Ministři slíbili vysokým školám navýšení rozpočtu

Financování terciárního školství vzroste příští rok o dvě miliardy korun


Rozpočet českých vysokých škol by měl dosáhnout v roce 2019 částky 26,6 miliardy korun, což představuje oproti letošnímu roku navýšení o 2 miliardy korun. Po dnešním jednání to oznámili ministryně financí Alena Schillerová, ministr školství Robert Plaga a předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Ministerstvo financí počítá s navyšováním peněz do segmentu vysokého školství i v dalších letech. Alena Schillerová v této souvislosti uvedla, že v roce 2020 dojde k navýšení o 2,8 miliardy a v roce 2021 o 3,8 miliardy korun.


Tomáš Zima připomněl, že rozpočet vysokých škol od roku 2008 stagnoval a že k jeho navýšení o tři miliardy korun došlo teprve loni. „Je naprosto nezbytné pokračovat v cestě navyšování rozpočtu na vysoké školy. Jen tak budeme mít šanci držet krok s vyspělým světem, být konkurenceschopní a zajistit, že nebudeme nadále v oblasti výdajů na vysoké školy na posledních místech zemí OECD,“ uvedl rektor UK a dodal, že peníze jsou potřeba zejména na platy zaměstnanců.


„Navýšení výdajů na vysoké školství umožní nárůst počtu studentů přijímaných do prvních ročníků lékařských fakult, podporu pedagogických fakult vysokých škol a obnovu a rozvoj infrastruktury včetně kolejí a menz,“ uzavřel ministr školství Robert Plaga.


Ministryně financí Alena Schillerová, předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a ministr školství Robert Plaga.
Ministryně financí Alena Schillerová, předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a ministr školství Robert Plaga.


Autor: Luděk Svoboda

Foto: MF ČR

Datum: 18. září 2018



Poslední změna: 18. září 2018 15:05 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám