Univerzita Karlova - opět nejlepší z českých univerzit

Univerzita Karlova  - opět nejlepší z českých univerzit





Univerzita Karlova v Praze


Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36


http://www.cuni.cz


Tisková zpráva

16. srpna 2010



Univerzita Karlova v Praze opět potvrdila své postavení nejlepší české univerzity. Podle přepočtených kritérií prestižního Šanghajského žebříčku se Univerzita Karlova umístila na 253. místě a polepšila si tak ve srovnání s minulým rokem o 6 pozic. Šanghajský žebříček srovnává každoročně 2 000 nejlepších světových univerzit z celkového počtu 17 000 vysokých škol. Univerzita Karlova tak svým umístěním patří mezi 1,5% nejlepších světových univerzit.


Univerzita Karlova je jedinou českou vysokou školou, která se pravidelně objevuje v první pětistovce žebříčku. „Naše univerzita zároveň obsadila 100. místo ze všech  evropských univerzit, což je v celoevropském měřítku velmi dobrý výsledek,“ uvedl Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy. „Své umístění UK považuje za úspěch, ambicí univerzity je však dosáhnout umístění v nejlepší dvoustovce. Je samozřejmé, že tento vysoký cíl vyžaduje tvrdou práci a osobní nasazení všech pracovníků UK. Pokud však chce mít Česká republika Univerzitu Karlovu jako jednu ze svých prestižních světových „značek“, musí jí k tomu i stát vytvářet odpovídající podmínky,“ dodal rektor Hampl.


Prvenství z minulého i předminulého ročníku obhájila Harvardská univerzita. V nejlepší desítce je celkem osm amerických univerzit (vedle Harvardu například také Berkeley, Stanford či Princeton) a dvě univerzity britské (Cambridge a Oxford).


Šanghajský žebříček – tedy Academic Ranking of World Universities (http://www.arwu.org/) – je sestavován šanghajskou univerzitou Jiao Tong od roku 2003. Je založen na objektivních kritériích, tj. takových, jejichž hodnota nezávisí na individuálním názoru posuzovatele. Mezi kritéria hodnocení patří např. počet absolventů a zaměstnanců univerzity, kteří získali významná ocenění jako je Nobelova cena nebo Fields Medal (ocenění udělované vědcům v matematických oborech Mezinárodním kongresem matematické unie). Sleduje také citace výzkumníků v odborném tisku, počet publikací v databázích Science Citation Index-expanded (SCI) a Social Science Citation Index (SSCI).


Za správnost:

Mgr. Václav Hájek

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail:  




Univerzita Karlova


Univerzita Karlova byla založená v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 3 vysokoškolské ústavy, 6 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou a vývojovou nebo další tvůrčí činnost nebo pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita má přes 7 800 zaměstnanců, z toho více než 4 000 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje téměř 53 000 studentů (což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR), kteří studují ve více než 400 akreditovaných studijních programech se 750 studijními obory. V bakalářských studijních programech studuje přes 20 000 studentů, v magisterských téměř 25 000 studentů a v doktorských téměř 8 000 studentů. Více než 7 000 studentů jsou cizinci. Nejrůznější kursy celoživotního vzdělávání ročně absolvuje přes 16 000 účastníků. Zásadní důraz klade univerzita na mezinárodní spolupráci s prestižními vzdělávacími a vědeckými institucemi. UK uzavřela celkem 450 bilaterálních smluv a 186 mezinárodních partnerských smluv se zahraničními univerzitami.







Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám