Běh Praha – Lipsko

Běh Praha – Lipsko

Tisková zpráva


600 let Lipské Univerzity

Studenti  a zaměstnanci poběží z Prahy do Lipska


2. června 2009


Celkem čtyřicet studentů a zaměstnanců Univerzity Karlovy a Univerzity Lipsko poběží ve dnech 3. až 7. června trasu Praha – Lipsko, a to u příležitosti 600. výročí založení Univerzity Lipsko.


Studenti i zaměstnanci obou univerzit absolvují trasu dlouhou téměř 300 km. Trasu, po které se před 600 lety vydali také zakladatelé Univerzity Lipsko. Tento běh nebude tedy pouhým absolvováním stovek kilometrů, ale klade si za cíl připomenout historický význam této události, blíže představit obě univerzity a poukázat na jejich dlouholetou spolupráci.


„Univerzita je – jak říká nápis na nejstarší pražské universitní pečeti - společenstvím těch, kdo vyučují a těch, kdo se učí. Je to společenství zaujatých. A není to jen společenství jedné jediné univerzity, nýbrž – nejpozději od počátku Boloňského procesu – společenství univerzit 46 zúčastněných zemí. Jsem přesvědčen, že zvládání problémů budoucnosti, a to i univerzitních problémů příštích let a desetiletí, není možné bez intensivní spolupráce partnerských, resp. všech evropských a výhledově světových univerzit, jejich fakult a týmů,“ podtrhl význam aktuální spolupráce mezi univerzitami prof. Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy, při svém projevu „Evropské univerzitní společenství: Osm století svobodné kultivace intelektu a služby společnosti“ při příležitosti zahájení oslav 600. výročí Univerzity Lipsko na začátku května t.r. (Podrobnosti zde).


Založení Univerzity Lipsko, druhé nejstarší německé univerzity, je pevně spjato s historií Univerzity Karlovy. Na počátku května roku 1409 odešla z Prahy část profesorů a studentů pražské univerzity [VH1] na protest proti změnám poměrů v univerzitní samosprávě, vyvolaným kutnohorským dekretem krále Václava IV. Přes výrazně dramatický charakter tehdejší roztržky, na jejímž základě vznikla univerzita v Lipsku, založená dne 2. prosince 1409 pod patronací míšeňských markrabat Bedřicha a Viléma, hlásila se lipská univerzita vždy ke svému mateřskému, pražskému Karlovu vysokému učení.


Trasa současného běhu, který je připomínkou zmíněných historických událostí, vede také zčásti po staré solné stezce, která vedla napříč celou Evropou. Je rozdělena do pěti úseků a délka etap se pohybuje od 30 do 73 km. Běžci poběží např. přes Kladno, Most, Freiberg a Bad Lausick. Překročení státní hranice proběhne v obcích Klíny a Deutscheinsiedel.


Běh Praha – Lipsko bude doprovázet také řada zajímavých akcí. Odchod studentů a zaměstnanců obou univerzit z Prahy bude doprovázen symbolickým rozloučením s rektorem a předáním vlajky, která doputuje až do Lipska. Část trasy absolvují běžci v historických kostýmech a vyvrcholením bude příchod do Lipska v době konání Městských slavností 7. června a předání vlajky rektorovi lipské univerzity.


Informace (v němčině) k dispozici zde:


http://www.prag-leipzig.de/




Kontakt a info pro média:


Pro další informace kontaktujte:


Mgr. Lenka Zemanová


vedoucí projektu Běh Praha – Lipsko na území ČR


Fakulta tělesné výchovy a sportu UK


Tel: 608 827981, 2 2017 2217


e-mail:



V případě jakýchkoli informací nás kontaktujte na níže uvedených číslech.




Mgr. Václav Hájek                                         


Tiskový mluvčí UK                                         




Odbor vnějších vztahů


Univerzita Karlova v Praze


tel:                          +420 224 491 248


e-mail:                  





Stručná informace o Univerzitě Karlově

Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou a vývojovou nebo další tvůrčí činnost nebo pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita má přes sedm a půl tisíce zaměstnanců, z toho čtyři tisíce akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje téměř 50 000 studentů (což je zhruba jedna pětina všech studentů v ČR), kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s takřka 660 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje přes 15 500 studentů, v magisterských 26 000 studentů a v doktorských přes 7 000 studentů. Více než 6 000 studentů jsou cizinci. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 15 000 účastníků.



Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám