Karolinum představilo bustu

U příležitosti padesátého výročí znovuotevření Karolina byla dnes slavnostně odhalena busta rektora Oldřicha Starého, který se zasloužil o úspěšné dokončení náročné rekonstrukce univerzity. Návštěvníci získali informace o historii Karolina a mohli se zúčastnit komentované prohlídky zaměřené na architektonické úpravy Jaroslava Fragnera.



„Před pětapadesáti lety v místech, kde dnes stojíme, nebylo nic,“ konstatoval na úvod rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, který se při příležitosti letošního „osmičkového roku“ ohlédl za třicet let trvající rekonstrukcí. Podle slov rektora Zimy to byl zub času a plány tehdejších představitelů vysoké školy, které vedly ke stavebním změnám a v rámci ní i vybudování odpovídajících vstupních prostor třetí nejstarší funkční univerzitní budovy na světě.


S historií obnovy Karolina seznámil přítomné hosty prorektor pro tvůrčí a ediční činnost Jan Royt. Neopomněl zdůraznit, že rekonstrukce probíhala ve třech etapách již od poloviny třicátých let 20. století. Rozhodující byla ovšem třetí etapa obnovy areálu, tentokrát již pod vedením architekta Jaroslava Fragnera. Zahájena byla krátce po osvobození, takže již 600. výročí založení univerzity v roce 1948 mohlo být oslaveno v rekonstruované, ač ještě ne zcela zrekonstruované Velké aule. „Karolinum je národní kulturní památkou,“ připomněl prorektor Royt a při příležitosti odhalení busty dodal: „Je naší povinností předat ji nastupujícím generacím s dalšími moderními prvky.“


Osobnost profesora Starého (rektorem Univerzity Karlovy v letech 1966–1969) přiblížil ve své řeči přednosta Neurologické kliniky při 1. lékařské fakultě UK prof. Evžen Růžička. Oldřich Starý patřil k významným osobnostem české neurologie a do historie se zapsal i svou odvahou a občanským postojem v roce 1968, kdy byl jedním ze spoluorganizátorů pohřbu Jana Palacha. Bustu rektora Starého získala darem univerzita od akademické malířky Emilie Frydecké, vdově po sochaři Václavu Frydeckém, autorovi díla.


V prostoru vstupního foyer se návštěvníci seznámili s expozicí časosběrných fotografií dokumentující přestavbu Karolina a nechybělo ani srovnání historických pohledů na Karolinum s těmi současnými. Mnozí z přítomných hostů využili v rámci komentované prohlídky historickou budovou příležitosti vyslechnout si od Michala Patrného z Národního památkového ústavu zajímavosti o Fragnerové úpravě Karolina.


Text: iForum

Foto: René Volfík

Datum: 26. 11. 2018


Poslední změna: 26. listopad 2018 15:15 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám