Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 23. května 2024


Přítomni: Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Tereza Entlerová (3.FL), RNDr. Andrej Farkaš (MFF), Jan Fiala (FTVS), Ing. Jan Hrabovský (MFF), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Karel Mikulčák (LFP), Leona Petlíková (2.LF), Bc. Martina Pustková (FHS), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (ÚJOP), Bc. Veronika Vohlídková (PedF) | Ngoc Hung Hoang (3.LF)


Hosté: Mgr. Miroslav Čermák (RUK), Andrea Rashovska (1.LF), Mgr. Petra Štanclová (KR), PhDr. Ing. Rostislav Trávníček (RUK), Jonáš Vala (3.LF), doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (KR)


Program

  1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli AS UK

  2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 21. března 2024

  3. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 25. dubna 2024

  4. Informace z PR UK

  5. Zdroj financování webu cuni.cz

  6. Vzdání se funkce předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK

  7. Volba předsedkyně/předsedy Komise pro třetí roli AS UK

  8. Různé


1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli AS UK

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, přivítala všechny přítomné a zahájila zasedání. Dotázala se, zda má někdo připomínky k navrženému programu zasedání.  Připomínky nikdo nevznesl, navržený program byl schválen tichým souhlasem.

2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 21. března 2024

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, se dotázala, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK dne 21. března 2024. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

3. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 25. dubna 2024

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, se dotázala, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK dne 25. dubna 2024. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

4. Informace z PR UK

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že proběhlo jednání s Českou televizí, kde zástupci UK dojednávali databázi mediálně zdatných odborníků. Na fakulty v této souvislosti odešla prosba o identifikaci vhodných odborníků, které UK nabídne České televizi pro různá témata. Odborníci budou zařazeni podle oborového / projektového třídění vědeckých výstupů. Do konce června by měla být databáze hotová a bude sloužit jako základ budoucí databáze, která bude implementována do WhoIs. Kromě toho se s Českou televizí domluvila spolupráce ve smyslu zapojení studentů, měla by vzniknout platforma složená i ze zástupců UK a studentů, kde by se projednávala témata typu role veřejnoprávních médií ve společenském prostoru či financování médií. Dále uvedl, že na KR předkládá ideový materiál týkající se sjednocení zkratek a názvů na UK. Bude to dlouhodobý proces, protože bude znamenat změnu Přílohy č. 1 Statutu UK, ve kterém by rád zavedl sjednocující pravidla napříč UK. Byla provedena analýza u Ústavu jazyka českého, jak by se zkratky měly správně používat. Dále informoval, že proběhl rektorský sportovní den. Vývoj byl zaznamenán také v oblasti uchazečských webů, doc. Vlach připomněl, že dochází k jejich sjednocení, bude do nich pravděpodobně implementována také středoškolská odborná činnost, CŽV či mikrocertifikáty. Také se podařilo do SIS zavést kolonku „marketingový popis“. Dále uvedl, že běží krizové řešení faceliftu univerzitního webu, sešla se pracovní skupina důležitých stakeholderů napříč přispěvateli na web cuni.cz. Existuje první návrh grafického řešení a struktury a je otázka, jak dopadnou následné debaty. Dr. Trávníček doplnil, že pojem „facelift“ je odpovídající, OVV v tuto chvíli nechce měnit obsahy webu. Web by měl být uživatelsky příjemnější, a i v tomto duchu bude nový facelift splňovat požadavky. Doc. Vlach dále uvedl, že ples UK byl přesunut na 17. ledna 2025, a to i na základě usnesení plesového výboru. Program i místo konání (Žofín) bude stejné. Jediné, co by mohlo zvýšit cenu, je zvýšená cena cateringu. Dále informoval o tom, že probíhaly kurzy Didaktikon pro nematurující na středních školách, které byly velmi úspěšně (cca 1000 lidí). Závěrem informoval o tom, že na KR předložil Strategii propagace UK na příští dva roky. Je rozdělena do různých bloků, jeden z nich je vznik návštěvnického minicentra UK v průchodu z Celetné do Opitzova domu. Dalšími bloky jsou inovace webů, příprava mediaplánu a komunikace vědy. Dr. Trávníček doplnil, že nastal čas připravit mediaplán, který bude součástí marketingového plánu, který na UK absentuje. Nastal čas ho připravit a identifikovat v něm cílovou skupinu, strategii, komunikační kanály, komunikační témata atd. Budou vznikat ve spolupráci s dalšími útvary napříč RUK i fakultami. Doc. Vlach uvedl, že marketingovou strategii by chtěl mít do konce roku 2025 kompletně připravenou a její součástí bude kromě mediaplánu například i strategie komunikace UK na sociálních sítí či strategie krizové komunikace.

Dr. Farkaš se dotázal, zda fakulty dostaly návod či jinou formu podpory pro tvorbu marketingového popisu programu. Doc. Vlach uvedl, že to tvorbu návodu zadal, na fakulty bude zaslán.


Bc. Čech se dotázal, zda z analýzy uchazečských webů vyplývá, že uchazeči nechodí na fakultní weby či na web nakarlovku.cz. Doc. Vlach uvedl, že když je na centrálním webu dělení podle fakult, je to téměř nenavštěvovaná stránka. Členění podle fakult nezajímá členění podle fakult, ale podle oborů.


Petlíková se dotázala, zda se podařilo zkoordinovat kategorie odbornosti. Doc. Vlach uvedl, že ano, proto to chvilku trvalo. Tabulka je dělena podle toho, co chce Česká televize, a přidalo se k tomu dělení podle CEP, což je mnohem jemnější dělení a vědci jsou na to zvyklí z projektů.


Dr. Kudláčková požádala o upřesnění počtu bloků v připravované Strategii propagace UK. Doc. Vlach uvedl, že bloků je asi třináct a členěny jsou kvůli tomu, aby bylo jasné, co bylo splněno. Seznam jednotlivých bodů přečetl.


Vala se dotázal, zda obsah uchazečských webů bude koordinován s tím, co je na fakultních webech. Doc. Vlach uvedl, že ne. Jako prorektor si nepřeje nic jiného, než aby vzniknul krásný systém, kdy na první dobrou budou lidé navštěvovat univerzitní portál.


Entlerová se dotázala, zda má OVV statistiky škol, které se zapojily do projektu pro nematurující v rámci Didaktikonu. Doc. Vlach uvedl, že ano, bylo to částečně uvedeno ve výroční zprávě Didaktikonu, která byla schválena na minulém zasedání. Je to regionální projekt, primárně jsou do něj zapojené pražské a středočeské školy. Entlerová se dále dotázala, zda doc. Vlach v souvislosti s propagací Didaktikonu vidí nějaký vývoj v nárůstu zájmu mezi základními a středními školami. Doc. Vlach uvedl, že Didaktikon se téměř nepropaguje, ale rapidně roste.


Dr. Farkaš uvedl, že se k němu doneslo, že byl vybrán nový ředitel projektu Kampus Hybernská. Doc. Vlach uvedl, že to šlo mimo něj. Mgr. Bubeníková doplnila, že na programové radě o tom taky nikdo nic neřekl. Dle informace od paní kancléřky je tam teď na 3 měsíce náhradník, ale další informace se programová rada nedozvěděla.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí Novinky z PR UK.“

Schváleno tichým souhlasem

5. Zdroj financování webu cuni.cz

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod s tím, že ho otevřela i na zasedání Ekonomické komise AS UK. Navrhla, aby se v Principech pro rozdělování příspěvků a dotací do předzávorky nedávaly věci, které nedávají smysl, ale prostředky se využily na jiné věci, například na financování webu cuni.cz. Výsledek byl takový, že se komise tichým souhlasem usnesla, že bude počítat s tím, že v Principech pro rozdělování příspěvků a dotací na rok 2026 by v předzávorce mohly být alokovány finance na nový web UK. Navrhla, aby Komise pro třetí roli AS UK tuto iniciativu podpořila a navrhla příslušné usnesení.


Dr. Farkaš se dotázal, proč tuto záležitost netlačit již do Principů pro rozdělování příspěvků a dotací na rok 2025 a připomněl, že doc. Vlach má do podzimu „za úkol“ připravit plán rekonstrukce webu, bylo by dobré na to mít prostředky co nejdříve. Mgr. Bubeníková připomněla, že J. M. paní rektorka uvedla, že nejprve musí doc. Vlach dodat plán a strategii rekonstrukce webu a až následně se budou alokovat peníze, což se do června určitě nestihne, v Principech na rok 2025 tedy alokace financí na web určitě nebude. Dr. Farkaš připomněl že se to tam může dát a na podzim případně vypustit, což by se nestalo poprvé ani naposledy. Pokud by to tam bylo, doc. Vlach bude mít v momentě, kdy strategii připraví, peníze na její implementaci.


Doc. Vlach uvedl, že i na KR slíbil, že do webu se vrhnou, až bude materiál připraven. Hodně nám ukáže i zmíněné krizové řešení, ale nechce předbíhat.


Bc. Čech uvedl, že má zkušenost, že na UK většina věcí trvá déle, než bychom chtěli, a měli bychom chtít, aby UK co nejdříve měla moderní web v souladu s požadavky doby. Radši by tlačil na co nejdřívější termín, aby co nejdříve byl funkční web. Často ho frustruje, že na všechno slyší, že se něco udělá časem, ale časem už tady nikdo z nás nebude. Alokace financí je nezbytný prostředek.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK žádá vedení UK o alokaci financí v Principech pro rozdělování příspěvků a dotací na UK v roce 2025 i v roce 2026 na reformu webu cuni.cz.

12 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

6. Vzdání se funkce předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK

Mgr. Bubeníková, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla, že se z důvodu plánovaného ukončení studia vzdává mandátu členky AS UK, a tedy i funkce předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK.

7. Volba předsedkyně/předsedy Komise pro třetí roli AS UK

Mgr. Bubeníková uvedla tento bod. Dva členové Komise pro třetí roli AS UK projevili zájem stát se předsedou, a to Tereza Entlerová (3.LF) a Jan Fiala (FTVS). Kandidáti se stručně představili a následně proběhla diskuse.


Novou předsedkyní Komise pro třetí roli AS UK byla poměrem hlasů 12:1 zvolena Tereza Entlerová (3.LF).

8. Různé

V tomto bodě nikdo nevystoupil.


Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, poděkovala všem za účast a zasedání ukončila.


Zapsala: Mgr.Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK


Poslední změna: 8. červenec 2024 16:02 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám