Univerzita Karlova zakládá jako první vysoká škola v ČR samostatnou dceřinou společnost pro přenos vědeckých poznatků do praxe

Univerzita Karlova

Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36

www.cuni.cz


Praha 26. června 2018 - Univerzita Karlova posouvá hranice v oblasti praktického využití a financování vědy, výzkumu a inovací v České republice. Jako první vysoká škola se rozhodla založit stoprocentně vlastněnou dceřinou společnost s názvem Charles University Innovations Prague, s.r.o., zkráceně CUIP. Ta by měla být mostem mezi vědeckými týmy a komerčními subjekty. Úkolem CUIP bude zajistit uplatnění univerzitních znalostí a technologií v praxi. Prioritou CUIP je zakládání, řízení a investování do univerzitních spin-off společností.


Univerzita Karlova je první vysokou školou v ČR, která samostatnou dceřinou společnost za tímto účelem založila. V českém vysokoškolském systému se jedná o zcela unikátní koncept, který zásadně přispěje k efektivnějšímu přenosu vědeckých znalostí a technologií z univerzitní půdy ke komerčním partnerům, a tím také k veřejnosti. Doposud tyto úkoly primárně zajišťovalo Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy. Cesta k praktickému uplatnění konkrétního vědeckého výstupu byla ale často administrativně náročná a zdlouhavá. Založení dceřiné společnosti je průlomovým rozhodnutím, které má za cíl tento proces výrazně zefektivnit.


„Jedná se o historický milník, kterým posouváme dosavadní hranice v oblasti financování a praktického využití vědy, výzkumu a inovací nejen na Univerzitě Karlově, ale rovněž v České republice. Věřím, že díky CUIP řada unikátních vědeckých projektů a objevů se rychleji přenese do praxe. Univerzita Karlova se tímto krokem zařazuje po bok těch nejlepších univerzit na světě, jako je Oxford, Katolická univerzita v Lovani či Spolková vysoká technická škola v Curychu. Pevně doufám, že naše cesta bude inspirací i pro další vysoké školy v naší zemi“, uvedl rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.


Samostatná dceřiná společnost Charles University Innovatinos Prague, s.r.o. má být partnerem existujícího Centra pro přenos poznatků a technologií UK. To bylo založeno v roce 2007 a za jeho významného přičinění vznikly vědecké projekty jako například výuková počítačová hra Attentat 1942, metoda PRENS, která pomáhá pacientům s inkontinencí či interaktivní terapeutická pomůcka Homebalance.


CPPT zůstane součástí univerzity, bude i nadále zajišťovat vědecko-výzkumným týmům právní a patentovou podporu a vyhledávat zajímavé náměty v rámci univerzity. Ve chvíli, kdy bude identifikován zajímavý projekt a připraven ke komercializaci, převezme jej dceřiná společnost. Ta zvolí a zajistí vhodnou formu komercializace, tedy možnost založení spin-off či prodej průmyslového vlastnictví nebo licence.


„Vznikem Charles University Innovations Prague získáváme jako univerzitní Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy silného partnera. CUIP zároveň vnímám jako nový flexibilní nástroj, který nám pomůže rozšířit aktivity univerzity v oblasti transferu znalostí a technologií a jejich uplatnění v praxi. Věřím, že maximálně využijeme vzájemné synergie. Naše spolupráce s CUIP bude přínosem jak pro akademickou obec, tak pro externí partnery UK,“ doplnila ředitelka CPPT Mgr. Hana Kosová.


Charles University Innovations Prague

Charles University Innovations Prague, s.r.o. (CUIP) je stoprocentně vlastněnou dceřinou společností UK. Na její činnost dohlíží dozorčí rada jmenovaná rektorem UK. Úkolem CUIP je především rozšířit a zefektivnit stávající nabídku služeb v oblasti inovací a komercializace na UK a zprostředkovat kontakt akademické obce a externích investorů pro oblast zakládání univerzitních spin-off firem a transferu znalostí. Očekávaným dlouhodobým přínosem je zvýšený počet objevů a vynálezů UK, které naleznou praktické uplatnění, a zároveň rostoucí zájem externích partnerů a spolupráci s UK prostřednictvím CUIP.


Spin-off společnost

Společnost, která využívá duševního vlastnictví UK k zahájení svého podnikání. CUIP může být podílníkem v takovéto společnosti.


Za správnost:


Mgr. Václav Hájek


Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 224 491 248

e-mail: pr@cuni.cz


Univerzita Karlova


Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Univerzita má přes 8000 zaměstnanců, z toho více než 4600 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje více než 48 000 studentů, což je zhruba jedna šestina všech studentů v ČR, kteří studují ve více než 300 akreditovaných studijních programech s více než 600 studijními obory. Univerzitu ročně absolvuje zhruba 8000 studentů. Univerzita Karlova patří mezi pět evropských univerzit, které se těší největšímu zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Podle průzkumu Reflex 2013–2014 Pedagogické fakulty UK vykazují absolventi UK dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším.



Poslední změna: 26. červen 2018 11:51 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám