UK udělila čestný doktorát mexickému etnologovi Portillovi

UK udělila čestný doktorát mexickému etnologu Portillovi

Čestný doktorát Univerzity Karlovy (UK) udělili 30.května 2000 její představitelé mexickému etnologu, historikovi a literárnímu historikovi Migueli Leónu-Portillovi.


Čestnou vědeckou hodnost dostal Portilla za celoživotní dílo v oboru etnologie a literatura nativní (domorodé) Mezoameriky.


Profesor Miguel León-Portilla je výraznou mexickou badatelskou osobností v oblasti etnologie, historie a literární historie předkolumbovského období Latinské Ameriky. Jeho práce je vysoce uznávána i v mezinárodním měřítku. Portillova celoživotní vědecká činnost představuje novou etapu ve vývoji studia postklasického Mexika. Toto období dnes nelze podle odborníků studovat bez Portillových prací.


Portillova vědecká činnost se soustřeďuje na etnohistorické a lingvistické výzkumy předkolumbovských kultur středního Mexika, otázky jazyka a literatury náhuatlu, rozbor předkolumbovských rukopisů a studium španělského humanismu v Mexiku. Jeho práce se zaměřuje rovněž na kulturní a historické vztahy mezi severozápadním Mexikem a jihozápadem USA.



Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám