Estonský prezident převzal pamětní medaili Univerzity Karlovy

Estonský prezident převzal pamětní medaili Univerzity Karlovy

Pamětní medaili Univerzity Karlovy převzal dne 31. května ve Vlasteneckém sále Karolina estonský prezident Lennart Meri, který byl v České republice na oficiální státní návštěvě. Rektor UK Ivan Wilhelm při této slavnostní příležitosti zdůraznil, že medaile je výrazem úcty nejen k prezidentovi, ale i k estonskému lidu.


Univerzita uděluje pamětní medaili s otiskem pečeti ze zakládací listiny vysokého učení osobnostem, které se zasloužily o rozvoj vědy, vzdělanosti a akademických svobod. Děkan Filozofické fakulty UK Petr Kolář shromážděným připomněl, že Meri je významnou kulturní postavou Estonska, která díky svému těžkému osudu - vyhnanství na Sibiři a politickému útlaku po dokončení vysokoškolských studií - získala bohaté životní zkušenosti. Ty pak Meri zúročil jako spisovatel, dramatik, překladatel a organizátor výzkumných cest po někdejším Sovětském svazu, uvedl Kolář.


Estonský státník na závěr slavnostního shromáždění přednesl projev na téma Evropská identita v budoucnosti. Zaměřil se v něm zejména na problémy a společné znaky, které spojují Estonsko a Českou republiku usilující o vstup do Evropské unie.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám