Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 7. listopadu 2022

Přítomní:

Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Jakub Horký (PF), Martina Horáková (3.LF), Mgr. Jan Křovák (FSV), Mgr. Tomáš Konečný (FF)

Hosté:

Kateřina Grygarová (3.LF), Mgr. Miroslav Čermák (RUK), Jakub Vašák (CPS)

Program:


  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 10. října 2022

  2. Informace z Rady Kolejí a menz

      a. 

    Jmenování ředitelky Kolejí a menz

      b. 

    Ceny stravování

  3. Podpora studentské zájmové činnosti

      a. 

    Česká model amerického kongresu 2022 + Československé křižovatky

      b. 

    Uctění památky 17. listopadu na Albertově

  4. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo prezenčně v Malé zasedací síni Karolina.

1. Schválení zápisu ze zasedání dne 10. října 2022

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 10. října 2022 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Informace z Rady Kolejí a menz

a. Jmenování ředitelky Kolejí a menz

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že minulý týden byla jmenována nová ředitelka KaM Mgr. Hurdová. Rada KaM tuto informaci však dosud neobdržela oficiální cestou, proto se Mgr. Hurdová se dostaví až na následující zasedání Sociální komise.

b. Ceny stravování

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že Rada KaM vyjádřila kladné stanovisko k opatření ředitele, kterým se stanoví postup kalkulace cen za stravování v menzách KaM. Nově jmenovaná ředitelka navrhla vrátit se k určování cen stravného v menzách pomocí vzorce stanoveného v předloženém materiálu. Rada KaM vyjádřila souhlas s tím, aby tato úprava cenové politiky nabyla účinnosti od 1. ledna 2023. Maximální cena jednoho jídla bude garantována ve výši 99 Kč včetně DPH.


Mgr. Farkaš uvedl, že garantovat studentskou cenu na 99 Kč včetně DPH mu s ohledem na výši státní dotace (zhruba 18 Kč) připadá jako výsměch studentům. V nedotované jídelně, která potřebuje generovat zisk, stojí oběd 118 Kč. Nová ředitelka KaM by měla nechat vyhotovit audit efektivity, protože někde se peníze musí ztrácet. Mgr. Glogr uvedl, že vedení KaM si je vědomo, že například způsob nákupu surovin v současné době není ideální. Od příštího roku by mělo dojít k zavedení dynamického nákupního systému.


Mgr. Konečný se dotázal, zda byla nová strategie určování cen vyhotovena podle předem stanoveného plánu tak, aby se KaM dostaly do černých čísel. Mgr. Glogr uvedl, že změna povede spíše ke snížení ztráty. Podle Mgr. Konečného zvýšení cen v takovém případě nedává smysl. Mgr. Farkaš uvedl, že argumentaci KaM je třeba podrobit kritice, protože z porovnání cen na jiných univerzitách je zjevné, že ztráty lze minimalizovat jinými způsoby.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK bere na vědomí informace z Rady KaM.“

7 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato

3. Podpora studentské zájmové činnosti

a. a. Český model amerického kongresu 2022 + Československé křižovatky

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo zástupci spolku, který seznámil Sociální komisi AS UK s vyúčtováním projektu Český model amerického kongresu 2022. Inflace navýšila výdaje o částku, která se nedala snadno předem vyčíslit. Zároveň se zvýšila cena ubytování na kolejích a nepodařilo se vyjednat slevu z předchozích let.


Mgr. Farkaš uvedl, že některé druhy nákladů mu nesedí, např. na MHD. Zástupce spolku uvedl, že celkem se akce účastnilo 200 osob včetně organizátorů. Mgr. Farkaš dále uvedl, že položka „náklady na teambuilding“ mu nepřijde jako položka přímo spojená s akcí.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce podpořit akci „Český model amerického kongresu 2022“ žadatele Centrum politických studií, z.s., v souladu s Opatřením rektora č. 13/2018 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů, ve výši 85.000 Kč.“

6 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce podpořit akci „Československé křižovatky“ žadatele Centrum politických studií, z.s., v souladu s Opatřením rektora č. 13/2018 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů, ve výši 15.000 Kč.“

7 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Přijato


b. Uctění památky 17. listopadu na Albertově

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo zástupkyni Centra spolků, studentů a absolventů UK, z. s., která představila tradičně konanou vzpomínkovou akci na Albertově a jednotlivé doprovodné akce. Žádost obsahuje plánovaný rozpočet a předkladatelé žádají o příspěvek ve výši 100.000 Kč.


Mgr. Farkaš se dotázal, jakým způsobem se v tomto případě liší podpora studentské zájmové činnosti od platby UK na akci, kterou pořádá. Tato akce by měla být hrazena z jiné části rozpočtu, než je podpora studentské zájmové činnosti. Mgr. Čermák poznamenal, že v rozpočtu UK žádný zdroj na financování celé akce nesedí. Žádaná částka představuje zhruba třetinu nákladů a v tuto chvíli jde o nejlepší kompromis. Celá akce operuje s nižším rozpočtem, než tomu bylo v minulých letech a jde i o nouzové řešení. Mgr. Farkaš uzavřel, že pokud UK organizuje důležitou akci, měla by si na ní vyčlenit prostředky do zvláštní kapitoly a nečerpat peníze studentským spolkům.


Mgr. Konečný uvedl, že chápe, že jde o mimořádné řešení, a dotázal se, zda je k dispozici informace o tom, jaká částka zbývá k dočerpání v kapitole na podporu zájmové činnosti studentů. Mgr. Glogr uvedl, že v tuto chvíli přesně neví, ale nestává se, že by se vyčerpaná částka blížila stanovenému limitu.


Mgr. Čermák uvedl, že jde o studentskou akci a nevidí paralelu mezi ní a např. akcemi při výročí UK a podobně. Mgr. Konečný uvedl, že mu naopak přijde, že akce je ze strany UK prezentována jako její.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce podpořit akci „Uctění památky 17. listopadu na Albertově“ žadatele Centrum spolků, studentů a absolventů UK z.s., v souladu s Opatřením rektora č. 13/2018 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů, ve výši 100.000 Kč.“

5 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Přijato

4. Různé

Mgr. Farkaš požádal, aby členové Sociální komise dostávali pozvánku na zasedání komise, resp. alespoň informaci o jejím konání minimálně týden před jejím zasedáním.


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Mgr. Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK


Poslední změna: 16. leden 2023 15:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám