Zápis ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 20. června 2024


Přítomni: Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF),Tereza Entlerová (3. LF), Jan Fiala (FTVS), PhDr. Zděnka Kudláčková, Ph.D. (FaF), Karel Mikulčák (LFP), Leona Petlíková (2. LF), Andrea Rashovska (1. LF), Matyáš Uvíra (2. LF), Jonáš Vala (3. LF), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Ngoc Hung Hoang (3. LF)


Hosté: Bc. Marek Boňko (AS UK), Mgr. Miroslav Čermák (RUK), MUDr. Josef Fontana, Ph.D. (KR), Ing. Lenka Henebergová (KR), Mgr. Jiří Chvátal (RUK), doc. MUDr. Jan Polák, Ph.D. (KR), PhDr. Ing. Rostislav Trávníček (RUK), doc. RNDr. Martin Vlach, Ph.D. (KR)


Program:

  1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli AS UK

  2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 23. května 2024

  3. Informace z PR UK

  4. Sjednocení uchazečských webů UK

  5. Sjednocení názvů a zkratek

  6. Výroční zpráva o činnosti Univerzity Karlovy za rok 2023

  7. Bilanční zpráva o naplňování plánu realizace Strategického záměru Univerzity Karlovy pro rok 2023

  8. Sebehodnotící zpráva o naplňování Strategického záměru Univerzity Karlovy pro období 2021-2025 pro mezinárodní hodnocení v rámci Institutional Evaluation Programme

  9. Dodatek ke zprávě o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností Univerzity Karlovy za rok 2023

  10. Nominace do Komise pro komunikaci a PR UK

  11. Různé


1. Zahájení a schválení programu zasedání Komise pro třetí roli AS UK

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, přivítala všechny přítomné a zahájila zasedání. Dotázala se, zda má někdo připomínky k navrženému programu zasedání.  Připomínky nikdo nevznesl, navržený program byl schválen tichým souhlasem.

2. Schválení zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK ze dne 23. května 2024


Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, se dotázala, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Komise pro třetí roli AS UK dne 23. května 2024. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

3. Informace z PR UK

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že OVV RUK začal zveřejňovat nový seriál „Věda na UK“ o zajímavých osobnostech z řad univerzitních vědců a popularizátorů vědy. V tuto chvíli je připravená série čtyř videí s navazujícími články, které budou postupem letošního roku zveřejňovány. Je to navázáno i na HR Award, aby se poukázalo i na slaďování osobního a pracovního života na UK. Dále uvedl, že proběhl veletrh vědy na výstavišti v Letňanech, kterého se zúčastnilo 9 fakult a více než 58 000 lidí. Zároveň včera probíhal v Dejvicích VědaFest, kterého se zástupci UK rovněž účastnili. Byly také zveřejněny dva žebříčky, a to QS ranking, kde UK poskočila o dvě místa na 246. příčku, a THE žebříček, který se zaměřuje na udržitelnost a další kritéria, zde se UK udržela v top 300. Dále uvedl, že 21. června proběhne tisková konference, kde bude odborné veřejnosti a novinářům představeno Centrum resilience, tedy odolnosti. Ing. Henebergová doplnila, že konkrétně bude představen filozofický kontext, co si UK pod pojmem „resilience“ představuje a co chce v této oblasti dělat. Je to ve vysokoškolském prostředí unikátní projekt, UK již na toto téma uspořádala dva webináře, nahrávka je k dispozici na stránkách MŠMT. Představení se sešlo se zveřejněním usnesení Policie ČR o útoku na FF UK, přestože policie celou dobu komunikovala v tom smyslu, že zpráva bude zveřejněna až v průběhu prázdnin. Proto se mediální zájem nečekal tak velký.


Doc. Vlach dále informoval, že byly vyhodnoceny projekty UKa, kde komise jednohlasně vybrala tři projekty. V tuto chvíli se vedou jednání s těmito třemi týmy, protože objem požadovaných prostředků je vyšší, než bylo alokováno. Běží také dotazníkové šetření do přihlášek, data ale ještě nejsou dostatečně zpracovaná, aby se mohly sociologicky vyhodnotit. Rád by na začátku příštího akademického roku ukázal výsledky výzkumu vnímání UK uchazeči. Dále uvedl, že bylo uzavřeno memorandum o spolupráci s Planetum Praha.


Entlerová se dotázala, kdy se AS UK dozví výsledky soutěže o Claim UK. Doc. Vlach uvedl, že soutěž je uzavřená, provedla se prvotní selekce, v pondělí bude na kolegiu předložena tabulka claimů a domluví se další postup.


Dr. Kudláčková se dotázala, jak funguje spolupráce UK s Pražským jarem, zda má vedení UK k dispozici zpětnou vazbu o jejím využití. Doc. Vlach uvedl, že spolupráce v odborné rovině funguje zejména prostřednictvím FF UK. Na FF UK běží seminář organizovaný společně s Pražským jarem a v Kampusu Hybernská byly uspořádány čtyři workshopy. Mgr. Čermák doplnil, že vznikla spolupráce FF – RUK – Pražské jaro v programu „Rozkvět“, který formou workshopů přibližuje svět klasické hudby. Rovněž se v rámci Pražského jara jako takového podařilo 25. května uspořádat koncert v Karolinu. Dr. Kudláčková se dále dotázala, zda byla studentům bakalářských studijních programů poskytnuta možnost využít spolupráci UK s Pražským jarem pro zpracování závěrečných prací. Mgr. Čermák uvedl, že Ústav hudební vědy FF UK to řeší. Doc. Vlach uvedl, že více informací o tomto poskytne příště nebo zašle e-mailem do komise.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí Novinky z PR UK.“

Schváleno tichým souhlasem

4. Sjednocení uchazečských webů UK

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že předložený materiál shrnuje dosavadní postup prací na uchazečských webech, o kterých se již hovořilo. Prošel už dvakrát kolegiem rektorky a byl představen na RKR děkanům. Snad se poprvé v historii podaří sjednotit uchazečské weby jako celek, a to včetně webů pro uchazeče o CŽV, mikrocerticikáty a SOČ. Doufá, že se portál podaří spustit do začátku října a mohl by být představen na zahájení akademického roku. Jediná věc, která je dosud v řešení a fakulty byly požádány o vyjádření, je, jestli stránka „Naše fakulty“ v české verzi a „Fields of study“ v anglické verzi mají být stejné. Za unikátní věc považuje možnost vyhledávat podle klíčových slov a zájmů. Fakulty v tuto chvíli vyplňují pole do nově vzniklého marketingového popisu do SIS.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK bere na vědomí materiál o sjednocení uchazečských webů UK.

Schváleno tichým souhlasem

5. Sjednocení názvů a zkratek

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že materiál byl neformálně diskutován na výjezdním zasedání KR s děkany. Je to do jisté míry revoluční změna v univerzitním chápání. Bylo nutné projít různé vnitřní předpisy UK a fakult a dospělo se k závěru, že by bylo vhodné zkratky sjednotit celouniverzitním předpisem. Z diskuse s právním odborem RUK vyplynulo, že pro to bude příležitost při otevření vnitřních předpisů UK v souvislosti s novelou vysokoškolského zákona. Konkrétně půjde o Přílohu č. 1 Statutu UK, kde jsou definovány názvy fakult (ale nikoliv zkratky). V současné chvíli nemá UK také jednotné vykazování publikací, ve světě se každá fakulta prezentuje jinak a podobně. Cílem je, aby vznikla opravdu jednotná pravidla, jak prezentovat názvy a zkratky v ČR i v zahraničí.


Entlerová uvedla, jaká zkratka by se teoreticky mohla používat v dalších jazykových mutacích. Doc. Vlach uvedl, že předložený materiál je ideový záměr a podrobnosti zatím nejsou vymyšlené, hlavním cílem je, aby to bylo sjednocené.


Vala uvedl, že materiálu je i návrh marketingového návrhu a dotázal se, jaká je vize ohledně toho, v jakých případech by se mohl používat. Doc. Vlach uvedl, že jeho odhad je, že se to bude používat primárně směrem do zahraničí, grafické ztvárnění bude na dobrovolnosti.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK podporuje celouniverzitní sjednocení názvů a zkratek.

8 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

6. Výroční zpráva o činnosti Univerzity Karlovy za rok 2023

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Vlachovi.


Doc. Vlach uvedl, že výroční zpráva se stejně jako loni dělí na nepovinnou a povinné části. Upozornil, že aktuálně předložená verze zatím neprošla grafickou a jazykovou korekturou. Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo rektorky, příběhovou část, textovou část a tabulkovou část. Za různé části zodpovídají různí členové kolegia rektorky.


Entlerová doplnila, že výroční zpráva byla projednána i na Ekonomické komise AS UK s kladným stanoviskem.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k Výroční zprávě o činnosti Univerzity Karlovy za rok 2023.

10 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

7. Bilanční zpráva o naplňování plánu realizace Strategického záměru Univerzity Karlovy pro rok 2023

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo dr. Fontanovi.


Dr. Fontana uvedl, že zpráva navazuje na plán realizace SZ, který se vždy schvaluje na podzim předešlého roku, a ve kterém byly vytyčeny priority, kterým se chce UK věnovat. V rámci své textové části se vyjadřuje k jednotlivým bodům a současně obsahuje soubor indikátorů strategického záměru, které v rámci jednotlivých pěti pilířů strategického záměru sledují vybrané ukazatele. V tabulkové části je uvedeno, jak se UK v naplňování cílových hodnot daří. V rámci některých ukazatelů se za uplynulé období podařilo dosáhnout cílových hodnot.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k Bilanční zprávě o naplňování plánu realizace Strategického záměru Univerzity Karlovy pro rok 2023.

10 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

8. Sebehodnotící zpráva o naplňování plánu realizace Strategického záměru Univerzity Karlovy pro období 2021-2025 pro mezinárodní hodnocení v rámci Institutional Evaluation Programme

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo dr. Fontanovi.


Dr. Fontana uvedl, žestruktura sebehodnotící zprávy je určená pravidly Institutional Evaluation Programme, která byla ale po diskusi se zástupci do určité míry přizpůsobena potřebám UK. Bylo však třeba dodržet stanovený maximální rozsah, proto byly vybrány určité celky pro všech pět pilířů strategického záměru, ke kterým se sebehodnotící zpráva vyjadřuje. Na začátku je stručné exekutivní shrnutí a následuje vlastní sebehodnotící zpráva s přílohami. Kromě formálních příloh je zde umístěn check-list, kde je znázorněno, zda již daná priorita byla splněna. Sebehodnotící zpráva bude nyní odeslána hodnotícímu týmu v rámci IEP a byly také již předvybrány termíny pro online návštěvu. Velké hodnotící sezení by mělo proběhnout v listopadu. Následně UK obdrží vyhodnocení, které bude využito ve více směrech, především pro tvorbu nového strategického záměru. Další roky budou hodnoceny pomocí tzv. follow up hodnocení. Materiál byl projednáván mimo jiné Radou pro vnitřní hodnocení, která uplatnila určité připomínky, které byly zapracovány.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k Sebehodnotící zprávě o naplňování plánu realizace Strategického záměru UK pro období 2021-2025 pro mezinárodní hodnocení v rámci Institutional Evaluation Programme.

11 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

9. Dodatek ke zprávě o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností Univerzity Karlovy za rok 2023

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla tento bod a předala slovo doc. Polákovi.


Doc. Polák uvedl, jde o periodický materiál, který je předkládán každoročně, má průřezový charakter a shrnuje, co se na UK za uplynulý rok v oblasti hodnocení kvality vzdělávací činnosti událo. V první kapitole jsou uvedeny změny ve vnitřních předpisech, které se zajišťování kvality týkají. Ve druhé kapitole je pozornost věnována činnosti Rady pro vnitřní hodnocení. Ve třetí kapitole je zmíněno vnější hodnocení, kterým UK procházela ze strany NAÚ. Čtvrtá kapitola se zabývá hodnocením vzdělávací činnosti. Zbývající část se věnuje tvůrčí činnosti na UK (Primusy, Donatia) a tzv. souvisejícím činnostem (Kariérní řád, práce na dálku, práce s novými zaměstnanci). Dále uvedl, že Studijní komise AS UK si všimla formulační nepřesnosti na straně 10, a vysvětlil, v čem příslušná změna spočívá.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK vyjadřuje kladné stanovisko k Dodatku ke zprávě o vnitřním hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností UK za rok 2023.

11 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

10. Nominace do Komise pro komunikaci a PR UK

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK,uvedla tento bod a představila došlé nominace.

Nominováni byli: Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), Tereza Entlerová (3. LF), Karel Mikulčák (LFP)

Následně se kandidáti stručně představili a proběhla diskuse.


Usnesení:

Komise pro třetí roli AS UK doporučuje plénu AS UK nominovat do Komise pro komunikaci a PR UK Mgr. Jana Bičovského, Ph.D., Karla Mikulčáka a Terezu Entlerovou.

7 pro – 0 proti – 3 zdrž.

Schváleno

11. Různé

Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, uvedla, že příští zasedání Komise pro třetí roli AS UK se bude konat 10. října 2024. Listopadové zasedání pak bude pravděpodobně uspořádáno v Didaktikonu.


Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK, poděkovala všem za účast a zasedání ukončila.


Zapsala: Mgr.Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Tereza Entlerová, předsedkyně Komise pro třetí roli AS UK



Poslední změna: 26. říjen 2024 22:04 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám