Na Univerzitě Karlově se rozvíjí doktorské studium formou cotutelle

English see bellow


Praha 8. prosince 2023 – Na Univerzitě Karlově proběhlo v pátek 8. prosince mezinárodní setkání věnující se doktorskému studiu pod dvojím vedením (známé pod francouzským názvem cotutelle), které umožňuje studentům vypracovat část své disertační práce na zahraničních pracovištích. Hlavním cílem bylo zejména poskytnutí užitečných informací o tomto specifickém druhu studia, představení možností podpory ze strany univerzity a možností dalšího rozvoje a spolupráce na mezinárodní úrovni.


Letošní setkání bylo určeno nejen referentkám a referentům, ale také garantkám a garantům, proděkankám a proděkanům a PhD školitelkám a školitelům. Díky tomu se stalo užitečnou platformou ke sdílení zkušeností z oblasti cotutelle a navázání bližších kontaktů.


V rámci bohatého programu zazněl mimo jiné příspěvek paní doktorky Heleny Reichlové působící na Fyzikálním ústavu AV ČR a na Technische Universität Dresden, která má bohaté zkušenosti jak s cotutelle studiem, tak s mezinárodní spoluprací na doktorské úrovni obecně. Na toto téma dále promluvil také pan profesor Bernd Büchner (profesor na TU Dresden a ředitel na IFW Dresden). V neposlední řadě si přítomní vyslechli příspěvek Mgr. Barbory Boušové a Lenky Drugové z pracovního týmu DAAD IP Praha o možnostech finanční podpory skrze výzkumná stipendia DAAD.


Doktorát „pod dvojím vedením“ (these en co-tutelle) je založen na spolupráci se zahraničními partnerskými univerzitami a umožňuje studentům doktorského studia vypracovat část své disertační práce na zahraničních pracovištích a pod vedením odborníků z obou institucí zapojených do meziuniverzitní spolupráce. Společné vedení disertační práce je zajištěno dvěma školiteli – jedním z každé zapojené instituce – a posluchač tráví část doktorského studia na obou institucích.


Tato spolupráce významně přispívá k prohloubení internacionalizace doktorského studia a v dlouhodobém hledisku podporuje zapojení vědy a výzkumu na fakultách do mezinárodního prostoru.


Tisková zpráva ke stažení ZDE




Doctoral studies in the form of cotutelle are being developed at Charles University



Prague, December 8, 2023 - An international meeting dedicated to the dual-supervised doctoral studies (known under the French name cotutelle), which allows students to develop part of their dissertation at foreign institutions, was held at Charles University on Friday, December 8. The main objective was mainly to provide useful information about this specific type of study, to present the possibilities of support from the university and the possibilities of further development and cooperation at international level.


This year's meeting was intended not only for referees, but also for supervisors, vice-deans and PhD supervisors. This made it a useful platform to share experiences in the field of cotutelle and to establish closer contacts.


The rich programme included, among others, a contribution by Dr. Helena Reichlová, working at the Institute of Physics of the CAS and at the Technische Universität Dresden, who has extensive experience both in cotutelle studies and in international collaboration at PhD level in general. Professor Bernd Büchner (Professor at TU Dresden and Director at IFW Dresden) also spoke on this topic. Last but not least, the attendees heard a presentation by Mgr. Barbara Boušová and Lenka Drugová from the DAAD IP Prague working team on the possibilities of financial support through DAAD research scholarships.


The "double-supervised" doctorate (these en co-tutelle) is based on cooperation with foreign partner universities and allows doctoral students to prepare part of their dissertation at foreign workplaces and under the supervision of experts from both institutions involved in inter-university cooperation. The joint supervision of the dissertation is provided by two supervisors - one from each participating institution - and the student spends part of the doctoral studies at both institutions.


This collaboration contributes significantly to the deepening of the internationalisation of doctoral studies and, in the long term, promotes the involvement of faculty research in the international arena.



Poslední změna: 27. prosinec 2023 10:40 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám