla, že do ceny jídla se promítá cena třech základních vstupů, a to mezd, surovin a energií. Například ceny masa se zvedly o desítky procent a vedení KaM se rozhodlo plošně navýšit mzdy všem zaměstnancům o 5%. O nárůstu cen elektřiny není třeba hovořit. Dále uvedla, že za dobu, co je ve funkci, zaznamenává požadavky studentů na kvalitnější jídlo.


JUDr. Říha poznamenal, že většina fakult se i přes předpokládaný prorůstový rozpočet ocitne v černých číslech, protože reálná hodnota peněz se odtrhla od té nominální. Vzhledem k vývoji cen se domnívá, že problém nárůstu cen za jídlo v menzách se bude řešit znovu.

b. Švehlovka

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že na minulém jednání se komise zabývala projektem rekonstrukce koleje Švehlovka. Položila si otázku, zda a do jaké míry rekonstrukce zvýší životní standard ubytovaných a jaké bude vnitřní uspořádání koleje s ohledem na to, že jde o památkově chráněnou budovu.


Mgr. Farkaš uvedl, že se rovněž diskutovalo o tom, zda je vůbec možné vzhledem k památkové ochraně Švehlovku zrekonstruovat na kolej vyššího standardu (tj. například zhotovit samostatná sociální zařízení na pokojích). Dotázal se, zda k projektu existuje konkrétní dokumentace, ze které by toto vyplývalo. Ing. Valdová uvedla, že zadání z rektorátu bylo připravit projekty tak, aby je univerzita mohla zařadit do dotačního programu MŠMT. Samotné zadání generovalo výběr kolejí, které se sem zařadí a bylo potřeba zpracovat projektovou dokumentaci, což je pro kolej rozsahu Švehlovky složitý proces. Nicméně projekt týkající se Švehlovky byl již připraven z roku 2015, proto se mohla do seznamu zařadit. Dnes se pouze soutěží dodavatel, který projekt z roku 2015 zaktualizuje a upraví tak, aby odpovídal současné legislativě. Záměrem tohoto projektu rekonstrukce je, aby se Švehlovka podobala původním vizím.


Mgr. Glogr uvedl, že by stálo za prověření to, zda se vnitřní dispozice mohou změnit s ohledem na to, jaké typy ubytování jsou nejžádanější. Ing. Valdová uvedla, že pokud má být Švehlovka luxusním ubytováním s vlastním sociálním zařízení v každém bytě, může se projekt z roku 2015 vyhodit. Pokud by se vytvářel nový projekt, je nemožné to stihnout tak, aby se mohl účastnit dotačního programu MŠMT.


Mgr. Farkaš uvedl, že preferuje, aby se upřednostnily projekty, které zasahují největší množství studentů. Ing. Valdová uvedla, že jsou jiné koleje, kde vyšší standard je a s touto poptávkou se počítá i v rámci jiných rekonstrukcích. Švehlovka je však i za současné situace plně obsazena a je o ní velký zájem. Domnívá se, že pokud by se zrekonstruovala, bude o ní stále velký zájem, i pokud bude mít sociální zařízení na chodbě. Mgr. Farkaš poznamenal, že nelze zaměňovat atraktivitu a nutnost.

7. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.



Zapsala: Mgr. Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK



Poslední změna: 11. říjen 2022 21:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám