Pohřební komplex kněze Kairese objeven

Může se to zdát symbolické; v roce, kdy česká egyptologie slaví šedesát let od svého založení, byl uskutečněn unikátní nález pohřebního komplexu královského důvěrníka a kněze Kairese. Stalo se tak během pouhých čtrnácti dnů expedice Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty UK na pyramidovém poli v Abúsíru.



Přestože expedice stále ještě probíhá a zpracování získaných informací bude trvat delší dobu, je dnes již zřejmé, že jde o naprosto ojedinělý nález hrobky patřící výjimečné historické postavě dějin starověkého Egypta 3. tisíciletí před Kristem. Předmětem dalšího bádání se stane i samotná architektura Kairesovy hrobky, neboť se zcela vymyká zvyklostem tehdejší doby.


„Aktuální nález představuje řešení dlouholetého problému, zda staří Egypťané v době Staré říše ukládali sochy do pohřebních komor. Právě na základě tohoto objevu je zřejmé, že ano. Další ojedinělý prvek představuje konstrukce pohřební komory. Ta byla vybudována v otevřené jámě. Po spuštění sarkofágu a vyzdění bočních stěn vápencovými bloky byla komora uzavřena několika obřími stropními bloky rovněž z vápence, z nichž každý váží nejméně 8 až 9 tun,“ uvedl za Český egyptologický ústav profesor Miroslav Bárta.


Podrobnější informace naleznete na stránkách Egyptologického ústavu FF UK.


Text: FF UK, M. Uhlíková

Datum: 4. 10. 2018



Poslední změna: 4. říjen 2018 15:29 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám