Evropská rada pro výzkum udělila grant vědkyni z UK


Praha, 22. 11. 2022 – Evropská rada pro výzkum udělila granty ve výši 636 milionů EUR začínajícím vědeckým talentům v celé Evropě. Mezi čtyřmi sty výzkumnic a výzkumníků je také Erin Carson z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. Informatička a matematička bude díky pětiletému grantu analyzovat numerické výpočty a hledat nové algoritmy pro výpočetní systémy.


Evropská výzkumná rada (ERC). Rozdělila mezi mladé vědkyně a vědce celkem 636 milionů EUR a pomáhá tak vynikajícím mladším odborníkům, kteří mají po doktorátu 2 až 7 let zkušeností, rozjet vlastní projekty, vytvořit týmy a prosadit své nejslibnější nápady.


Je radost vidět tuto novou skupinu bystrých mozků na začátku své kariéry, která je připravena posunout svůj výzkum do nových výšin. Nemohu dostatečně zdůraznit, že Evropa jako celek – jak na vnitrostátní úrovni, tak na úrovni EU – musí nadále podporovat a posilovat své slibné talenty. Musíme povzbudit mladé výzkumníky, kteří jsou vedeni čirou zvědavostí, aby šli za svými nejambicióznějšími vědeckými nápady. Investice do nich a jejich hraničního výzkumu jsou investicemi do naší budoucnosti,“ uvedla u příležitosti předání grantů předsedkyně Evropské výzkumné rady prof. Maria Leptinová.


Prostředky ERC investuje do vědeckých projektů zahrnujících všechny obory výzkumu od inženýrství přes vědy o živé přírodě až po humanitní vědy. „Cílem mého ERC projektu je změnit způsob, jakým lidé přistupují k vytváření a analyzování výpočetních algoritmů pro skutečně velké počítače, ty největší superpočítače na světě,“ vysvětlila Erin Carson, která před svým působením na Matematicko-fyzikální fakultě UK vystudovala informatiku na University of Virginia a pokračovala na Ph.D. na University of California.

V roce 2016 přijela na Matfyz na pozvání zdejšího profesora Katedry numerické matematiky Matfyz Zdeňka Strakoše. „Velmi si vážím toho, že s Erin mohu spolupracovat, je to veliká radost. Mohla si vybrat z řady velmi významných světových pracovišť. To, že pracuje na naší fakultě je pro Univerzitu Karlovu mimořádným přínosem a věřím, že bude mít brzy zajištěnu trvalou pozici a perspektivu. Kéž bychom podobných mimořádných lidských i profesionálních osobností získávali co nejvíce,” uvedl Zdeněk Strakoš.



Více informací najdete v Univerzitním časopise Forum zde.


Tisková zpráva ke stažení zde.



ZA SPRÁVNOST:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 721 285 565

e-mail: pr@cuni.cz


Poslední změna: 22. listopad 2022 14:51 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám