Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 11. prosince 2023


Přítomni: Bc. Marek Boňko (FSV), Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PřF), Pavel Linzer (PF), Karel Mikulčák (LFP), Matyáš Uvíra (2.LF), Bc. Veronika Vohlídková (PedF) | Mgr. Michael Glogr (PF), Jakub Gogela (FF), MUDr. Kateřina Grygarová (3.LF), Georgia Hejduková (PF), Mgr. Jakub Horký (PF), Kateřina Procházková (PF)


Omluveni: Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Eliška Mašková (FaF), Oskar Vogl (ETF), Kateřina Tamchynová (PF)


Hosté: Ondřej Horký (ETF), Mgr. Miroslava Hurdová (KaM), Ondřej Chwiedziuk (MFF), Štěpán Chytrý (2.LF), Mgr. Tomáš Konečný (UK Point), Hana Kroupová (IFMSA), Tamara Maňáková (IFMSA), Ondřej Míka (PřF), David Pavlorek (FF), Mgr. Zuzana Poláková (UK Point), Tadeáš Stein (FaF), Luděk Svoboda (PF), Vít Šrámek (PřF), Radovan Štencel (PF)

Program


  1. Zahájení a schválení programu zasedání

  2. Schválení zápisu ze zasedání Sociální komise AS UK ze dne 6. listopadu 2023

  3. Nominace dvou kandidátů do Rady Kolejí a menz UK

  4. Podpora zájmové činnosti studentů na UK

      a. 

    Motolák, z.s. (všeobecná podpora)

      b. 

    Matfyzák, spolek studentů a přátel MFF UK z.s. (všeobecná podpora)

      c. 

    Spolek českých studentů farmacie z.s. (všeobecná podpora)

      d. 

    Centrum politických studií z.s. (všeobecná podpora)

      e. 

    IFMSA Česká republika z.s. (všeobecná podpora)

      f. 

    Studentské uskupení EGEA Praha při České geografické společnosti z.s. (všeobecná podpora)

      g. 

    Debatní klub studentů a přátel UK – Mikulášské akademické mistrovství České a Slovenské republiky 2023 (jednorázová podpora)

  5. Různé

1. Zahájení a schválení programu zasedání

Bc. Boňko, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo prezenčně v Malé zasedací síni Karolina s možností distančního připojení.

2. Schválení zápisu ze zasedání Sociální komise AS UK ze dne 6. listopadu 2023

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání Sociální komise AS UK konaného dne 6. listopadu 2023 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

3. Nominace dvou kandidátů do Rady Kolejí a menz UK

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod s tím, že mu na místa dvou kandidátů byly doručeny tři návrhy, a to Michael Glogr (PF), Jakub Gogela (FF, PF) a Radovan Štencel (PF). Rovněž okomentoval proces samotné volby, která bude probíhat tajně prostřednictvím hlasovací aplikace UK.

Následně se každý z kandidátů stručně představil a proběhla diskuse.

Výsledky tajného hlasování:

Pro Mgr. Michaela Glogra bylo odevzdáno 6 hlasů.

Pro Jakuba Gogelu bylo odevzdáno 7 hlasů.

Pro Radovana Štencla bylo odevzdáno 8 hlasů.

Usnesení

Sociální komise AS UK navrhuje AS UK delegovat do Rady kolejí a menz UK Radovana Štencla a Jakuba Gogelu.“

Schváleno

4. Podpora zájmové činnosti studentů na UK

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že z celkové původní částky 1 mil. Kč zbývá na podporu zájmové činnosti studentů na UK 462 765 Kč. Pokud budou všechny dnešní žádosti podpořeny, bude zbývat 67 765 Kč.

a. Motolák, z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a požádal zástupce předkladatele o představení žádosti.

Zástupce spolku Matyáš Uvíra uvedl, že spolek Motolák je z 2. LF a žádá o všeobecnou podporu, kterou by využil na tři akce, které jsou popsány v žádosti. Spolek se snaží hospodařit vyrovnaně a pokrývat akce z vlastních zdrojů, ale náklady se zvyšují, proto se rovněž snaží využívat možností podpory jako je tato.

Bc. Boňko tlumočil komentář Mgr. Farkaše, že v žádostí nesedí součet odhadovaných celkových nákladů. Zástupci spolku vysvětlili, že se stala chyba při zpracovávání žádosti a rozpočet bude v žádosti upraven odpovídajícím způsobem.

Mgr. Konečný doplnil, že právní i ekonomický odbor vyjádřily k žádosti kladné stanovisko.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity Motolák, z. s. částkou 30 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů.“

9 pro – 0 proti – 1 zdrž.

Schváleno

b. Matfyzák, spolek studentů a přátel MFF UK z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a požádal zástupce předkladatele o představení žádosti.

Zástupce spolku Ondřej Chwiedziuk představil předloženou žádost a stručně okomentoval akce, který spolek pořádá. Spolek vzhledem ke zvyšování cen potřebuje přispět do rozpočtu, aby nemusel snižovat počet aktivit.

Mgr. Konečný doplnil, že právní i ekonomický odbor vyjádřily k žádosti kladné stanovisko.

Bc. Boňko tlumočil komentář Mgr. Farkaše, že odhadované celkové výdaje jsou nižší než odhadované celkové příjmy a z žádosti nevyplývá, co bude tvořit případná přiznaná podpora. Spolek žádá o částku 50 000 Kč, ale v podkladech je uvedena částka 40 000 Kč. Mgr. Konečný uvedl, že není proti pravidlům přiznat vyšší částku s určitou rezervou a nevyčerpané prostředky následně vrátit.

MUDr. Grygarová uvedla, že Sociální komise má zvyk nepodporovat v rámci zájmové činnosti studentů reprezentační plesy.

Bc. Boňko shrnul, že žádost bude upravena tak, aby vycházely finanční ukazatele a aby byla jistota, že peníze nebudou využity na ples, ale na doplňkové aktivity. Navrhl v tomto smyslu upravit usnesení.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity Matfyzák, spolek studentů a přátel MFF UK z.s. částkou 50 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů a s výhradou opravy části C a doplnění, že finanční prostředky nebudou využity na podporu reprezentačního plesu.“

11 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

c. Spolek českých studentů farmacie z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a požádal zástupce předkladatele o představení žádosti.

Zástupce spolku Tadeáš Stein představil činnost spolku a předloženou žádost. Do žádosti vybrali tři největší akce, jednak studentskou vědeckou konferenci, kde si studenti mohou nanečisto vyzkoušet prezentovat své diplomové práce či výzkum. Dále farmaceutický ples a zahradní slavnost. Spolek chce tyto tři akce udržet na jejich dosavadní úrovni, což by nebylo možné bez navýšení rozpočtu.

Bc. Boňko uvedl, že žádost obsahuje stejné problémy jako předchozí, tedy nesedí ukazatel C a žádá se o podporu plesu. Domnívá se, že zástupce žadatele zde věrohodně prezentoval, že spolek pořádá i jiné akce, na které by podporu mohl využít.

Mgr. Konečný doplnil, že právní i ekonomický odbor vyjádřily k žádosti kladné stanovisko.

MUDr. Grygarová uvedla, že je otázka, zda by Sociální komise měla podporovat studentské mobility. Osobně je toho názoru, že ano. Mgr. Glogr uvedl, že cestovné je dle pravidel z podpory vyloučeno. Stein vysvětlil, že student si cestu hradí sám, spolek pouze hradí ubytování atd. partnerskému zahraničnímu spolku, když jeho zástupci přijedou do ČR, což je reciproční. Mgr. Konečný uvedl, že pravidla ukládají jasné omezení, že podpořené akce musí být akce konané v rámci UK. To ale není věc, která by bránila schválení žádosti.

Bc. Boňko shrnul, že žádost bude podpořena s výhradou, že finanční prostředky budou využity na zájmovou činnost v rámci UK. Z proběhlé diskuse vyplynulo, že takových akcí spolek pořádá dostatek, aby na ně mohla být podpora využita.

Mgr. Glogr uvedl, že v tomto smyslu musí být následně uzavřena příslušná smlouva o podpoře.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity Spolek českých studentů farmacie z.s. částkou 100 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů s výhradou doplnění, že finanční prostředky budou využity v rámci zájmové činnosti na UK.“

5 pro – 0 proti – 2 zdrž.

Schváleno

d. Centrum politických studií z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a požádal zástupce předkladatele o představení žádosti.

Zástupce spolku Luděk Svoboda představil spolek a jeho činnost, která spočívá v podoře občanské angažovanosti, ideálů svobody, právního státu a lidských práv. Za tím účelem pořádá debaty, workshopy a semináře pro studenty zejména vysokých, ale i středních škol, které mají za cíl zvyšování povědomí o politice. Spolek žádá o všeobecnou podporu na akce, které jsou popsané v žádosti.

Mgr. Konečný doplnil, že právní i ekonomický odbor vyjádřily k žádosti kladné stanovisko po doplnění účetní závěrky spolku.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity Centrum politických studií z.s. částkou 50 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů.“

9 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

e. IFMSA Česká republika z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a požádal zástupce předkladatele o představení žádosti.

Zástupkyně žadatele Tamara Maňáková představila spolek IFMSA Česká republika, která sdružuje všechny studenty medicíny v ČR. Činnost spolku je velmi různorodá, zástupkyně žadatele stručně představila vybrané akce. Dále uvedla, že část C obsahuje chybu, kterou vysvětlila.

Mgr. Glogr se dotázal, zda je IFMSA univerzitním spolkem. Mgr. Konečný uvedl, že ano, spolek je zapsaný na všech pěti fakultách a svou povahou je spolkem s nadfakultní působností.

MUDr. Grygarová se dotázala, zda se na finanční podpoře spolku podílí i ostatní lékařské fakulty z jiných univerzit, jejichž studenty spolek sdružuje. Maňáková uvedla, že podporují činnost na jejích vlastních fakultách.

MUDr. Grygarová se dále dotázala, zda se žádá o finanční prostředky i na jiných fakultách. Maňáková uvedla, že ano a doplnila detaily.

Bc. Boňko se dotázal, jak probíhá koordinace mezi jednotlivými větvemi IFMSA, protože se obává situace, že přijdou další žádosti z jiných větví. Maňáková uvedla, že vedení IFMSA komunikuje s jednotlivými pobočkami, které o žádostech vědí. Mgr. Konečný doplnil, že je to spolek s jedním IČO.

MUDr. Grygarová poznamenala, že vzhledem k tomu, že se žádá o podporu na UK i na 3.LF, dochází k její multiplikaci. Vadí jí, když se podpora pak používá na věci, které by měly být financované z jiných zdrojů.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity IFMSA Česká republika z.s. částkou 100 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů s výhradou opravy části C žádosti o podporu.“

1 pro – 0 proti – 6 zdrž.

Neschváleno

Mgr. Konečný uvedl, že pravidla obsahují i možnost vrátit žadateli žádost k dopracování.

Zástupkyně žadatele uvedla, že nerozumí obavám členů komise, protože ostatní spolky žádají o finanční prostředky na stejné projekty a žádosti jim byly schváleny. MUDr. Grygarová uvedla, že praxe, že nebudou podporovány reprezentační plesy a seznamovací kurzy, existuje, i když není nikde výslovně napsaná, a přimluvila se za to, aby se toto v psaných pravidlech upravilo. Mgr. Konečný uvedl, že u jednorázových podpor to upraveno je.

MUDr. Grygarová dále uvedla, že problém je, že spolek působí na více univerzitách a přišlo by jí nespravedlivé, kdyby UK ze svých prostředků podporovala akce, které se konají na jiných univerzitách, aniž by bylo například známo, jaká finanční podpora plyne od těchto dalších univerzit. Proto by bylo dobré žádost doplnit o údaje o tom, jakým směrem finanční podpora půjde a kteří studenti budou konkrétně podpořeni.

Mgr. Konečný shrnul, že by bylo možné žádost schválit za předpokladu doplnění rozkladu částek použitých na jednotlivé akce a příjmů od jednotlivých přispěvatelů.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity IFMSA Česká republika z.s. částkou 100 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů s výhradou opravy v části C a dodání čestného prohlášení o skladbě plánovaných příjmů a výdajů ve vztahu k zapojeným subjektům IFMSA Česká republika.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

f. Studentské uskupení EGEA Praha při České geografické společnosti z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a požádal zástupce předkladatele o představení žádosti.

Zástupce žadatele Vít Šrámek představil spolek, který působí na PřF a jeho činnost. Pro studenty spolek pořádá cestovatelské přednášky, debaty s vyučujícími či noční přespolní běhy. Na celoevropské úrovni pořádá EGEA krátkodobé výměnné pobyty a kongresy s tím, že EGEA Praha bude jeden z těchto kongresů pořádat. Žádost je podaná za Českou geografickou společnost, která uskupení EGEA formálně zaštiťuje. Vyjádření doplnil zástupce České geografické společnosti Ondřej Míka, který uvedl, že Česká geografická společnost podporuje uskupení EGEA již od roku 2019, kdy se naposledy pořádal geografický kongres. Příští rok se bude geografický kongres konat znovu, a to v květnu v Karlovarském kraji po dobu pěti dnů. Účastníků se očekává zhruba 140 a bude mít značný mezinárodní přesah. Druhá registrace na kongres bude otevřená pouze pro studenty geografických oborů PřF UK.

Bc. Boňko se dotázal, proč žadatel zvolil žádost o všeobecnou podporu, když jejím účelem je podpořit jednu akci a jednorázová žádost by tak dávala větší smysl. Zástupci žadatele vysvětlili, že jim byl tento postup doporučen od proděkana pro studijní záležitosti.

Mgr. Konečný doplnil, že právní i ekonomický odbor vyjádřily k žádosti kladné stanovisko, i když právně je situace trochu specifická. Zvolenou formu žádosti chápe tak, že má umožnit vyčerpat případný zbytek na další aktivity. U jednorázové akce je navíc třeba do 60 dnů od konání akce předložit vyúčtování, zatímco u všeobecné podpory je tato lhůta delší.

Zástupci žadatele doplnili, že peníze poskytnuté v rámci podpory budou věnovány na přípravu dvou dnů z programu konference, kterého se primárně mají účastnit studenti UK.

Bc. Boňko uvedl, že hrazení nákladů na ubytování z poskytnutých prostředků se mu zdá problematické. Mgr. Konečný vyjádřil opačný názor, z hlediska pravidel to podle něj problematické není.

Usnesení

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce poskytnout všeobecnou jednorázovou finanční podporu zájmové činnosti na aktivity Studentského uskupení EGEA Praha při Česká geografická společnost z.s. částkou 50 000 Kč, a to v souladu s čl. 2 odst. 2 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů s výhradou doplnění, že finanční prostředky budou využity v rámci zájmové činnosti na UK.“

6 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

g. Debatní klub studentů a přátel Univerzity Karlovy – Mikulášské akademické Mistrovství České a Slovenské Republiky 2023, z.s.

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že zástupkyně žadatele nedorazila. Navrhl, aby projednávání žádosti bylo přerušeno.

Projednávání žádosti bylo přerušeno (6 pro – 0 proti – 0 zdrž.)

5. Novinky z KaM

Bc.Boňko, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo Mgr. Hurdové.

Mgr. Hurdová uvedla, že nejnovější záležitosti jsou dvě. Vedení KaM požádalo Radu KaM o navýšení cen kolejného, které dlouho zvažovalo. Rada KaM schválila, že ceny ubytování se navýší o 8%, a to od 1. 3. 2024, aby studenti měli dostatek času na tuto změnu zareagovat. Navýšení cen je podloženo zejména tím, že dojde k navýšení sazby DPH, která je součástí ceny za ubytování o 2%. V případě, že by KaM na tuto změnu nezareagovaly, za první měsíc by to způsobilo ztrátu 715 000 Kč. Další navýšení, se kterým se KaM potýkají, je inflace, která je nyní již kolem 11%. Ve srovnání s minulým rokem došlo k dramatickému navýšení cen energií. Jde o relevantní faktory, které vedení KaM vedlo k tomu, že požádalo Radu KaM o navýšení cen. Druhá změna spočívá v novém Organizačním řádu, do kterého bylo nově včleněno Centrum Krystal. Nadto byl zrušen jeden celý útvar. Pro rok 2024 se připravují akce investičních záměrů, jak byla Sociální komise AS UK informována na posledním zasedání. S RUK KaM spolupracují na novém dotačním titulu OP-JAK, kde chtějí žádat o 10 milionů Kč, které budou využity na budování bezbariérových přístupů.

Usnesení

Sociální komise AS UK bere na vědomí informace od ředitelky Kolejí a menz UK.“

Schváleno tichým souhlasem

6. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.

Bc. Boňko, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Mgr.Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Bc. Marek Boňko, předseda Sociální komise AS UK


Poslední změna: 8. únor 2024 15:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám