Prohlášení Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze ze dne 17. března 2006

Prohlášení Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze ze dne 17. března 2006


K nepsaným povinnostem akademické obce Univerzity Karlovy patří zastat se svých členů, je-li neprávem zpochybňována jejich odborná a morální způsobilost. K takovému neoprávněnému a nespravedlivému osočení došlo dne 5.2.2006 ve vysílání pořadu ČT 1 Otázky Václava Moravce. Ministr kultury České republiky pan Mgr. Vítězslav Jandák účelovým a nepřiměřeným způsobem reagoval na kritiku personální politiky a koncepci památkové péče vyslovenou členem naší akademické obce, toho času prorektorem Univerzity Karlovy a dlouholetým ředitelem Ústavu pro dějiny umění prof. PhDr. Mojmírem Horynou, který je mezinárodně uznávanou autoritou ve svém oboru. Zpochybnil přitom jeho vysokou odbornou a morální úroveň, kterou prof. Mojmír Horyna již mnohokrát osvědčil při záchraně národního kulturního dědictví.


Akademický senát  UK podporuje názor studentů UK vyjádřený v dopisu zveřejněném v Lidových novinách ze dne 11. 2. 2006 a společně s nimi nesouhlasí s uvedeným jednáním pana ministra.


Akademický senát UK s podporou vedení Univerzity Karlovy, včetně jejího rektora prof. Václava Hampla, žádá ministra kultury České republiky pana Mgr. Vítězslava Jandáka, aby své jednání akademické obci UK, reprezentované senátem UK, vysvětlil a prof. Mojmíru Horynovi se veřejně omluvil.



Web AS UK:

http://www.cuni.cz/UK-127.html



Kontakt a info pro média


V případě jakýchkoli informací nás kontaktujte na níže uvedených číslech.

Se srdečným poděkováním za váš zájem o tuto mimořádnou akci



Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: 

+420 224 491 248

e-mail:




Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám