Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 25. dubna 2024


Přítomni: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), Tereza Entlerová (3.FL), RNDr. Andrej Farkaš (MFF), Karel Mikulčák (LFP), Leona Petlíková (2.LF), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (ÚJOP) | Ngoc Hung Hoang (3.LF), Nela Fialová (FVS)


Omluveni: PhDr. Zdeňka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Matyáš Uvíra (2.LF)


Hosté: Mgr. Miroslav Čermák (RUK), doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (KR)


Program

  1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli

  2. Novinky z PR UK

  3. Výroční zpráva Didaktikonu za rok 2023

  4. Zpráva o veletrzích vzdělávání uchazečské sezony 2023/2024

  5. Různé


1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, přivítala všechny přítomné a zahájila zasedání. Dotázala se, zda má někdo připomínky k navrženému programu zasedání.  Připomínky nikdo nevznesl, navržený program byl schválen tichým souhlasem.


2. Novinky z PR UK

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach informoval, že v bezpečnostním výboru PSP ČR se v současné chvíli jedná o možném zřízení parlamentní vyšetřovací komise k zásahu při prosincové střelbě na FF UK. Dále uvedl, že byly zahájeny kroky směřující k restrukturalizaci webu cuni.cz, a to tzv. krizové řešení, které přinese změnu struktury 1. a 2. úrovně a grafického designu. Vznikla rektorátní pracovní skupina, která se tomu bude věnovat. Bude rovněž v dohledné době svolána schůzka fakult, které zvažují případnou reformu fakultních webů a redakčních systémů. Dále uvedl, že proběhla diskuse o tom, že by na podzim vyšlo zvláštní číslo časopisu UK Forum, které by bylo tematicky věnováno FF UK. Stručně se věnoval také otázce návštěvnosti webu a sociálním sítím UK v souvislosti s prosincovou tragédií. Dále uvedl, že ve spolupráci s ČT a fakultami by měla vzniknout databáze odborníků. ČT databázi rozdělila pouze do několika jednotek oblastí, zájmem UK je s ní pracovat i jinak. Dále uvedl, že se podařilo dokončit smlouvu o spolupráci s pražským planetáriem a hvězdárnou Planetum. Příští rok se bude planetárium otevírat a bude jedno z nejmodernějších planetárií na světě. Dále informoval o vyhlášení soutěže Claim pro UK. S hl. m. Praha probíhají jednání a vypadá to, že UK by se mohla spolupodílet na organizaci Olympijských her mládeže v roce 2026. Dále uvedl, že do Didaktikonu se podařilo získat dotace ministerstva kultury. Závěrem pro informaci zmínil problémy s nekalou reklamou na sociálních sítích.


Dr. Farkaš v souvislosti s restrukturalizací webu cuni.cz tlumočil usnesení přijaté na zasedání Komise pro IT AS UK. Dále se dotázal, co všechno se v rámci nekalé reklamy propaguje a jak je to pro UK nevýhodné. Mgr. Čermák uvedl, že jde o propagaci jazykových kurzů s tím, že odkaz vždy vede na cizí web. V důsledku se tím zneužívá logo UK. UK to vždy nahlašuje jako zneužití svého symbolu a Meta to vždy na základě stížnosti skryje v řádu minut.


Dr. Farkaš dále uvedl, že předmět soutěže Claim pro UK se v ideálním případě zadává odborníkům. Dotázal se, zda je na tom UK finančně tak špatně, že to musí za 10 000 Kč zadávat studentům. Fialová vyjádřila nesouhlas s dr. Farkašem a uvedla, že podobná soutěž může mít dle jejího názoru pozitivní vliv. Doc. Vlach uvedl, že vyhlášení soutěže předcházela příprava rozsáhlého materiálu, který obsahuje tuzemské i celosvětové rešerše o tom, jak lze claim získat. Otázka, jakou formu zvolit, je složitá, ale do výběru budou kromě dalších zahrnuti i odborníci na PR. Mgr. Čermák uvedl, že cílem je sesbírat podněty od akademické obce.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí Novinky z PR UK.“

Schváleno tichým souhlasem

3. Výroční zpráva Didaktikonu za rok 2023

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že Didaktikon fungoval v loňském roce v pilotním režimu, předložená zpráva je pozitivní. 5000 návštěvníků Didaktikonu v Kampusu Hybernská, kteří se účastnili vzdělávacích workshopů, je skvělé číslo. Podařilo se zajistit i propojení mezi 9, resp. 10 fakultami, které se projektu zúčastnily a nasměrovat vzdělávací kurzy pro akademické pracovníky. Probíhá také inovace expozic, protože se na ně podařilo získat dotace od MŠMT a ministerstva kultury. Jak to bude v letošním roce zatím není jasné, protože vyčleněný rozpočet s ohledem na vysokou návštěvnost může být už v říjnu vyčerpán, doc. Vlach shání peníze i z externích zdrojů.


Dr. Farkaš uvedl, že kalendář a systém z jeho uživatelské zkušenosti nebyl úplně ideální. Dotázal se, zda je ještě nějaký prostor pro růst a jaký je výhled. Doc. Vlach uvedl, že toto je na širší diskusi s dalšími členy vedení UK.


Mgr. Bubeníková se dotázala, jaký je poměr zapojených fakultních škol. Doc. Vlach uvedl, že fakultní školy jsou zapojené, ale neví v jaké procentuální míře. Co se týče rozšiřování spolupráce do Středočeského kraje, 6. května 2024 se bude konat sraz zástupců odborů školství napříč Prahou a pan radní pro školství ze Středočeského kraje byl pozván, mají zájem vstoupit. Řešením by bylo v rámci udržitelnosti udělat putovní expozice a posílat je na střední školy, středočeský kraj by přesun zaplatil. Mgr. Čermák doplnil, že fakultní školy jsou oslovovány primárně.

Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK roli bere na vědomí Výroční zprávu Didaktikonu za rok 2023.

Schváleno tichým souhlasem

Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK roli podporuje další rozvoj vzdělávacího centra Didaktikon.

9 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

4. Zpráva o veletrzích vzdělávání uchazečské sezony 2023/2024

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že materiál obsahuje shrnutí toho, co se událo, a řadu zajímavých informací pro další kroky v této oblasti. Důležité je, že se podařilo sjednotit propagační brožury napříč UK. Materiál obsahuje i přehledy návštěvnosti na univerzitních webech. Pro reformu uchazečských webů jsou tyto ukazatele důležité, Mgr. Čermák doplnil, že několik desítek tisíc lidí tyto aktivity navštěvuje, kolik lidí navštíví přímo stánek UK je rovněž kvantifikováno na základě rozdaných materiálů. Poprvé byla využita expozice, která byla uzpůsobena prostorám, ve kterých se daná aktivita konala, a to ve svých příslušných variantách. Mapuje se také o které typy studijních programů se uchazeči ucházejí. Od toho se odráží i plánované kroky týkající se uchazečských portálů. Portály nakarlovku.cz a studycharles.cz budou sjednoceny pod jednu hlavičku s tím, že bude přebrána i problematika CŽV a nabídka kurzů ÚJOP.


Mgr. Bubeníková uvedla, že v materiálu napsáno, že některé fakulty se do určité míry finančně spolupodílely. Dotázala se, zda si doc. Vlach a Mgr. Čermák myslí, že kdyby UK navýšila financování, zapojilo by se více fakult. Mgr. Čermák upřesnil, že toto se týká jen veletrhů na Slovensku. Systém je nastaven tak, že RUK platí kompletně prezentaci na českých veletrzích, zatímco na slovenských poskytuje jen určitý finanční základ a fakulty doplácí dle svého zájmu.


Mgr. Bubeníková dále uvedla, že v plánu na příští rok je pokusit se s fakultami dojednat vstřícnější přístup při uvolňování studentů z výuky na veletrhy. Dotázala se, zda problém působí spíš to, že fakulty se zdráhají studenty oslovit nebo to, že jsou studenti příliš zahlceni vlastní prací a studiem. Doc. Vlach uvedl, že studenti se na veletrzích střídají, což je kompromis mezi tím, že student tam chce být a jeho jinými povinnostmi. Mgr. Čermák uvedl, že problém je to například na lékařských fakultách kvůli blokové výuce. Administrativní zátěž častého střídání je vysoká a pro organizaci na místě je také jednodušší mít tytéž studenty delší dobu. Problém s nedostatkem studentů rok od roku narůstá. Například PF UK má vynikající model, který by bylo dobré implementovat i jinde. Fialová popsala fungování pracovní skupiny pro propagaci, která funguje na PF UK.


Petlíková uvedla, že střídání jí připadá žádoucí i z toho hlediska, že opakované odpovídání na stejné dotazy 8 hodin denně může být unavující. Dva dny se jí zdají akorát.


Dr. Farkaš poznamenal, že by bylo dobré mít pro fakulty metodiku, jak střídání studentů nastavit. Model PF UK, kdy si fakulta drží vybranou skupinou lidí, je dobrý.


Mgr. Bubeníková uvedla, že jí zaujalo, že mezi všemi veletrhy je jedna střední škola. Dotázala se, zda má OVV RUK pojem o tom, jak moc se na středních školách pohybují akademici a studenti z fakult a přednáší o svých oborech. Mgr. Čermák uvedl, že zmíněná střední škola je zaběhnutý formát, kdy fakulty požádaly, aby tam RUK poslal centrální informátory. Na základě tohoto formátu se uvažuje o zavedení série výjezdů na střední školy. Ve spolupráci s UK Pointem se budou vybírat příslušné školy na základě dostupných dat. Jinak nejsou na UK výjezdy na střední školy nijak zmapovány.


Bc. Čech navázal na minulém zasedání zmíněný projekt České spořitelny „Den pro školu“ a uvedl, že by se mohli zapojit nejen akademici, ale i studenti. K zájmu studentů o propagační aktivity uvedl, že na PF UK zájem studentů takový, že se musí dělat do pracovní skupiny výběrové řízení. Přijde mu ostudné, pokud některé fakulty nejsou schopny najít 8 takových studentů. Petlíková poznamenala, že některé fakulty nevysílají studenty, ale studijní referenty. Mgr. Čermák uvedl, že RUK v tomto ctí rozhodnutí fakult, nemůže jim hovořit do toho, koho vyšle. Na příštím zasedání Komise pro třetí roli AS UK přislíbil informovat o vývoji diskuse s fakultami v této oblasti.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí Zprávu o veletrzích vzdělávání uchazečské sezóny 2023/2024.

Schváleno tichým souhlasem

5. Různé

Mgr. Bubeníková avizovala, že na příštím zasedání Komise pro třetí roli AS UK bude třeba zvolit nového předsedu.


Bc. Čech připomněl usnesení týkající se rovného odměňování na UK, které Komise pro třetí roli AS UK schválila na svém březnovém zasedání. Avizoval, že na květnové zasedání AS UK byl předložen k projednání návrh změny Vnitřního mzdového předpisu UK a dotázal se, zda tento návrh projednala či bude projednávat Rada pro rovné příležitosti. Doc. Vlach uvedl, že si není jistý. Bc. Čech uvedl, že by bylo vhodné uvědomit příslušné orgány o tom, že je to potřeba. Návrh změny se mu jeví tak, že skutečně půjde o změnu jen na papíře, což dělá z UK ve vztahu k jeho zaměstnancům a zaměstnankyním i MŠMT nedůvěryhodného partnera. Například navržené snížení osobního ohodnocení v souvislosti zvýšení tarifu mu připadá na hraně zákonnosti.


Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, poděkovala všem za účast a zasedání ukončila.



Zapsala: Mgr.Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Kristýna Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK


Poslední změna: 24. květen 2024 16:18 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám