Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně


Praha 10. května 2017 - Stěžejní výstava Národního technického muzea letošního roku „Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně“ vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou.  Seznamuje návštěvníka s historií i se současností protetiky, ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a zachycuje unikátnost výsledků propojení jednotlivých oborů medicíny, vědy a techniky.


Na výstavě se návštěvníci seznámí s realitou současných možností medicíny. Poznají, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla a co a jak je možné plnohodnotně či částečně v lidském těle v současnosti nahradit. Uvidí, k jakým úspěchům v posledních desetiletích díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu a na základě využijí moderních technologií a materiálů došlo. Mohou porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování. Na přípravě výstavy se podílely desítky špičkových odborníků z jednotlivých představených oborů.


Výstava ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů srozumitelnou formou prezentuje celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic, po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku. Uvidíte zde sluchadlo Bedřicha Smetany i nejnovější kochleární implantáty nahrazující sluch; Alwallovu umělou ledvinu, která zachraňovala životy prvním dialyzovaným pacientům v Praze 50. let i nejnovější dialyzační přístroje, schopné zčásti nahradit funkci ledvin i jater; experimentální srdeční čerpadlo, zkoušené v 70. letech v Brně i současná „umělá srdce“ HeartWare a HeartMate; dřevěné nohy a ruce i současné bionické protézy. 


Výstava trvá od 10. května 2017 do 4. března 2018. Výstavu doprovází široká nabídka speciálních programů pro školy a řada akcí pro veřejnost.


Video reportáž z výstavy naleznete zde.


Pro více informací kontaktujte:


Mgr. Adam Dušek

Vedoucí oddělení PR a práce s veřejností

Email: adam.dusek@ntm.cz

Mob: +420 774 426 828

Národní technické muzeum

Kostelní 42, 170 00, Praha 7

www.ntm.cz






Poslední změna: 21. leden 2018 23:35 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám