Oslavy 50. výročí českého egyptologického ústavu FFUK


Tisková zpráva


Oslavy 50. výročí českého egyptologického ústavu FFUK

Vážené dámy, vážení pánové,


obracíme se na vás s informací o akcích probíhajících při příležitosti 50. Výročí založení Českého egyptologického ústavu.


Český egyptologický ústav pořádá několik akcí, jak v Egyptě, tak i v České republice:



I. Výstava v Egyptském muzeu v Káhiře

Dne 7. dubna 2008 zahájil prezident republiky Václav Klaus v Egyptském muzeu v Káhiře výstavu, která nese název Discovering Ancient Egypt: Fifty Years of the Egyptian-Czech Collaboration in Archaeology a koná se u příležitosti 50. výročí založení Českého (dříve Československého) egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jejím prostřednictvím se mohou návštěvníci seznámit s vybranými předměty objevenými českými egyptology během výzkumu české archeologické koncese v Abúsíru.


Výstava, která náleží do cyklu prezentací všech světových egyptologických ústavů v Egyptském muzeu v Káhiře, bude trvat do 15. května 2008. U příležitosti káhirské výstavy byla ve spolupráci Filozofické fakulty a nakladatelství Togga publikována kniha autorů Miroslava Vernera a Hany Benešovské Unearthing Ancient Egypt. Fifty Years of the Czech Archaelogical Exploration in Egypt, která dokumentuje historii padesáti let činnosti českých egyptologů a zároveň slouží jakožto katalog zmíněné výstavy. Výstavu doprovodil také workshop.



II. Výstava Odkrývání starého Egypta v Lichtenštejnském paláci  v Praze

Úřad vlády České republiky, Národní muzeum - Náprstkovo muzeum a Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze pořádají pod záštitou předsedy vlády Mirka Topolánka u příležitosti 50. Výročí založení Českého egyptologického ústavu FF UK výstavu nazvanou "Odkrývání starého Egypta - Výstava k 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu".


Jedinečné fotografie a více než stovka předmětů nabízí možnost setkat se se starým Egyptem a seznámit se s výzkumy českých egyptologů v Egyptě za uplynulé půl století.


Technické údaje:

Výstava k 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu

18.-27. dubna 2008

Otevřeno 10-17 hodin

Lichtenštejnský palác (U Sovových mlýnů 4/506, Praha 1 – Kampa)




III. Účast Českého egyptologického ústavu na veletrhu Svět knihy 2008

50 let české egyptologie je jedním z hlavních témat letošního veletrhu Svět knihy. Český egyptologický ústav bude prezentovat svoji knižní produkci a činnost. Na veletrhu najdete ústavní stánek a členové ústavu připravují také několik pořadů v programu a autogramiády svých knih. Můžete také shlédnout sestřihy dokumentů z expedic.


Svět knihy se koná 24. - 27. 4. 2008 na Výstavišti Praha. Stánek Českého egyptologického ústavu najdete ve střední části hlavní haly.


S potěšením bychom uvítali, kdybyste nám mohli pomoci všem čtenářům, posluchačům  a divákům zprostředkovat co nejvíce z těchto událostí. Objevujeme starý Egypt zejména pro ně.


V případě, že budete potřebovat jakékoliv další a doplňující informace, neváhejte nás prosím kontaktovat na adresách: , .



Další informace a podrobnosti:

http://egyptologie.ff.cuni.cz/


S přátelským pozdravem a poděkováním za spolupráci,


PhDr. Hana Navratilová, PhD

Český egyptologický ústav FFUK



Pro další informace prosím kontaktujte:

Mgr. Václav Hájek      

Mgr. Klára Hamanová

Tiskový mluvčí UK    

Odbor vnějších vztahů RUK

Univerzita Karlova v Praze

Ovocný trh 5

116 36 Praha 1

tel: +420 224 491 248

e-mail:

  





Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám