Výstava Člověk v náhradách získala prestižní cenu

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Praha 18. května 2018 - Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze byly udělovány prestižní ceny XVI. ročníku Národní soutěže muzeí – Gloria musaealis 2017. Výstava Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně, která je společným dílem Národního technického muzea, Univerzity Karlovy a Národní lékařské knihovny, získala v kategorii Muzejní výstava roku 2017 pomyslnou bronzovou medaili.


Výstava Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně se stala jednou z nejúspěšnějších mezi devadesáti devíti přihlášenými projekty, které do soutěže Gloria musaealis 2017 přihlásilo šedesát dva institucí. Cenu za všechny spolupořadatele výstavy přebíral generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr. Ve svém projevu zdůraznil, že výstava je společným dílem Národního technického muzea, Univerzity Karlovy a Národní lékařské knihovny. Podílela se na ní stovka odborníků a zástupců specializovaných oborů z lékařských fakult Univerzity Karlovy, fakultních nemocnic, specializovaných medicínských pracovišť a spolupracujících farmaceutických firem. „Pokud by se sem dostavil celý autorský tým, zaplnil by minimálně polovinu Smetanovy síně,“ uvedl mimo jiné ve své děkovné řeči ředitel Karel Ksandr.


Expozice dokumentuje, jak přístroje a dostupné technologie pomáhají lidem posouvat omezení, která je postihla. Je v ní zachycena historie i současnost protetiky stejně jako možnosti a perspektivy i meze lidského těla. Návštěvníci se na ní seznámí s úspěchy, kterých špičkoví odborníci z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu, s využitím nejmodernějších technologií a materiálů v posledních desetiletích dosáhli.


Výstava má dvanáct sekcí se stovkami exponátů prezentující celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla, od zubních protéz, přes „umělá srdce“, inzulínové pumpy, přístroje sloužící k dialyzační léčbě, umělé kloubní náhrady až po kompenzátory hlasu. K vidění je třeba sluchadlo Bedřicha Smetany i nejnovější kochleární implantáty, experimentální srdeční čerpadlo zkoušené v 70. letech v Brně i současná „srdce“ HeartMate a HeartWare nebo dřevěné protézy končetin či současné bionické protézy.


Expozice Člověk v náhradách aneb Technika slouží medicíně byla zahájena 10. května 2017 a je k vidění v Národním technickém muzeu již pouze do konce května 2018.


Výstava, která vznikla na základě iniciativy vyvolané rektorem Univerzity Karlovy profesorem Tomášem Zimou, zástupcem farmaceutické firmy BBraun doktorem Lubomírem Klepáčem a generálním ředitele NTM Karlem Ksandrem v roce 2014, se stala podnětem pro založení nové sbírky zdravotnické techniky v Národním technickém muzeu. Připravována byla více než dva roky.


Díky invenci a velké pomoci odborníků z lékařských fakult Univerzity Karlovy, fakultních nemocnic a dalších organizátorů a spolupracovníků byla výstava realizována v takové podobě, která ještě veřejnosti nebyla do současné doby představena. Nelze všechny osobnosti a organizace vyjmenovat, ale velké poděkování vedení Univerzity Karlovy patří především prof. Janu Bartoníčkovi, doc. Jiřímu Paštovi, prof. Aleši Linhartovi, prof. Štěpánu Svačinovi, prof. Sylvii Sulkové, prof. Tomáši Hanušovi, prof. Martinu Stříteskému, prof. Petru Marusičovi, MUDr. Romanu Chmelovi, doc. Janu Měšťákovi, doc. Haně Hubálkové, doc. Janu Bělohlávkovi, MUDr. Barboře Řepové, doc. Olze Dlouhé a řadě dalších.


Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 224 491 248

e-mail:


Univerzita Karlova

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 50 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 700 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 9000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013–2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.



Poslední změna: 18. květen 2018 10:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám