Výstava Venkovy a venkované

Výstava Venkovy a venkované


Tisková zpráva


Geografická sekce,  katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK  pořádá od 16. 9. do 31. 10. 2009 v předsálí Geografické knihovny v budově PřF UK v Praze 2, Albertov 6 výstavu nazvanou Venkovy a venkované.


Výstava sleduje společenské a ekonomické změny na českém venkově a ve venkovské krajině. Cílem výstavy je upozornit jednak na rozdílné vymezení venkova v Česku a dále na změnu funkce venkova, dotýkající se (nejen) tamních obyvatel. Na jednotlivých panelech výstavy je zdůrazněn probouzející se fenomén venkovanství. Výstava ukazuje změny v organizaci veřejné správy a hodnotí postavení starostů venkovských obcí. Další části sledují změny v organizaci zemědělské výroby a využití jednotlivých pozemků, hodnotí školství na venkově nebo se věnují religiozitě a pohřbívání na venkově. Na výstavě jsou dále zařazena témata kvality lidského a sociálním kapitálu na venkově, rozdílů ve vnímání identity venkova, spolkového života nebo také problematika vojenských újezdů.


Výstava upozorňuje na rozdílné předpoklady rozvoje venkovských obcí v Česku a vymezuje typy venkovských regionů – různých „venkovů“. Venkov není homogenní prostor se stejnými problémy, starostmi a radostmi na Tachovsku, na Vysočině nebo třeba v Polabí.



Výstava je putovní, je možné si ji zapůjčit pro nekomerční účely.


Výstava bude slavnostně zahájena v úterý dne 15. 9. v 15.00 hod. a bude přístupná v pracovních dnech od 9:00 do 17:00. Vstup na výstavu je volný. Výstava potrvá do 30. 10. 2009.


Připravil Radim Perlín


Kontakt: perlin@natur.cuni.cz








Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám