Praha chce přitáhnout experty na umělou inteligenci

Univerzita Karlova spolu s Českým vysokým učením technickým, Akademií věd ČR a hlavním městem hodlají do České republiky přivést světové vědce a udržet je tu. Do pěti let by se Praha měla stát centrem umělé inteligence. Dohodly se na tom dnes akademické instituce.


Díky iniciativě prg.ai hodlá Praha přilákat zahraniční experty a zařadit se tak po bok měst, jako jsou Berlín, Londýn či Paříž, kde podobné základny na pomoc vzniku nových technologií již existují. Projekt by měl například během pěti let pomoci vytvořit pět tisíc nových pracovních míst. Kromě toho by akademické instituce chtěly podpořit vzdělávání v oboru, nově vznikající firmy zaměřené na umělou inteligenci a zapojení průmyslu.



Spoluzakladatel iniciativy prg.ai Michal Pěchouček z FEL ČVUT přiznal, že se inspiroval v Severní Americe a Velké Británii, kde „artificial centra“ už nějaký čas přitahují talentované vědce ze zemí celého světa: „Město Praha je dobrá značka, má na to stát se světoznámým AI ekosystémem s nejlepšími mozky.“


V možnosti spolupráce se špičkovými pracovišti v oblasti umělé inteligence, které povedou ke vzniku prestižního centra v Praze, vidí Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, velký potenciál. Podle jeho slov již nějaký čas univerzita věnuje podpoře studijních programů v oblasti AI velkou pozornost. „Význam univerzity vidím nejen v přínosu v oblasti vývoje umělé inteligence, ale i v přínosu pro učitele v oborech přírodních věd. Konkrétních dopadů prg.ai bude celá řada, už teď se zabýváme etickými standardy při vývoji AI technologií,“ uvedl rektor Zima.


„Rozsáhlá podpora inovačních a výzkumných center je jednou z klíčových aktivit Akademie věd. Je to totiž skutečně efektivní a ověřený prostředek, jak Českou republiku nejen posunout na evropskou špičku během relativně několika málo let, ale stabilně ji tam i udržet,“ uvedla u příležitosti představení projektu prg.ai Eva Zažímalová, předsedkyně AV ČR.


Ambice spojené se vznikem projektu dnes ocenila i eurokomisařka Věra Jourová: „Umělá inteligence ovlivní náš budoucí život. Jsem potěšena, že i u nás začínáme být aktivní v konkurenceschopných technologiích. Spojení vědeckých a výzkumných kapacit, veřejné sféry a podnikatelů přináší velký potenciál pro budoucnost.“



Tisková zpráva


Marcela Uhlíková, iForum

Foto: René Volfík

Datum: 16. 5. 2019



Poslední změna: 17. květen 2019 19:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám