Univerzita Karlova členem organizace Europa Nostra




Univerzita Karlova se stala součástí organizace Europa Nostra, jejímž smyslem je ochraňovat a rozvíjet evropské národní dědictví. Stalo se tak v souvislosti s oceněním rotundy sv. Václava Matematicko-fyzikální fakulty UK touto organizací na jaře letošního roku.


Univerzita Karlova se členstvím v Europa Nostra přihlašuje k evropské historii, tradici a základům, na kterých je současná Evropa postavena. „Na území Evropy existuje významné kulturní dědictví, které však přesahuje samotné historické památky. Je to něco, co Evropě dává smysl a z čeho Evropa vychází“, uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Europa Nostra působí v téměř 50 evropských zemích. Sdružuje přes 250 členských organizací (různých sdružení a nadací), na 150 přidružených organizací (vládní orgány i soukromé firmy) a řadu osob, které Europa Nostra podporují.


Pozůstatky unikátní románské rotundy sv. Václava byly objeveny v roce 2004 v budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, v bývalém profesním domě Tovaryšstva Ježíšova na Malostranském náměstí. Historikové ji více než 300 let považovali za zaniklou. Jeden z nejcennějších nálezů představuje fragment keramické dlažby z 11. století, který rotundu řadí mezi nejvýznamnější památky románského umění ve střední a východní Evropě.


Datum: 21. 11. 2018

Autor: OVV RUK



Poslední změna: 22. listopad 2018 14:47 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám