Úspěch vědců Univerzity Karlovy: Pacienti trpící inkontinencí získají moderní a důstojnou léčbu

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Praha 8. listopadu 2017 – Centru pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy se podařilo úspěšně uzavřít smlouvu mezi 2. lékařskou fakultou UK a společností Tesla Medical. Podepsaná dohoda zajistí pacientům trpícím inkontinencí moderní a důstojnou léčbu, která v této oblasti medicíny dosud chyběla. Zlepšení kvality léčby zajistí přístroj a metoda PRENS, která je výsledkem vědecké práce odborníků z Univerzity Karlovy.


Inkontinence je jedním ze symptomů hyperaktivního močového měchýře, kterým trpí až 16 % dospělé populace. Dr. Ing. Bedřich Binek, Ph.D. a MUDr. Michal Rejchrt z 2. lékařské fakulty UK proto vytvořili zařízení sloužící k neurostimulaci pacientů trpících tímto problémem. Metoda je zaměřena na komplexní léčbu této poruchy, vedle inkontinence by tedy měla pomáhat i v případech velmi častého močení, nebo přerušovaného spánku kvůli potížím s močením.


Díky spolupráci s urologickou klinikou Fakultní nemocnice v Motole a jejím přednostou prof. MUDr. Markem Babjukem, CSc. byla na základě výsledků testování připravena nejúčinnější metoda použití daného zařízení. Výsledkem vědecké práce se staly dva české patenty a know-how. Na jejich základě poté probíhala mezi lety 2014 a 2017 spolupráce mezi 2. lékařskou fakultou UK a společností Tesla Medical, která vedla k finální přípravě přístroje pro klinickou praxi.


Díky dlouhodobé snaze Centra pro přenos poznatků a technologií UK došlo 20. října 2017 k podpisu Smlouvy o převodu práv k patentům a know-how mezi Univerzitou Karlovou a společností Tesla Medical, čímž byla úspěšně završena fáze přenosu technologií z akademické sféry do sféry aplikační. První pacienti by mohli nový přístroj začít využívat na začátku roku 2018.


KONTAKT PRO MÉDIA:


Mgr. Otomar Sláma

zástupce ředitelky CPPT UK

email: Otomar.Slama@ruk.cuni.cz

mobil: +420 603 281 804


ZA SPRÁVNOST:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel: +420 224 491 248

e-mail:



Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy


Centrum pro přenos poznatků a technologií (CPPT UK) je samostatná součást Univerzity Karlovy, která poskytuje služby a informace podporující transfer poznatků a technologií. Jejím cílem je zvýšit konkurence schopnost a atraktivitu pro studenty, zaměstnance i veřejnost. Centrum buduje inovační síť UK propojením členů akademické obce napříč všemi fakultami a součástmi UK. Rozvíjí ji formou spolupráce s inovativními organizacemi mimo UK, zprostředkováním znalostí, zkušeností, služeb, informací a finančních prostředků. Je vstupní branou, průvodcem a mediátorem potenciálních partnerů.


Tesla Medical, s.r.o.


Tesla Medical, s.r.o. je česká společnost, která vznikla v roce 2014. Tato společnost se zaměřuje na vývoj nových technologií pro léčbu chronických onemocnění. Vedle léčby inkontinence a hyperaktivního močového měchýře pracujeme v tuto dobu na vývoji technologie pro léčbu chronického tinnitu.







Poslední změna: 21. leden 2018 23:35 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám